Salibandyn sanakirja: Alakolmio

Alakolmiota näkee ihan liigatasollakin edellee. Kuva on kuvituskuva: Esa Jokinen

Alakolmiota näkee ihan liigatasollakin edellee. Kuva on kuvituskuva: Esa Jokinen

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Alakolmio-termiä avattiin vuoden 2022 joulukuussa julkaistussa joulukalenterissa. Salibandyasiantuntija ja nykyinen TPS:n päävalmentaja Perttu Kytöhonka avasi jutussa alakolmion syvää olemusta.

– Alakolmiolla tarkoitetaan yleensä pallollisen joukkueen ryhmittäytymistä omalla kenttäpuoliskolla. Siinä kolme alinta pelaajaa muodostaa kolmion, jossa kolmion kärki on alin pelaaja.

Alakolmion käyttöön on salibandyn tyyppisessä 5v5-pelissä hyvät perusteet, vaikka alakolmiolle on paikka paikoin jopa naureskeltu.

– Alakolmio tarjoaa periaatteessa pallolliselle pelaajalle kaksi helppoa syöttösuuntaa. Sillä pyritään kontrolloimaan pelinrakennusvaihetta tai ylipäätään pysymään pallossa. Muotoa voi olla varsin haastava prässätä ja alueellinen ylivoimatilanne on helppo muodostaa pallollisten pelaajien kesken, Kytöhonka sanoitti tuolloin.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen