Pääkalloparlamentti: Suomisarja puhuttaa – ”Ruskeaa osui myös Alakiventien tuulettimeen”

ErVin suorituksista ei irronnnut isommin positiivisia kommentteja. Kuva: Jarmo Koskela

ErVin suorituksista ei irronnnut isommin positiivisia kommentteja. Kuva: Jarmo Koskela

Pääkalloparlamentti palaa tärkeiden salibandyasioiden äärelle jälleen kuukauden tauon jälkeen.

Ajankohtaisia aiheita puivat Iiro-Pekka ”IPA” Airola, Jaakko Tiira, Tuomo ”Miha” Reponen ja Joel Siltanen.

Runkosarja voisi päättyä miesliigassa, mutta ei päätykään vielä. Mitä asioita kannattaa vielä jännätä runkosarjan osalta?

IPA: Kumpi karsii, Karhut vai Jymy. Ketkä OLS:lta jäävät kotiin lepäämään viimeisistä vierasotteluista.

Jaakko: F-liiga julisti jo ErVin pudotuspelihaaveet kuopatuksi, joten suora säilyminen lienee sarjataulukon kiehtovin taisto. Karhujen Juuso Aholalla on vielä sauma tulokkaiden viiden pisteen päässä lymyävään piste-ennätykseen.

Miha: Lauantain kierrokselta OLS – ErVi ja Jymy – Karhut. Niissä on panokset aika mukavat.

Joel: Tuossa noita kiinnostavia taisi tulla sen verran, että heitän, että montako ylänappia Toni Lötjönen voi vielä vapauttaa ilman K18-merkintää?

Mliiga topit ja flopit vaikka nyt onkin vielä pari peliä jäljellä:

IPA: Topit: OLS ja Arvid Vonk. Flopit: vantaalaisjoukkueet.

Jaakko: Toppina tylsästi Classic. Ukkoa on uupunut vaikka kuinka, mutta tuloskunto on pysynyt totutun ylivoimaisena. ErVi:n vääjäämättömältä näyttävä pullahdus pudotuspelien ulkopuolelle toista kertaa peräkkäin on jopa viime kautta pahempi mahalasku.

Miha: Classic on ehdoton top. Happeen taistelu toisesta sijasta meneillään olevan voittoputken myötä myös samaan kastiin. EräViikingeille pientä flopin leimaa, vaikka siellä poissaolot ovat ehkä koetelleet kovemmin kuin ketään.

Joel: Super-Classicin lisäksi KrP taitaa on pelannut historiansa parhaan runkosarjan. Viime kauden pistemäärä oli 56, mutta nyt on jo 57, ja mahdollisuus 60 pisteeseen. Runkosarjan sijoitus tulee olemaan myös seurahistorian paras, sillä aiempi ennätys oli 4. sija. OLS on ollut ehdottomasti posi myös. Floppiosastolle laittaisin ensin ErVin, joka näyttää edelleen taapertavan melkoista matalalentoa. Se, että pudotuspelipaikka on edes jatkuva kysymymerkki, kertoo olennaisen. Mielestäni Oilers menee myös tällä hetkellä floppiosastolle. Olisi ollut hyvä ja toivottavaa, että viime kauden hyvä vire saa jatkumoa, mutta tähän mennessä Oilers on ollut 4. tai 5. paras. No, vielä on varaa parantaa.

Minä päivänä pelataan ratkaiseva finaali tänä vuonna?

IPA: 29.4.

Jaakko: Toukokuulle menee.

Miha: Toivottavasti ennen toukokuun kolmatta päivää.

Joel: Toivottavasti ennen MM-karsintoja. 15.5.

Mikä on seuraava Divarista liigaan nouseva joukkue ja minä vuonna?

IPA: Josba 2023.

Jaakko: Hawks 2025.

Miha: SalBa 2026.

Joel: SB Vaasa 2027.

Montako joukkuetta naisten sarjaan kaudelle 2023-24? Ja ennen kaikkea mikä sarjan nimi pitäisi olla erottuakseen?

IPA: 10 joukkuetta, nimeksi Kymppikerho ja liigatunnarin soittaa salibandyn oma Napakympin Kaitsu eli Lenni-Kalle.

Jaakko: 18. Brändiuudistus, 900 pelaajan sarja vesittyy, jos jengejä aletaan saksimaan liikaa. Kun miehistä lähtee jo kaksi, naiset voisivat paikata.

Miha: 10 joukkuetta. Nimeksi vaikka F-Liiga ja karsinnat brändätään nimellä F-LIIGATIE.

Joel: 12 joukkuetta ja NLABC nimeksi. A-lohkossa pelataan varmasta välieräpaikasta. B-lohkossa pelataan keskitasosta, koska sarjassa pitää olla myös keskikasti. C-lohkossa pelataan siitä kuka käyttää vähiten energiaa ja silti säilyttää sarjapaikan. Sarjasta ei putoa joukkueita, ja sarjassa pelataan liigastatuksesta, ei mestaruudesta. Sponsoriksi eräs tuttu huoltoasemaketju, joka on reissatessa tärkeä ystävä. Alennusprosentit kuntoon ja avot!

Suomisarja… no ei tässä kysymystä tarvita. Sanokaa jotain tuoreimmista käänteistä.

IPA: Joillekin maistui tikkari, joka oli dipattu ruskeaan – suklaaseenko? Ruskeaa osui myös Alakiventien tuulettimeen. Pesupuuhiin joutui kilpailuvaliokunta ja ikkunat ovat yhä auki tuuletuksen vuoksi. Haju ei lähde välttämättä vielä kesälläkään.

Jaakko: Otan tähän laajemman katsantokannan, koska Suomisarjan viimeisin sekoilu kuvastaa isompaa ongelmaa. Kun sarjamääräyksiin ja sääntöihin kirjataan asioita epämääräisesti tai monitulkintaisesti, syntyy ongelmia. Kompromissilta tuntuva ratkaisu on kumarrus jonnekin ja pyllistys toisaalle. Esimerkeiksi nostettakoon myös kurinpitotapausten vireillepano ja case alaikäinen pelaaja.

Miha: Ei mennyt hyvin.

Joel: Jos puhutaan siitä mitkä liiton alaiset toiminnot kiinnostavat Salibandyliittoa itseään, niin maajoukkuetoiminnan lisäksi ei tule mitään muuta mieleen ulkoapäin katsoen. Vähemmän somemediasexyt Suomisarjat ja muut voi hoitaa vähän vasurilla ja sitten pahoitella. Tältä se siis näyttää ulospäin, eikä ole niin väliä miten asia varsinaisesti on. Toiminnanjohtaja Ilmivalta oli tammikuussa hyvällä asialla esillä puolustamassa liiton jäseniä julkisuudessa, mutta tässä tulee taas takapakkia mielikuvien osalta. Ei kannata ihmetellä jos pelaajat, eli maksavat asiakkaat, kaikkoavat lajin karsinasta.

MM-karsinnat ovat edessä toukokuun lopussa. Mihin niissä kiinnittyy suurin huomio?

IPA: Kuinka monen takanreunalle lähtee pallo muistona ensimmäisestä maaottelumaalista?

Jaakko: Hesarin otsikoihin.

Miha: Selviääkö Suomi kisoihin?

Joel: Siihen kuinka huomattavan paljon viihdyttävämpää on katsoa salibandya vain 45 minuuttia.