Oona Kauppi saattoi tehdä MM-kisojen suomalaisennätyksen: ”Mä naureskelin niitä mun paria syöttöpistettä”

Oona Kauppi (vas.) naulasi komeat tehopisteet Latviaa vastaan. Kuva: Anssi Koskinen

Suomen naisten salibandymaajoukkue aloitti Singaporen MM-kisat möyhimällä Latvian nurin maalein 14-1.

Peliin lähdettäessä oli käytännössä selvää, että Suomi voittaa, ja oletuksena oli vieläpä selkeä voitto. Kokonaiskuvaa jos miettii, niin Suomi aloitti varovaisesti (4-0), paineli selkeästi ohi toisessa erässä (7-1) ja säästeli voimia päätöserän (3-0).

– Sanoisin, että meidän kokonaissuoritus oli hyväksyttävä. Ei se loistava ollut. Tehtiin se mitä piti. Voitettiin peli ja saatiin harjoiteltua tiettyjä juttuja miettien huomista.

– Kaksinkamppailupelaamista pitää saada huomenna paljon paremmaksi. Vastustajaankin tietysti sytytään vielä vähän ekstraa tilanteisiin mentäessä. Tänään meidän olisi pitänyt olla siinä selkeästi parempia, ykköskentän oikea laita Oona Kauppi ruotii puhelimen välityksellä.

Suomen ykkönen oli jälleen erinomainen. Oona Kauppi (3+5), Veera Kauppi (4+2) ja Miisa Turunen (3+3) vastasivat ylivoima mukaanlukien kymmenestä Suomen osumasta. Silti Oona Kauppi näki parantamisen varaa.

– Ekassa erässä tuli meidän kentällistä vastaan vähän liikaa kääntöjä. Me oltiin pallon kanssa huolimattomia. Vähän tuntui tulevan pallon kanssa kiire, kun ensimmäistä maalia ei tullut. Luultiin, että oltiin kärsivällisiä siinä, mutta ehkä siinä tuli pientä yliyrittämistä.

– Oltaisiin voitu tehdä fiksumpia valintoja pallon kanssa. Siitä he saivat vähän käännettyä, mutta kyllä me nyt koen, että oli meiltä ihan hyvä peli. Saatiin pallo hyvin tekemään duunia ja rullaamaan, niin onhan siinä kiva pelata.

Eri tilastopalveluista ei suoraan löydy yksittäisten MM-pelien suomalaisennätyksiä. Ottaen huomioon, että kaikkien aikojen paras suomalainen pistesaldo koko kisoissa on 15+6 (Oona Kauppi, 2019), ei Oona Kaupin kahdeksan pistettä voi olla ainakaan kaukana yksittäisen MM-pelin piste-ennätyksestä.

Ei muistu vastaavaa mieleen, että suomalaispelaaja olisi tehnyt kahdeksan tehopistettä MM-pelissä, mutta muistatko itse?

– Ei kyllä muistu mieleen. Mä naureskelin niitä mun paria syöttöpistettä. Siinä oli kyllä tuuria, että satuin vain laittamaan palloa Veeralle ja Miisalle. Sanoisin, että se oli koko viisikon juttu, että en mä niitä pisteitä tässä kohtaa niin paljoa tuijottele.

– Kunhan maaleja tekee niissä peleissä kun pitää, niin sitten olen tyytyväinen, Kauppi naurahtaa.

Vettä kuluu

Kaupille murskavoitot ovat tuttua kauraa Ruotsin liigasta, jossa Thorengruppen rallattelee usein kaksinumeroisia maalimääriä. Esimerkiksi Champions Cupin välierissä joukkue murskasi sveitsiläisen Zugin kahdessa pelissä maalein 31-6. Tottuuko murskajaisiin, kun niitä pääsee kokemaan tarpeeksi usein?

– Aina sitä yrittää miettiä minkälainen peli on tulossa ja tietysti tässä ennakkoon tiedettiin, että tämä ei ole alkusarjan kovin peli. Tietää, että vaste ei ole ihan samanlainen. Silti sitä miettii, että mitä asioita voidaan tehdä siten, että meidän peli kehittyy. Tämä peli ei ollut meidän päätavoite kisoissa.

– Kait sen voi sanoa niin, että on tottunut siihen millä tavoin tällaisissa peleissä pitää pelata. Nämä voi olla myös tosi vaikeita pelejä. Joka tilanteessa pitää kuitenkin olla 100%, niin siinä ei sitten keskittyminen lähde epäolennaisuuksiin, vaikka pelin lukemat olisi mitä tahansa, Kauppi vakuuttaa.

Singaporessa on todella kuuma ja kostea ilmanala. Sen vuoksi Suomi on keskittänyt paljon fokusta nesteytykseen. Kauppi kertoo juoneensa paljon normaalia enemmän vettä avauspelissä, mutta suoraa litramäärää hän ei osaa sanoa.

– Me ei näissä asioissa anneta mitään tasoitusta ja haetaan jopa kilpailuetua, että ollaan mahdollisimman palautuneita, koska tämä on erilainen kokemus. Huomaa, että hiki tulee, vaikka mitään ei tekisi, Kauppi kertoo.

Singaporen olosuhteista on riittänyt puhetta paljon ennakkoon. Kauppi kertoo, että Singapore on kentän ulkopuolella eksoottisin kohde, missä hän on aiemmin käynyt. Sopeutumista on auttanut se, että Suomi matkusti kisapaikalle jo viikko sitten.

Suomen avauspeli oli kisojen kakkoshallissa ja pelattiin epävirallisella turkoosilla MM-alustalla. IFF:n pääsihteeri John Liljelund kertoi aiemmin viikolla X:ssä, että virallinen matto oli myöhästynyt pitkän merimatkan vuoksi MM-kisoista.

– Tämä kakkoshalli, jossa pelattiin, niin täällä ei ole itse asiassa käyty aiemmin. Katsottiin tuossa alkulämmössä, että oli matto vähän joissain kohdissa, ei siis huonosti, mutta vähän kupruilla. Eiköhän ne ole saatu kuntoon, kun on saatu pelattua pari peliä siinä, Kauppi avaa ja jatkaa.

– Sama peli tämä on täälläkin, kuin Suomessa tai missä tahansa muualla. Kun ollaan säbäkentällä, niin en mieti missä päin maailmaa me ollaan. Kuumuuden aina välillä muistaa, mutta ei sitäkään sillä tavoin, että miettisi ihan hirveästi pelin aikana.

Sunnuntai on Suomelle tärkein päivä alkusarjan kannalta. Klo 11 Suomen aikaa alkavassa pelissä vastaan astelee Sveitsi. Mihin asioihin siinä pelissä kannattaa kiinnittää huomiota?

– Huomenna ratkaisevaa tulee olemaan se, että miten me saadaan Sveitsin käännöt kuriin. Se on se mistä he elävät, ja missä he ovat tosi hyviä. Heillä jokainen viisikko pelaa vähän eri tavalla. Siellä on myös tosi hyvin roolitetut ketjut. Meillä varmasti tulee olemaan paljon pallo, mutta se ratkaisee miten me saadaan fiksuja hyökkäyksiä ja luotua maalipaikkoja itse.

– Meidän pitää olla hereillä siinä, miten yrittävät iskeä meidän epäorganisoitunutta puolustusta vastaan. Se on selkein juttu huomiseksi, Oona Kauppi linjaa.