Happeen johdon ja juniorijoukkueiden välillä luottamuspulaa talousepäselvyyksien vuoksi – kauden 2022-23 tilinpäätös tekemättä

Happeen junioreiden ja seurajohdon väliin on syntynyt luottamuspulaa. Kuvituskuva: salibandy.fi

Jyväskylän Happee oli tällä viikolla jälleen otsikoissa rahavaikeuksien vuoksi.

Salibandyliiton suuntaan kertyneen velan vuoksi miesten liigan Happeelta ja Divarin Happee Steamersilta vähennettiin kaksi pistettä sarjataulukosta. Petri Kauko kommentoi Pääkallolle tilannetta Happeen miesten edustusjoukkueen managerin roolissa. Kauko on kuitenkin myös Happee ry:n hallituksen jäsen.

Kauko ei kommentoinut Salibandyliiton suuntaan olevaa velan määrää. Pääkallolla ei ole myöskään vahvistettua tietoa asiasta, mutta summa on tiettävästi sellainen, että se ei ole voinut kertyä pelkästään pääsarjatoiminnasta näin lyhyessä ajassa. Ei ole varmuutta onko velka voinut kertyä pidemmällä aikavälillä, mutta käytännössä näin ei pitäisi olla.

Happee ry:n junioripuolella on koettu, että Happeeta koskeva negatiivinen julkisuus on vyörytetty osin junioreiden niskaan, eikä heidän näkemyksiään ole kuultu. Toisaalta negatiivisessa mielessä on ollut esillä edustustoiminta, vaikka esimerkiksi edustuksen pelaajilla ei ole ollut asiaan osaa eikä arpaa. Pääkallo selvitti asiaa juniorijoukkueiden näkökulmasta.

Artikkelin pohjaksi on käytetty Happeen neljän eri junioripuolen toimihenkilön haastatteluilla kerättyjä tietoja. Henkilöt eivät esiinny jutun yhteydessä omalla nimellään, sillä siitä saattaisi olla haittaa heidän harrastavalle jälkikasvulleen. Kaikkien tiedot koskien tapahtumia olivat yhtenäisiä.

Pääkallo tavoitteli juttua varten Happeen sihteeriä Timo Kovalaa ja puheenjohtaja Vesa Pölkkiä. Kovala tavoitettiin kahdesti, mutta hän ei halunnut kommentoida Happeen asioita. Kovala kuitenkin kommentoi Happeen asioita aiemmin viime syksynä Ylelle. Pölkkiä Pääkallo ei tavoittanut ollenkaan.

Junioripuolen huoli

Viimeisten velkauutisten jälkeen varsinkin seuran junioripuolella huolestuttiin entisestään. Aiempaa huolta herättivät syksyn uutiset, jolloin seuran tekstiilit jämähtivät urheiluliikkeeseen maksamattomien laskujen vuoksi. Tämän jälkeen tuli lisää huonoja uutisia, kun kaupunki uhkasi perua Happeen harjoitusvuorot maksamattomien laskujen vuoksi.

Junioripuoli reagoi tilanteeseen vaatimalla seuran johtoa avaamaan rahaliikennettä avoimesti yhteisessä kokouksessa. Näin ei ole kuitenkaan tehty. Seurajohdosta luvattiin, että lukemia avataan joulukuussa, ja viimeisen lupaus koski tammikuun loppua. Lukemia ei ole vieläkään avattu.

Happee ry:n kauden 2022-23 tilinpäätös on kokonaan tekemättä ja lähteiden mukaan sen olisi pitänyt olla tehtynä marraskuun loppuun mennessä. Asian selvittämistä ei ole helpottanut se, että kommunikointi seurajohdon kanssa koetaan surkeaksi. Seuran johtohahmot lupaavat asioita, mutta eivät kuitenkaan toteuta lupauksiaan. Lopulta syntyy paikoin tilanteita, joissa seurajohtoa ei saa lainkaan kiinni.

Happeen seuran sisällä on paljon epäselvyyksiä. Kuvituskuva: salibandy.fi

Yleinen epäluottamus on johtanut siihen, että juniorijoukkueet ovat pitäneet jo vuosia omia Excel-taulukoitaan, joihin on merkitty joukkueiden tulot ja menot. Seuran taloushallinto on Pääkallolle annettujen kommenttien perusteella täysin sihteeri Kovalan ja Pölkin takana. Seurajohdosta annettuihin tietoihin ei kuitenkaan luoteta ja juniorijoukkueiden vastuuhenkilöiden mukaan nähdyissä tiedoissa on puutteita, ja tiedonsaannissa pitkiä viiveitä.

Junioripuolelelta vakuuttiin, että joukkueet ovat keränneet tarvittavat rahat kausimaksujen ja muiden maksujen osalta hyvissä ajoin, eivätkä juniorijoukkueet ole heidän mukaansa toimineet miinusmerkkisesti. Osa sanoo jopa tehneensä enemmän rahaa kuin joukkueen pyörittämiseen tarvitaan.

On herännyt huoli, että tilitettyjä rahoja ei ole käytetty niihin kohteisiin, joihin rahat on vanhemmilta kerätty. Tähän ei kuitenkaan ole vahvistusta, sillä haastateltujen mukaan asioista ei kerrota avoimesti. Avoimuuden puute on suurin juopa juniorijoukkueiden ja seuran johdon välissä tällä hetkellä.

Rästejä

Kouriintuntuva todiste vähintäänkin kysymyksiä herättävästä toiminnasta on Happee ry:ltä velkoomukseen asti edennyt lähes 18 000 euron velkasumma painotalolle. Tässä vaiheessa on hyvä korostaa, että Pääkallo tai vastaajat eivät tiedä mistä kaikesta kyseinen summa koostuu, ja kuinka kauan velkaa on kertynyt.

Sen sijaan jokaisesta juttuun haastatellusta juniorijoukkueesta vakuutettiin, että kyseiset rahat on tilitetty heidän osaltaan seuralle. Yleisesti ottaen pidettiin selviönä, että juniorijoukkueet ovat kyseiset maksut maksaneet. Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole, että menivätkö rahat koskaan painofirmalle asti.

Juniorijoukkueiden osalta summat olivat joitain satasia, ja Pääkallo on nähnyt yhden joukkueen tilitystiedot siitä, että rahat menivät seuralle. Täysi velkoomussumma vaikuttaa todella suurelta suhteessa yksittäisten joukkueiden laskuihin. Se vaikuttaa myös kokoluokaltaan sellaiselta summalta, jota ei voi kertyä pelkästä edustustoiminnasta. Junioripuolella on herännyt aiheellinen kysymys mistä summa on koostunut.

Maksamattomista laskuista yhtenä esimerkkinä nousi ihan viime aikojen tapaus. Seuran juniorijoukkue oli ollut joulukuussa pelireissussa. Matkan lasku piti hoitaa Happee ry:n taloushallinnon kautta. Joukkueen vastuuhenkilö oli saanut tammikuun loppupuolella huomautuslaskun bussiyhtiöltä, koska bussimatkoja ei oltu maksettu. Kovala oli vakuuttanut juniorijoukkueen vastuuhenkilölle, että asia on hoidossa.

Kuitenkin helmikuun puolivälissä eli tällä viikolla bussiyhtiö ilmoitti vievänsä tapauksen perintään, sillä laskuja ei oltu maksettu. Pääkallo on nähnyt bussiyhtiön lähettämän viestin. Tapaus kuvastaa hyvin sitä miltä tilanne näyttää juniorijoukkueiden osalta. Joukkueet eivät voi olla varmoja, että asiat hoidetaan, vaikka näin olisi luvattu.

Kokonaiskuvaa katsoen huolestuttavin seikka on junioreiden ja seuran johdon välinen luottamuspula. Happeella on selkeästi suuria taloudellisia ongelmia tälläkin hetkellä. Junioripuolelta kuitenkin ollaan erityisen harmissaan siitä, että kommunikaatio ulospäin hankalalta näyttävässä tilanteessa on kehnoa. Toisaalta ollaan myös erittäin huolissaan, sillä kaikki seuran rahavirrat kulkevat yhden taloushallinnon kautta.