Ruotsi voitti U19-miesten kultaa – karkasi Sveitsiltä päätöserässä Kohosen johdolla

Toisen polven pelaaja Gabriel Kohonen iski Ruotsille finaalissa tehot 2+2. Kuva: IFF

Ruotsi on salibandyn alle 19-vuotiaiden uusi maailmanmestari. Ruotsi voitti Sveitsin MM-finaalissa 7-4 vappuaattona Tanskan Frederikshavnissa.

Finaalin erotuomareina olivat suomalaiset Joni Kokkonen ja Tommi Virkki. Aiemmin vappuaattona Suomi voitti pronssia kukistamalla Tshekin pitkän kaavan kautta rangaistuslaukauskilpailussa.

MM-kulta oli tässä ikäluokassa historian kuudes Ruotsille. Sveitsi palasi mitalikantaan pienen tauon jälkeen: edelliset mitalit maalle miesten U19-kisoissa olivat vuoden 2013 ja 2015 hopeat. Sveitsillä on nyt tältä tasolta neljä hopeaa ja kolme pronssia.

Ruotsi sai otteluun vahvan alun, kun Daniel Kalentum pelattiin oikealta laidalta vetopaikkaan ja hän viimeisteli avausmaalin aivan tolpan juureen ajassa 3.41. Ottelu jatkui ruotsalaisten lievässä hallinnassa, ja Ruotsille tulikin mahdollisuus lisätä johtoa ylivoimalla, kun Elia Seiler komennettiin korkeasta mailasta kaksiminuuttiselle ajassa 13.53. Sveitsi oli kuitenkin alivoimalla vahva, pakotti ruotsalaiset useisiin rikkeisiin ja lopulta aivan ylivoiman loppuhetkillä Ruotsin Isac Haugelle tuomittiinkin toistuvasta väärästä pelitavasta kakkonen.

Sveitsi ehti nauttia kuitenkin omasta ylivoimastaan ainoastaan neljän sekunnin verran, kun kaukaloon hyppäsi samaan aikaan liian monta sveitsiläistä. Tästä hyvästä joukkueet tahkosivat liki täydet pari minuuttia neljällä neljää vastaan.

Juuri kun Ruotsi tuli täysilukuiseksi, iski Sveitsi: Pascal Schumi kuljetti pallon oman maalin takaa yli keskiviivan ja laukoi noin 15 metristä tarkasti takanurkkaan 1-1-tasoituksen. Maali merkittiin alivoimaosumaksi, koska Sveitsin joukkuerangaistusta jäi vielä kaksi sekuntia kärsittäväksi. Ensimmäiselle erätauolle mentiin numeroissa 1-1.

Ruotsi iski heti toisen erän alkajaisiksi. Kello ehti käydä vain 22 sekuntia, kun Sakarias Ulriksson siirsi tilanteeksi 2-1.

Molemmat joukkueet saivat vuorollaan yrittää maalia rangaistuslaukauksesta. Ensin rankkari vihellettiin Sveitsin hyväksi, kun suomalaislegenda Mikael Kohosen poika Gabriel Kohonen rikkoi. Sveitsin rankkari kuitenkin epäonnistui, kuten tovi myöhemmin myös Ruotsin Sakarias Ulrikssonin pilkkuyritys toiseen päähän.

Sveitsi hinasi itsensä kuitenkin jälleen tasoihin ennen erätaukoa, kun ajassa 35.20 David Hermle onnistui. Tällä kertaa maalin syötti Schmuki, kun ensimmäisessä erässä duon pistemerkinnät menivät toisinpäin.

Kolmas erä alkoi taas Ruotsin nopealla osumalla. Benjamin Schill unohtui hetkeksi maalin eteen, ja hän pääsi lyömään Ulrikssonilta tulleen syötön sisään ajassa 41.36. Nelisen minuuttia myöhemmin Ruotsi iski taas, kun Gabriel Kohonen kaivoi vasemmassa hyökkäyskulmassa pallon sveitsiläispakilta ja syötti maalin eteen Arvid Äselle, joka laukoi numeroiksi 4-2.

Viides maali oli Kohosen käsialaa. Ruotsi hyödynsi sveitsiläisten kesken olleesta vaihdosta avautuneen tilan, Kohonen tuli vastaan hakemaan syötön keskialueelta ja laukoi välittömästi alakulmaan eroksi kolme maalia.

Heti perään Ruotsi sai rangaistuslaukauksen, kun maalivahdin avauksesta läpi päässyttä Kalentunia rikottiin. Pilkkua asettui ampumaan Kohonen, joka iski vuorenvarmasti sisään.

Sveitsi viritti kuitenkin vielä kunnon kirin aikalisänsä jälkeen. Levi Walser iski ensin Hermlen syötöstä ajassa 58.54, ja sama mies osui uudelleen heti 17 sekuntia myöhemmin. Tilanne pakotti puolestaan Ruotsin aikalisälle.

Loppunumerot viimeisteli tyhjään sveitsiläismaaliin Ruotsin Jonathan Berglund Kohosen syötöstä.