Divarikyylä: Ratkaisun hetket käsillä – ”Käykö Soittorasialle kuten Merikoskelle kaudella 2018-19?”

O2:lla ja SalBalla on edessä tärkeitä pelejä. Kuva: Esa Jokinen

O2:lla ja SalBalla on edessä tärkeitä pelejä. Kuva: Esa Jokinen

Pääkallon Divari-asiantuntija Divarikyylä on jo tulisilla hiilillä Divarin maukkaan runkosarjan loppulaukan edessä.

Toimitus halusi selvittää ”kaiken” Divarin runkosarjan ratkaisupeleistä ja asiantuntija avasi kiinnostavaa sarjatilannetta sekä muita aiheita auliisti.

Aivan ensiksi kysymys: Mikä joukkue voittaa Divarin runkosarjan?

– Lähdetään siitä, että M-Team ei ole riippuvainen muiden joukkueiden pelaamisesta, kun taas muut yrittävät ajaa piste-eroa kiinni. ”Tiimi” pelaa myös varsin sopivia joukkueita vastaan, joten todennäköisin voittaja on Ruskeasuolta.

– Tasaisessa sarjassa kuitenkin huomionarvoista on se, että M-Teamilla on peräti 7 bonusminuuteille edennyttä ottelua, eli irtopisteitä voi tippua matkalle vielä viimeisistäkin otteluista. Tämä avaa sarjakakkosena olevalle LNM:lle mahdollisuuksia tulla takaa kliinisellä suorituksella ohi. Tulikuuma 14 ottelun pisteputkessa kulkeva ”Niittarit” on kuitenkin kärsinyt samasta jatkoajalle venymisestä myös 7 ottelun verran, eivätkä Hawks, ÅIF ja O2-Jyväskylä ole helppoja vastustajia ottaa täysiä pistepotteja.

– Koovee, FBC Turku ja Josba pelasivat viime aikoina sopivasti ristiin ja nauttivat yhdessäolosta 5-6 pisteen verran kärkikaksikon takana. Koovee ja Josba kohtaavat vielä yhden ottelun vähemmän pelaanneena toisensa, joten sen ottelun voittaja lähtee loppusuoralle hieman paremmassa asetelmassa. Veikataan tämän ryhmän kärkijoukkueeksi Josba, joka nappaa paikan kolmen parhaan joukosta ja pääsee tavoittelemaan liigapaikkaa kotiedun kanssa.

Pudotuspeliviivalla on erittäin tiukkaa. Käytännössä se on kahden kauppa (SaiPa ja O2). Hawks saattaisi isolla ristiin pelaamisella olla vaarassa mutta puhutaan näistä kahdesta. Kumpi menee jatkopeleihin?

– Karsea on oikeastaan molempien loppuohjelma ja tämä kaksikko pääseekin sekoittamaan hyvin kotietutaistelua. Kyllä tämä menee kuitenkin hyvässä vireessä tämän vuoden puolella olleelle O2-Jyväskylälle, ja Joni Lempisen johdolla ”Ampparit” kiusaavat varsin paineettomassa tilassa pudotuspeleissä yläpuolella olevia ainakin yhden pitkän ottelusarjan verran.

Pohjalla on paljonkin kiintoisia kamppailuita jäljellä. Ensinnäkin ÅIF, SalBa ja Soittorasia. Mikä ryhmä joutuu karsimaan sarjapaikastaan?

– SalBan nousu taisteluun suorasta säilymisestä oli nähtävillä jo pidemmän aikaa ja vahvat otteet veivät raumalaiset viivan yläpuolelle ÅIF:n seuraksi. Sipoossa otettiin isot pisteet Soittorasialta kahden kovan vastahyökkäysjoukkueen kohtaamisessa, jossa kokemus kantoi erityisen tärkeään voittoon.

– Historia toistaa itseään, joten käykö Soittorasialle kuten Merikoskelle kaudella 2018-19? Nousijajoukkueella oli jo saumaa pudotuspeleihin alkukauden hyvillä otteilla, mutta loppukausi oli tappioiden sävyttämänä synkempi päättyen putoamiseen. Tässä tapauksessa mentäisiin toki vain karsimaan, jossa pelitavat sopivat hyvin yhteen kenen tahansa kanssa ja erikoistilanteisiinkin pääsee yllättämään uusia vastustajia, joille Divarin eniten toistuva ylivoimakuvio ei ole vielä tuttu. Toivotaan Soittorasialle jatkoa Divarin spesiaalina piristyksenä vielä ainakin kauden verran!

Sitten taas toinen suora putoaja on auki. Pirkoilla on hurja peliputki pariin viikkoon ja edellä oleva Rangers on siinä mielessä pulassa, että pelejä on enää kaksi jäljellä siinä missä Pirkoilla kuusi, piste-eron ollessa kolme Rangersin hyväksi. Kumpi näistä aiemmilla kausilla hyvin menestyneistä joukkueista putoaa?

– Rangers.

– Aivan valtava ottelu edessä sunnuntaina näiden joukkueiden välillä ja edes Rangersin 3 pisteen voitto ei anna kovin suurta turvaa Pirkkojen pelimäärää vastaan, vaikka saavutetut pisteet ovatkin kova juttu. Pari kautta sitten Divaria dominoineen Samuli Alaluusuan kotiinpaluu liigaretkeltä ei lähtenyt voittoisasti liikkeelle, mutta seuraavaan kahteen otteluun mies voi, ja pitääkin iskeä sellaiset kymmenen tehopistettä sekä nostaa samalla koko ryhmän vaatimustasoa askeleen ylöspäin. Ei paineita, Samuli.

– Kirkkonummella nähtiin viime lauantaina karmiva näytös, kun SalBa tuhosi Rangersin kääntämällä 1-3-tappioasemansa 10-3-johdoksi käytännössä toisen erän aikana. Sarjapaikan pelastaminen ei liiemmin näyttänyt kiinnostavan ja otteissa näytti olevan kaikki pielessä. Esityksissä on ollut valtava heittely koko kauden ajan, mutta nyt olisi viimeiset hetket näyttää sitä parempaa puolta, että koko ajan todennäköisemmältä näyttävä putoaminen tapahtuisi edes saappaat jalassa.

Welhot ottaa putosi käytännössä ja toisena kautena putkeen. Nyt Kuopiossa ilmeisesti viritellään jonkin sortin uutta fuusioseuraa. Mikä sen nimeksi pitäisi tulla, ja miksi juuri Kuopio Avalanches?

– Vai Savo Flames? Toivottavasti voimien yhdistäminen onnistuu paremmin kuin Joensuussa. Ainakin aloitus sujui paremmin infoamalla, eikä logokisalla.

– Tässäkin historia toistaa itseään – KSS putosi 1. divisioonasta ja alueen salibandylle käänteentekevä hetki oli yhdistyminen SB Savon kanssa kaudelle 2010-11. Seuraavat kymmenisen vuotta tuottivat monia hyviä hetkiä, mm. liiganousun ja laadukkaiden junioripelaajien tuottamisen maajoukkuetasolle asti. Työ alkaa jälleen ja toivottavasti kuopiolainen edustussalibandy nousee takaisin pääsarjatasolle entistä vahvempana.

Miksi Limingassa pöyristyttiin Divarin kuukauden pelaajan valinnasta, vaikka valinnan tekevät kaikki sarjan kaikki valmentajat, eikä mikään yksittäinen taho? Onko jokin parempi asiantuntijavaihtoehto?

– Konsepti on erittäin hyvä ja reilu. Parempaa asiantuntijaa tai raatia tuskin löytyy, eikä Nykkyäkään taida saada myös Divarin puolelle valitsijaksi. Olisi toki mielenkiintoista nähdä kuukausittain, miten äänet ovat jakautuneet. Tammikuun osalta valinta on ollut varmaan hyvin tasainen ja tällä kertaa palkinnon pokkasi laadukkaasti suorittava Eetu Sorvali, joka olisi varmasti kelvannut liigajoukkueidenkin kokoonpanoon. Monesti valinta on kohdistunut kuitenkin kuukauden kovimpaan pörssimieheen, joten erot pelaajien välillä pistetahdissa lienee liminkalaisen somearmeijan pöllämystyneisyyden syy.

– Josbaan palanneelta Kasper Tähkältä tuli muuten viime lauantaina pientä piikkiä Instagramissa ottelun alla Iiro Not Divarin kuukauden pelaaja Savelalle, johon Savela vastasi kylmästi hattutempulla.

Pitäisikö kuukauden pelaajat valita sittenkin huutoäänestyksellä?

– Kumulatiivisen tavoittavuuden lukemat tappiin somen kautta äänestämällä.

Divarin runkosarjan päätöskierros on tarkoitus pelata 6.3.