Pelaako Happee ensi kaudella liigassa, Petri Kauko? ”Kyllä mulla on vahva tunne siitä, että pelaa”

Happee menetti kaksi pistettä maksamattomien maksujen takia. Kuva: Esa Jokinen

Jyväskylän Happeen taloudellisista haasteista on riittänyt uutisoitavaa viime vuosina, ja varsinkin viimeisen vuoden aikana.

Syksyllä Happeen miesten manageri Petri Kauko kuvaili seuran taloustilannetta haastavaksi, mutta oli toisaalta optimistinen. Nyt Happee ei maksanut Salibandyliitolle velkojaan takarajaan 12.2. mennessä, ja menettää kaksi pistettä sarjataulukossa niin liigassa kuin Divarissakin (Happee Steamers).

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Happee sai näkyvän rangaistuksen liitolta taloudellisista ongelmistaan. Pääkallo tavoitti Kaukon kommentoimaan Happeen tämän hetken tilannetta.

Kuvailit tilannetta ”kriittiseksi”, mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa?

– Onhan tilanne aina kriittinen, jos ei selvitä laskuista määräaikaan mennessä. Silloin ei vain rahat riitä sillä hetkellä.

– Ei pystytty kaikkia maksuja maksamaan siihen päivämäärään, kuin olisi pitänyt. Varmasti ne maksut saadaan maksettua, mutta tilanne on sillä tavoin kriittinen, että kovasti joudutaan tekemään töitä sen eteen, että me tästä kaudesta selvitään.

– Tiukkaa on ja ei tilanne ole mihinkään helpottanut, mutta tässä se ikävä puoli on, että asia näkyy tällä tavoin, että pisteitä lähtee. Sehän osuu aina liigajoukkueeseen. Tässä tapauksessa toki Steamersiinkin, mutta mehän ollaan eri yhdistystä.

Minkälaisesta summasta mahtaa olla kyse tällä hetkellä?

– En mä sitä summaa lähde kommentoimaan. Tässä puhutaan nyt seuran kokonaisista veloista, eikä pelkästään liigajoukkueen rahoista. Siellä on joitain tuomarimaksuja ja vastaavia maksamatta, mitä ei pystytty tähän kohtaan vielä maksamaan.

Happeella on ollut aiemminkin talousongelmia, mutta nyt tuli ensimmäinen konkreettinen rangaistus. Miksi ajauduitte juuri nyt tähän tilanteeseen?

– Ei vain tässä vaiheessa riittänyt paukut siihen, että olisi pystynyt hoitamaan kaikkia raha-asioita. Tässä on kuitenkin koko seurassa tietyt toiminnat, joiden täytyy pyöriä. Joukkueiden pitää päästä pelireissuille ja niihin liittyvät kulut pitää pystyä maksamaan. Joudutaan ottamaan rangaistus ja yritetään korjata tilanne mahdollisimman nopeasti.

– En nyt puhu pelkästään Happeesta, vaan seuroista ylipäätään, että liitossa on varmasti aina välillä annettu lisää maksuaikoja. Nyt on tilanne tuo, ja sieltä ei meille päin lisää maksuaikaa enää herunut, minkä ymmärrän ihan täysin. Tilanne on näin päätetty, ja se on kaikille sama.

Onko jokin uusi takaraja, jolloin pitää olla lisää suorituksia, vai mennäänkö näin loppukausi?

– En ole varma tulevista päivämääristä sen tarkemmin, mutta ihan selvää, että jos meinataan ensi kaudella pelata liigassa, niin maksettavan nuo on. Ei ole tarkotuksenakaan venyttää näitä enempää. Me hoidetaan nämä pois heti kun saadaan rahaa sen verran, että pystytään ne hoitamaan. Kaikki tehdään sen eteen.

Jos nyt pitäisi arvioida, niin pelaako Happeen miesten joukkue ensi kaudella liigassa?

– Kyllä mulla on vahva tunne siitä, että pelaa. Ei tässä nyt niin syvällä olla vielä, että kyllä me nyt tästä selvitään. Totta kai nämä on haastavia aikoja ja eihän tämmöisiä saisi tulla. Se on ihan selvä. Kaikki maksut pitää saada kuntoon, että on mahdollisuus pelata liigaa.

– Tämmöiset tilanteet vaikuttaa ensi kauden joukkueen rakentamiseen ja muuhun. Uskon silti vahvasti, että Happee pelaa liigaa. Ei tässä olla heittämässä kirvestä kaivoon sen suhteen. Onhan noita vanhoja velkoja pystytty hoitamaan tämänkin kauden aikana paljon pois. Isoa kokonaisuutta kun katsoo, niin on pystytty paljonkin maksamaan, mutta enemmän olisi pitänyt pystyä tuottamaan rahaa toimintaan.

– Voidaan olla jälkiviisaita ja puhua siitä, että onko joukkue liian kallis, kuten tässä on puhetta ollutkin pitkin syksyä, että millä näitä asioita voisi välttää. Ei näitä asioita tahallaan huonosti tai väärin tehdä. Ajatus on ollut, että tästä selvitään, mutta myynnin puolesta ei olla päästy ihan siihen mikä oli tavoite. Siihen on varmasti montakin syytä.

– Liigan puolesta itse nostan kättä pystyyn ja varmasti meidän toimistolla muutkin nostaa kättä pystyyn, että ei olla pystytty niin hyvään kuin olisi tarvinnut. Hommia tehdään, ja uskotaan siihen, että se aurinko vielä jossain vaiheessa paistaa, ja ei tarvitse tällaisissa otsikoissa olla.