Kovien tuomioiden lyhentäminen jakoi mielipiteet foorumilla – ”5 min olisi hyvä säilyttää mukana”

5 minuutin jäähyjen muuttaminen muotoon 2+2 herätti keskustelua. Kuva: Esa Takalo

5 minuutin jäähyjen muuttaminen muotoon 2+2 herätti keskustelua. Kuva: Esa Takalo

Viime viikolla viikon kysymyksenä kysyttiin mielipidettä siihen, että salibandyssa 5 minuutin rangaistukset muuttuvat jatkossa 2+2 -muotoisiksi.

Kysymyksen muoto oli foorumilla näin: Onko viiden minuutin rangaistuksesta luopuminen hyvä idea?

Kysymyksen vastaukset menivät täysin tasan 50 % ja 50 % kyllä- sekä ei-vastausten välillä. Aiheesta julkaistiin myös Näkökulma-kirjoitus sekä avattiin tutkimuksia, joiden perusteella oli päädytty lyhentämään rangistukset 2+2-muotoon.

Foorumilla aiheesta keskusteltiin muun muassa seuraavasti:

”Toivottavasti kynnys madaltuu uudistuksen myötä antaa ’iso penalti’ ottelun loppuhetkilläkin Aiemmin ollut ongelmana tuomareiden asenne ’ettei ratkota matseja’ eli mentiin pikku kakkosella vaikka päivänselvä vitosen olisi ollut paikallaan.
Ja toinen pointti on joukkueiden oikeusturva eli kun tuomareille tapahtuu virhe, niinkuin inhimillistä on, niin vastustaja ei voi nakuttaa kahta maalia enempää 2+2 rangaistuksen aikana.”
, Jonninmoinen friikki kommentoi.

Käyttäjän ”Morooooooo” mielestä muutos on erittäin paikallaan.

Hyvä uudistus.

Itse olen jo vuosia ollut sitä mieltä, että 5min jäähy on salibandyssä täysin järjetön. Tämä on ollut ilmeisesti halpa kopio jääkiekon puolelta. Aika usein näki otteluja kun 5min jäähyn aikana tehtiin 3-6 maalia ja tämän jälkeen pystyi kivasti poistumaan paikalta.

Ja jos 5min jäähy oli järjetön niin vielä järjettömämpiä oli syyt mistä tämän kakun sai. Ihan omalla mutulla noin 40% 5min jäähyistä oli ainakin liigatasolla ihan naurettavia. Ensimmäisenä tulee mieleen Lindforssin tilanne TPS:aa vastaan.

Pitkään sanoin, että tämä on yksi salibandyn epäkohdista ja hienoa, että tämä on nyt muutettu. (5min jäähy ja kahden maalin rajalla olisi ollut myös hyvä vaihtoehto).

Ps. Salibandyn epäkohdista itselleni on edelleen iso mysteeri rangaistuslaukaus. Viime vuonna liigassa rangaistuslaukausten onnistumis prosentti oli himpun yli 50%, mutta hyvien liiga joukkueiden yv% ovat reilusti yli 50%. Eli tällä hetkellä paremman ”palkinnon” saa siitä, että pelaajaa rikotaan vaarattomassa tilanteessa kuin siitä, että pelaajaa rikotaan hyvässä maalipaikassa.

”Dominos” ehdotti kompromissia:

”5 min olisi hyvä säilyttää mukana, mutta sen käyttöä rajata koskemaan vain todella törkeitä tilanteita. Toisinsanoen sitoa femma osaksi ulosajoa ja mieluusti siinäkin niin että se edellyttäisi tarkoituksellista tekoa. Eli 2+2 korvaisi nykyisen, 2+2+20 (ulosajo) ja tämän lisäksi nykyinen 5+20 mutta rajatusti oikeasti vaarallisia, piittaamattomia tai tarkoituksillisia tilanteita varten.”

Käyttäjä ”juhasiltanen” puolsi ajatusta.

”Juuri näin. Oikein hyvin kirjoitettu.

Tässä nyt jälleen kerran korjataan asioita väärällä tavalla ja väärästä kulmasta. Kohdistetaan korjaus johonkin mikä ei ole rikki.

Sen sijaan, että määriteltäisiin 5 min rangaistuksen syyt uudestaan, otetaan koko rangaistus pois. Ei sitä tarvitse poistaa, se vain pitää määritellä hieman uudestaan. 2+2 voisi olla tässä rinnalla.”

Lisää keskustelua puolesta ja vastaan voit lukea täältä