Suomelta heikko MM-ottelu Sveitsiä vastaan – kisaisäntä voitti maalein 7-5

Kuva: IFF

Kuva: IFF

Suomi ja Sveitsi kohtasivat sunnuntaina salibandyn MM-kisojen alkusarjan ottelussa. Sveitsi oli ottelussa parempi maalein 7-5.

Avauserä oli lähes täysin Sveitsin dominointia. Isäntäjoukkue hallitsi palloa varsinkin avauskympin. Sveitsi iski pallon kolmesti maaliin ensimmäiseen 11 minuuttiin. Maaleista vastasivat Tobias Heller, Manuel Maurer ja Patrick Mendelin. Vaikka maalit syntyivät hyvän pallollisen pelin myötä, oli Suomen puolustuspeli hyvin lepsua.

Erän toisella kympillä peli kääntyi hiukan. Sveitsi sai ylivoiman 11.35, mutta Suomi pelasi hyvin alivoimaa ja Sveitsi otti hölmön jäähyn. Suomi pääsi ylivoimalle ja sen aikana Mikko Leikkanen tykitti Suomen kavennusosuman ajassa 14.31. Pari minuuttia myöhemmin tuomittiin erikoinen salomonin tuomio.

Sveitsin pallomaltti ei pitänyt, ja Mikko Leikkanen prässäsi pallon pois ja syötti Ville Lastikan maalintekoon 4v4. Suomen pallollisessa pelissä ja prässissä oli hakemista melko paljonkin 5v5-pelissä, mutta ensimmäinen erä ensimmäiselle erätauolle mentiin lukemissa 3-2, vaikka Suomen esitys oli kohtuullisen heikko.

Toinen erä alkoi Sveitsin ylivoimalla. Ylivoima ei tuottanut tulosta ja sen jälkeen Suomella oli pieni pätkä ylivoimaa. Justus Kainulainen menetti pallon keskialueella, ja siitä Noel Seiler karkasi läpiajoon ja maalintekoon. Peli rauhoittui melko pitkäksi pätkäksi. Nico Salon syöttö kimposi onnekkaasti Sveitsin maaliin puolivälin jälkeen.

Suomen peli ei kuitenkaan asettunut uomiinsa. Jan Zaugg iski 5-3-maalin 2-1-vastaiskusta pari minuuttia myöhemmin. Tilanteessa Suomen maalivahti Lassi Toriseva luki syötön, ja Zauggin laukaus upposi helpon näköisesti. Sveitsi vei toistakin erää, eikä Suomi saanut pallollista peliään toimimaan. Sen lisäksi viisikkopuolustus sakkasi, eikä Suomen prässipelissä ollut niitä hyviä merkkejä, joita avauspelissä Slovakiaa vastaan oli.

Kolmoserässä Suomi nosti selkeästi prässitasoaan ja se aiheutti Sveitsille ongelmia. Suomi loi uhkaa Sveitsin päähän, mutta varsinaisia huippupaikkoja tuli melko vähän. Sveitsin kuudes maali syntyi paluupallosta. Toriseva ei saanut laukausta kiinni, ja Maurer iski pallon verkkoon. Maalin jälkeen Suomi otti aikalisän ja tiivisti kahteen kentälliseen.

Suomi kavensi kuutisen minuuttia ennen loppua. Sami Johansson iski Eemeli Salinin laukauksen jälkeen. Sinivalkoisten riemu ei jatkunut pitkään, sillä Suomi otti maalivahdin pois, ja sekoili Sveitsille tyhjän maalin, josta isäntämaa iski tylysti 7-4-osuman.

Ilman maalivahtia Suomi sai hyvin myllytystä Sveitsin päähän. Kainulainen naulasi huippukudilla kavennusosuma nelisen minuuttia ennen loppua.

Ottelun kuva oli se, että Sveitsi hallitsi tapahtumia varsinkin kaksi ensimmäistä erää, mutta se kesti myös Suomen paineen kolmoserässä. Kaiken kaikkiaan oli siis kyse myös Sveitsin hyvästä suorituksesta. Suomen puolustus ja maalivahtipeliä saattoi kuvata MM-tasolle surkeaksi. Suomi ei onnistunut myöskään hyökkäyspelissään, sillä se tuotti 5v5-pelissä äärimmäisen vähän maalipaikkoja.

Lohkon tilanteen kannalta tulos oli kiinnostava. Sveitsi pelasi avauspelissään tasapelin Norjaa vastaan. Suomella kolmas lohkopeli on vielä Norjaa vastaan ja Sveitsillä Slovakiaa vastaan. Sveitsi on lohkon ykkönen jos se kaataa Slovakian, ja Norja ei voita Suomea ja Slovakiaa.