Näkökulma: Oona ja Veera Kaupin dokumentti antaa aidon kuvan huippu-urheilijan arjesta – mitä vaaditaan ollakseen maailman paras salibandyssa?

Oona ja Veera Kauppi juhlivat Ruotsin mestaruutta kauden päätteeksi. Kuva: perwiklund.se

SVT:n dokumenttisarja ”Vinna hela skiten” seuraa maailman parhaimpien salibandykaksosten Oona ja Veera Kaupin matkaa kaudella 2021-22. Dokumentissa pureudutaan kahden huippupelaajan elämään kentällä, ja sen ulkopuolella. Lisäksi sarjassa puhutaan myös urheiluakin tärkeämmistä asioista.

Kaupin sisarukset siirtyivät Ruotsiin vuonna 2018, ja ovat jokaisella kaudella kuuluneet sarjan parhaimmistoon. Neljän kauden aikana kaksikko on pelannut yhteensä 257 ottelua tehoin 414+276, ja mukaan mahtuu myös kolme Ruotsin mestaruutta. Lisäksi Veera Kauppi on valittu kolme kertaa maailman parhaaksi pelaajaksi, vuosina 2017, 2018 ja 2021.

Kokonaisuudessaan dokumenttisarja oli hyvin toteutettu ja erittäin tervetullut, sillä vastaavat tuotokset ovat erityisesti salibandyssa erittäin harvassa. Kuuden jakson aikana nähdään ottelukoosteita Ruotsin Superliigan avauksesta aina Superfinaaliin saakka, mutta keskipisteenä on kahden huippupelaajan arki kentällä, ja sen ulkopuolella.

Suomalaiset saivat kuluneelle kaudella ansaitsemansa lopun, kun Thorengruppen kaatoi Pixbon Superfinaalissa lukemin 5-4. Onnellisissa merkeissä päättyneelle kaudelle mahtui kuitenkin vastoinkäymisiä, ja dokumentissa kerrotaan hyvin siitä, että huippu-urheilijan elämä on välillä erittäin haastavaa sekä henkisesti että fyysisesti.

Matkalla kolmanteen Ruotsin mestaruuteen sisarukset kokivat esimerkiksi jatkoaikatappion MM-finaalissa Ruotsia vastaan, ja yksi kauden suurimmista tavoitteista jäi vain yhden maalin päähän. Dokumentissa MM-kisoista kerrotaan yleisesti mielenkiintoisesta näkökulmasta. Minkälaista on pelata seurajoukkueessa parhaimpien kavereiden kanssa, mutta MM-kisoissa heitä vastaan?

Tärkeä rooli esikuvana

Sarjan viimeisissä jaksoissa Oona ja Veera Kauppi puhuvat tärkeästä aiheesta, eli salibandyn fyysisyydestä, ja lajin nykyisestä tilanteesta. Muutama viikko ennen pudotuspelien alkua Veera Kauppi loukkaantui tilanteessa, joita salibandyssa ei pitäisi tapahtua. Kuluvan kauden aikana vastaavista tilanteista on käyty keskustelua salibandypiireissä, ja lajin fyysisyys on herättänyt huolenaiheita.

– Tästä on ollut paljon juttua medioissa, kuten somessa. Joidenkin mielestä tilanne ei ollut niin vaarallinen. Tämä tuntuu rankalta. Minulle tulee paha mieli siitä, että se ei joidenkin mielestä ollut niin vaarallista ja että minä olen heikko, kun mursin ranteeni, Veera Kauppi kertoo dokumentissa.

Myös Oona Kauppi kommentoi siskonsa loukkaantumista dokumentissa.

– Otteluissa on liikaa sellaisia tilanteita. Sanotaan, että sellaista sattuu, mutta sitä ei silti pidä hyväksyä. Tärkeintä on kunnioittaa toisia.

Kontakti olkapää olkapäätä vasten on sallittua, mutta Veera Kaupin loukkaantumisessa ei ollut kyse siitä. Nämä ovat juuri sellaisia tilanteita, jotka pitäisi saada salibandystä kytkettyä pois.

Kuusiosainen dokumenttisarja kertoo kahdesta hienosta pelaajasta, ja ihmisestä sekä elämästä urheilun ympärillä. Sarjan päätösjaksossa Oona Kauppi avaa sisarusten tavoitteita, jotka ovat urheiluakin suurempia, ja tärkeämpiä.

– On monia, jotka näkevät minut ja Veeran esikuvana, ja haluan myös toimia hyvänä esikuvana. Meidän tavoite on se, että jos saadaan edes yksi tyttö uskomaan, että hän pystyy saavuttamaan jotain, mitä joku on joskus sanonut, että ei pysty. Silloin olemme onnistuneet jossakin ja se on myös se syy, miksi haluamme tehdä tätä.

Kaikki kuusi osaa ovat nyt katsottavissa SVT Play -palvelussa ja niihin löytyy suomenkieliset tekstit.