Naurettavat ilmaveivirankkarit aiheuttavat hämmennystä Ruotsissa – miten tällaiseen pelleilyyn on päädytty?

Tämän rankkarin vaikutukset näkyvät edelleen laajalti salibandymaailmassa. Kuvakaappaus Youtubesta.

Tämän rankkarin vaikutukset näkyvät edelleen laajalti salibandymaailmassa. Kuvakaappaus Youtubesta.

Ruotsin miesten Superliigan puolivälieräsarjassa Storvreta-Linköping on päädytty sirkustemppujen tielle.

Sarjan kahdessa ottelussa on ratkaisu haettu ratkaisua rankkarikisoissa. Sarjan kolmannen pelin Storvreta voitti rankkareilla, mutta sunnuntaina voiton vei Linköping. Sarja on nyt tilanteessa 3-2 Storvretan hyväksi.

Alla olevista rankkareista näkee aiheen joka on aiheuttanut suuria tunteenpurkauksia Ruotsissa. Linköpingin pelaajat ovat ilmeisen aktiivisia ilmaveivaajia ja se näkyy rankkareiden laadussa. Ensimmäisessä kisassa näyttää myös siltä, että pelaajat käyttivät samaa mailaa veiviensä suorittamiseen.

Linköpingin aktiiviveivaaja Simon Palmen kommentoi asiaa näin Innebandymagazinetissa:

– Minä joka olen opetellut veivaamisen nuorempana, koen että on velvollisuuteni käyttää sitä tiukassa paikassa joukkueeni hyväksi. Me olemme Linköpingissä avoimia sääntömuutoksille, mutta kun tilanne on tällainen, niin käytämme sitä hyödyksemme, Palmen sanoitti.

Storvretan Andreas Stefansson sanoi samalle lehdelle, että ”koko Ruotsi nauraa näille rankkareille”. Storvretan maalivahti Måns Parsjö oli myös hyvin kriittinen kolmannen pelin jälkeen. Kuten videoilta näkee, Parsjö on kehitellyt jo omalaatuisia tuuletuksia, jos Linköpingin pelaajat epäonnistuvat rankkareissaan. Pelaajien lisäksi myös ruotsalaiset lajiseuraajat ovat kommentoineet tapahtumia kovin sanoin sosiaalisessa mediassa.

Varsinaisesta pelistä lienee hyvä kertoa se, että Linköping johti peliä jo 6-1 toisessa erässä, mutta Storvreta nousi viiden maalin takaa tasoihin. Suomalaishyökkääjä Kevin Söderling iski kaksi maalia Linköpingille avauserässä. Suomalaisittain kiinnostavaa on toki sekin, että Mika Kohonen on Storvretan pääkäskijä ensimmäistä kauttaan.

Miksi tilanne on tämä?

Yllä olevasta voi saada väärän kuvan ja ajatella, että Linköping tekisi jotain väärin, mutta näin ei tietenkään ole. Joukkue vain käyttää hyväkseen niin kutsuttua ”Lex Kippilää”. Lex Kippilä tarkoittaa sitä, että pallo saa mennä taaksepäin, jos pelaaja liikkuu samalla eteenpäin.

Vuonna 2017 voimaan tullut sääntömuutos on johtanut suorastaan irvokkaisiin esityksiin, kuten alta on nähtävissä. Aiemmin pallo ei saanut mennä taaksepäin tai pysähtyä rankkareissa.

Peruste sääntömuutokseen on lopulta aika heppoinen. Kippilän veivirankkari hylättiin vuoden 2015 MM-finaalissa, Suomi hävisi ja se aiheutti paljon keskustelua. Yksi aspekti on toki ollut se, että tuomareiden on vaikea havaita meneekö pallo lopulta taaksepäin vai ei.

Kaikki tämä huomioiden on erittäin erikoista, että tilanne on päästetty tällaiseksi. Urheilun yleisen eetoksen mukaan säännöillä pyritään nimenomaan estämään sitä, että urheilulajin perusluonne kärsii. Salibandyrankkareissa on jostain syystä päädytty siihen, että yltiöpäisen veivaamisen salliminen on arvokkaampaa kuin todellisen taidon korostaminen, mitä ilmentää paremmin sääntö olla viemättä palloa taaksepäin rankkaritilanteessa.

Pelaajia on turha syyttää mistään, sillä kuten Palmen sanoo, joukkue ottaa kaiken irti olemassa olevista säännöistä ja se on täysin oikein. Suomessa ilmaveivaaminen rankkareissa ei ole niin suuressa huudossa kuin länsinaapurissa, vaikka ilmaveivi onkin kotimainen vientituote.

Videot:

Sunnuntain viides ottelu:

Sarjan kolmas peli: