Valiokunnan jäsen vääntää lajityötä vapaakortin voimalla – ”Asiat tuodaan esiin, eikä itketä perästä”

Salibandyliiton valiokuntien kausi kestää kolme vuotta kerrallaan.

Salibandyliiton valiokuntien kausi kestää kolme vuotta kerrallaan. Kuva: salibandy.fi

Salibandyliitto etsii uusia tekijöitä neljään valiokuntaansa. Toistakymmentä vuotta kilpailuvaliokunnassa ollut ”salibandyhörhö” kertoi Pääkallolle, millaista työ on käytännössä.

Markku Lappi kaivelee muistilokeroistaan, että on ollut mukana kilpailuvaliokunnassa toistakymmentä vuotta.

Yli 30 vuotta lajin parissa toiminut Lappi on pienen keskisuomalaisen MultiAnts-seuran puheenjohtaja, joka on tutustunut omien lastensa kautta myös liigatason toimintaan Happeessa. Hän oli muun muassa huoltaja, kun jyväskyläläiset pelasivat Superfinaalissa 2018.

Kilpailuvaliokunnan vastuualueena on koko Salibandyliiton pihvi eli sarjatoiminta.

Muita Salibandyliiton valiokuntia ovat erotuomari-, kurinpito- ja sääntövaliokunnat.

Hengästyttävä lista

Kilpailuvaliokunnan tehtäviin kuuluvat sarjatoiminnan kehittäminen, sarjajärjestelmien kehittäminen ja hyväksyminen, alueellisten sarjapaikkojen sarjojen täyttöjärjestyksistä päättäminen, sarjapaikkojen siirtohakemusten käsittely, yhteisjoukkuehakemusten käsittely, pelaajia koskevien poikkeuslupahakemusten käsittely, pelaajasiirtokiistojen käsittely sekä kilpailusääntöjen kausipäivitykseen osallistuminen.

Lista kuulostaa hengästyttävän pitkältä.

– Elämme tätä päivää ja tulevaisuutta. Käsittelemme sarjakauden aikaisia asioita, mutta tietyissä toiminoissa elämme vuoden-pari edellä. Nyt mennään suunnitelmissa jo kautta 2022-23. Se on moninainen homma, ei yhtä ja samaa. Pesti on ollut mielenkiintoinen, olen tykännyt hommasta, Markku Lappi kertoo.

Yksi syy hänelle olla mukana on, että kun hän edustaa pienen paikkakunnan pientä seuraa, hän haluaa tuoda esille sen kaltaisten toimijoiden kokemuksia, jotta myös pienet seurat ovat edustettuina kilpailutoimintaa suunniteltaessa.

– Osa edustajista on isojen paikkakuntien isoja seuroja. Joissakin asioissa tuntuu, että isojen seurojen mielipiteen mukaan mennään ja haluaisin pitää pienten seurojen ääntä yllä, ettei se unohtuisi, kun päätetään esimerkiksi junnujen ikäryhmistä ja määrätyistä poikkeusluvista. Vien valiokuntaan myös muunlaisten seurojen ääntä ja tuntemuksia esille. Sen verran salibandyhörhö olen.

Keskustelu kuuluu

Markku Lappi kokee, että erilaiset mielipiteet kuuluvat valiokuntaan. Liiton toimihenkilöt ja aluevastaavat valmistelevat asiat valiokunnalle ja tuovat omat esityksensä pöytään, mutta niistä keskustellaan ja myös muutetaan tarvittaessa.

– Se ei ole mikään kumileimasin. Vaikka olemme joskus eri mieltä, mahdumme samaan kahvipöytään tai nykyisin Teamsin ikkunaan. Porukalla on hyvä henki. Asiat tuodaan esiin, eikä itketä perästä, vaikka joskushan jokin asia ei mene läpi niin kuin itse toivoisi.

Salibandyliitto painottaa sivuillaan, että ”valiokuntien jäsenten tulee olla alansa asiantuntijoita”.

– Minulla on aikaa myöten tullut kokemus, katson sen riittävästi pätevyydeksi. Ei tähän kouluja ole, Lappi arvioi.

Puolileikillään Lappi heittää, että maantiedon tunneista on voinut olla hyötyä, jotta tietää, missä mikäkin kaupunki on. Se voi joskus auttaa hahmottamaan tilannetta, kun käsittelyssä on esimerkiksi erilaisia lohkojakoihin liittyviä asioita.

”Pihalla kuin lumiukko”

Markku Lapin mukaan syksy on kilpailuvaliokunnalle kiireisintä aikaa, kun sarjat alkavat ja esimerkiksi käsiteltäviä poikkeuslupahakemuksia on paljon.

– Kokousta pukkaa joka toinen viikko melkein jouluun asti. Jos haluaa vaikuttaa ja olla asioissa mukana, täytyy asioihin perehtyä kunnolla etukäteen. Jos suoraan töistä tulee tietokoneen ääreen, on pihalla kuin lumiukko.

Kokouspalkkioita ei makseta, vaan valiokunnan jäsenet toimivat kulukorvauksilla. ”Palkkana” tulee vapaakortti kaikkiin liiton peleihin.

– Jos rahan edestä meinaa hommaa tehdä, unohda koko juttu. Valiokuntatyö on rakkaudesta lajiin, Lappi naulaa.

Valiokuntien valinnassa Salibandyliitto kartoittaa ensin nykyisten puheenjohtajien halukkuuden jatkaa. Heillä on mahdollisuus vaikuttaa johtamansa valiokunnan jäsenten valintoihin. Myös nykyisiltä valiokuntien jäseniltä tiedustellaan halukkuutta jatkaa.

Valiokuntien kokoonpanoista tehdään esitys liiton hallitukselle, joka käsittelee ne huhtikuun kokouksessaan. Uudet valiokunnat aloittavat toimintansa 1.6.

Markku Lappi on ilmoittanut olensa käytettävissä kilpailuvaliokuntaan myös jatkossa, jos valinta osuu.

– Vaihtuvuus valiokunnassa on ollut pientä. Se on toisaalta hyvä, että tiedetään, missä on menty aiemmin, mutta aina uudet ihmiset tuovat uutta katsantokantaa. Ei tule kuljettua laput silmillä niin, ettei näe enää sivuille, Lappi arvioi.