Haveri valitsi ulkomaat Suomen sarjan sijaan: ”Siitä voi olla jotkut sählyjumalat tai kriitikot eri mieltä”

Elmeri Haveri (nro. 82) pelaa ensi kaudella Tshekin liigaa. Kuva: Esa Jokinen

Viime viikolla kerrottiin kahden suomalaispelaajan siirrosta Tshekin salibandyliigan FBC Ostravan riveihin.

Joonas Viitanen siirtyi joukkueeseen F-liigan FBC Turusta. Elmeri Haveri sen sijaan siirtyy Tshekkiin Sveitsin liigan UHC Waldkirch-St. Gallenin paidasta. Uutisessa ei sinänsä ole mitään outoa, mutta Suomalaispelaajat ovat siirtyneet Tshekin liigatasolle hyvin harvoin.

Aiempina vuosina Suomen U23-maajoukkueen rinkiin kuulunut Haveri on kaksikosta nimekkäämpi. Haverin mukaan keskustelut Tshekin suuntaan käytiin manageritoimisto Nordstan kautta.

– Lähtökohtana oli, että haluisin pysyä ulkomailla ja sieltä oltiin erittäin kiinnostuneita minusta niin mikäs siinä. Olen kuullut hyvää siellä olevasta pääsarjasta ja myös jutellut muutaman sählytahon kanssa, jotka ovat todenneet sen olevan kovatasoinen. Ostravalla on myös erinomaiset harjoittelutilat ja niin sanottu ”sportcenter”. Saa treenata itsensä kipeäksi.

Miten Tshekki vertautuu pelin tason osalta nykytilanteessa Sveitsiin ja Suomeen? Haverilla on molemmista liigoista jo kokemusta.

– Suomi on kokonaiskuvassa edellä Sveitsiä ja Tshekin sarjaa pelilisesti, mutta aika hyvin on varsinkin tshekit ottaneet steppejä. Kuten on nähty, varsinkin Tshekin huipputiimit ovat maailman parhaiden joukossa.

Haveri kertoo, että Suomesta ja F-liigasta oli tulevaa kautta ajatellen olemassa muutama tarjous pöydällä. Hyökkääjän mukaan sarja ja sarjajärjestelmä ei kuitenkaan houkutellut palaamaan ainakaan vielä.

Kun rahasta puhutaan on Haverilla kiinnostavaa kerrottavaa, kun verrataan hänen eri maissa saamiaan salibandypalkkioita.

– Omalta kohdalta palkat ovat menneet niin, että Suomesta ei tullut rahapalkkiota, Sveitsistä raha tulee työn kautta ja Tshekistä pelaamalla. Olen siis ammattilainen Tshekissä, Haveri paljastaa.

Ulkomaanreissu ei kaduta

Haveri nousi suuremman salibandy-yleisön tietoisuuteen vuosina 2021-2023 Nurmon Jymyssä. Ensimmäisellä kaudella syntyi 26 liigapeliin tehot 27+7=34 ja toisella 33 peliin 34+12=46. Se on pääosin sarjan häntäpään liepeillä viihtyneessä Nurmon Jymyssä kova suoritus. Kun Haverin Sveitsin siirto julkaistiin, arvioitiin sitä ihan julkisesti huonona vaihtoehtona siinä vaiheessa uraa, sillä Sveitsin liigan yleinen taso on Suomea kehnompi.

Siirryit vuosi sitten Sveitsiin kahden hyvän liigakauden jälkeen. Oliko se mielestäsi oikea ratkaisu siinä vaiheessa uraa?

– Oli. Siitä voi olla jotkut sählyjumalat tai kriitikot eri mieltä, mutta en mä niille pelaa tätä lajia. Haluan saada mahollisimman paljon irti tästä lajista, ja tässä kohtaa uraa ulkomaat erinomainen paikka. Omasta mielestä ulkomailla kannattaa käydä pelaamassa nuorena. Jäähdyttely sitten eri asia jos vanhempana haluaa mennä.

Haverin ulkomaille lähtemiseen vaikutti luonnollisesti myös tarjolla olleet vaihtoehdot.

– Olisi ollut mahollisuus jäädä tuttuun ympäristöön Nurmoon tai muualle Suomeen. Taisin silloin neuvotella kolmen joukkueen kanssa Suomesta. Siinä vaiheessa kun sopimustarjouksia alkoi tippumaan, oli aika lailla selvää, että haluan lähteä ulkomaille.

Haverin mukaan Sveitsin liigan huippujoukkueet pärjäisivät Suomessa hyvin, mutta heikommat ei kovinkaan hyvin. Haverin joukkue oli runkosarjan kymmenes tällä kaudella, ja pohjalainen on iski tehot 12+11 22 otteluun.

– Alku oli hankala, mutta olen parantunut koko ajan mitä pidemmälle kautta on menty. Maaleja ei ole niin paljoa tippunut, mitä viime kausina, mutta pitää syötellä, jos ei itse osu, Haveri veistelee omasta kaudestaan.