Pienihäkkisen 28 vuoden taival päättyy tänä keväänä: ”Uskon viimeisen pillinvihellyksen soidessa tuntuvan oudolta”

Matti Pienihäkkistä ei nähdä Loiston penkin takana enää kauden jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Uusi aikakausi on alkamassa FBC Loistossa ensi kaudella, kun pitkäaikainen päävalmentaja Matti Pienihäkkinen jättää pestinsä tämän kauden jälkeen.

Runkosarjan kolmanneksi sijoittunut turkulaisjoukkue lähtee pudotuspeleihin yhtenä kuumimmista joukkueista. Pienihäkkinen on tyytyväinen joukkueen lopulliseen sijoitukseen.

– Ollaan siihen tyytyväisiä. Kausi lähti vähän huonosti liikkeelle. Siinä vaiheessa jos joku olisi sanonut että tullaan kolmanneksi, niin olisin ottanut ilolla vastaan, Pienihäkkinen sanoo.

Loiston kausi alkoi heikosti, kun kuudesta ensimmäisestä ottelusta tuli vain kaksi voittoa. Lokakuun Suomen Cupin ottelusta SBS Wirmoa vastaan alkanut kuuma vire kuitenkin käänsi joukkueen kelkan. Pienihäkkinen pitääkin juurikin tuota ottelua kauden käännekohtana.

– Uskon, että se vire kääntyi Suomen Cupin ottelussa SBS Wirmoa vastaan. Meillä oli tappioputki alla, ja siinäkin ottelussa oli tuloksellisesti vähän nihkeätä. Sitten kun kolmas erä voitettiin 4-0, huomasin joukkueessa vapautumista. Wirmo on kuitenkin paikallisvastustaja, ja siinä ottelussa oli varmasti painetta, ettei alemman sarjatason joukkueelle voida hävitä. Se ottelu päättyi hyvin ja kolmannessa erässä alkoi pelaajista näkymään selkeästi vapautumisen tunnetta. Siitä se voittoputki lähti, hän kertoo.

– Ei suoranaisesti muutettu taktisesti mitään. Meillä on pääteemana ”kehity yksilönä, onnistu joukkueena”. Harjoitusten runko pysyi samana. Vauhdikkaita treenejä missä luodaan sellaisia ärsykkeitä pelaajille, jotta he selviävät erilaisista tilanteista myös peleissä. Ei alettu joukkuetaktiikkaa käymään sen enempää tai pidetty kriisipalavereita, vaan luotettiin omaan tekemiseen.

Tuon ottelun jälkeen ainoastaan Classic pystyi katkaisemaan voittoputken kahdesti. Ennen Classic-tappioita molemmilla kerroilla voittoputki oli ehtinyt kasvaa seitsemään. Päätöskierroksella SaiPa kairasi myös voiton turkulaisjoukkueesta. Luottamus oman joukkueen tekemiseen on Pienihäkkisellä säilynyt edelleen. Hän kokee, että pitkässä juoksussa loppukauden tappiot ovat hyvä asia pudotuspelejä ajatellen.

– Kahden viimeisen pelin tappiot tekivät meille erittäin hyvää. Pidimme hyvän playoff-palaverin ja kävimme asioita läpi. Jos olisimme voittaneet runkosarjan kaksi viimeistä peliä ja voittoputki olisi kasvanut, ja ensimmäiset vaikeudet pitkään aikaan olisivat tulleet playoffeissa, niin sitä olisi voinut olla sen sarjan aikana vaikea korjata. Eihän pelillisesti ole mikään ollut kuitenkaan isosti rikki. Nyt tuli tähän kohtaan hyvät tappiot ja päästään hyvillä mielin PSS-sarjaan, hän arvioi.

Naisten liigan kriisiseuraa vastaan

FBC Loisto pääsi runkosarjan kolmosena ja kotiedun saaneena joukkueena valitsemaan puolivälierävastustajansa. Heidän valintavuoronsa tullessa jäljellä olivat PSS ja SSRA. Pienihäkkisen mukaan hän teki muutoksen aiempaan toimintatapaansa junioreiden puolivälierien valinnan kanssa, ja antoi pelaajien tehdä päätöksen kokonaan.

– Aiemmin junioreissa minä olen tehnyt valintapäätöksen, mutta tänä vuonna annoin pelaajien äänestää asiasta. Pelaajat laittoivat mahdolliset vastustajat järjestykseen. Ankat sai vähiten ääniä, Pienihäkkinen toteaa.

Varmaa syytä Pienihäkkinen ei valinnalle pysty sanomaan, mutta arvelee pitkän välimatkan olleen vaikuttavana tekijänä.

– Molemmat on hyviä joukkueita. Uskoisin matkan vaikuttavan pelaajien äänestykseen. SSRA on myös niin hyvä joukkue, että ei voi olettaa sarjan menevän poikki kolmessa ottelussa. Kyllä sillä oletuksella olisi pitänyt lähteä, että kahdesti on Ouluun mentävä.

Joukkueiden suuresta piste-erosta huolimatta Pienihäkkinen antaa paljon arvostusta porvoolaisjoukkueelle. Hän ei näe, että kentän ulkopuoliset puheet ja tapahtumat, kuten päävalmentaja Mikael Laxin jättäytyminen pois joukkueen päävalmentajan tehtävästä juuri ennen pudotuspelejä, vaikuttaisi PSS:n pelaamiseen negatiivisesti. Päinvastoin, hän uskoo kokeneen joukkueen osaavan kääntää kentän ulkopuoliset häiriötekijät voimavaraksi kentällä.

– Joukkue on tottunut voittamaan. Heillä on paljon kokeneita pelaajia. Mielestäni kokeneet pelaajat pystyvät jättämään ”puheet” seuran tilanteesta taustalle ja jopa kääntämään ne voimavaraksi kentällä. Uskon, että sieltä tulee todella kova vastustaja. En usko murheiden näkyvän kentällä. Hyvin puolustava joukkue.

– Tiedän Mikaelin hyvin jo TPS:n ajoilta, ja hän on todella hyvä tyyppi. Uskon, että hän oli pidetty valmentaja. Sinänsä harmi heille, mutta uskon kokeneiden pelaajien kääntävän tämänkin vastoinkäymisen voimaksi. En usko sillä olevan suurta vaikutusta. Kolmen hengen valmennusryhmästä kuitenkin kaksi jatkaa, joten en usko että heidän pelinsä muuttuu tai heikkenee, vaikka Miksu hyvä valmentaja onkin, Pienihäkkinen arvioi.

FBC Loisto otti vaikeasta alusta huolimatta runkosarjan kolmospaikan. Kuva: Anssi Koskinen

Sarjasta hän uskoo tulevan tiukka ja pienten asioiden ratkaisevan otteluita, mutta luottaa omiensa kääntävän sarjan voitoksi.

– Varmasti tulee olemaan tarkan markan pelejä, ja malttia täytyy olla. Mielenkiintoista nähdä, minkälaisia peluutusratkaisuja molemmat joukkueet tulevat tekemään. Tulee varmasti ratkeamaan pieniin asioihin ja pelit tulevat olemaan tiukkoja ja voi mennä shakin peluuksi välillä, Pienihäkkinen pohtii.

– Uskon, että saamme kuitenkin käännettyä sarjan voitoksi. Meillä on todella hyvä meininki joukkueessa ja nyt ollaan käyty hieman sitä taktiikkaakin läpi. Luotan, että pienillä marginaaleilla saadaan sarja käännettyä voitoksi.

Viimeinen tanssi

Tammikuussa FBC Loisto ja Pienihäkkinen julkisti kauden olevan hänen viimeisensä joukkueen peräsimessä. 28 kautta seurassa valmentanut Pienihäkkinen ei halua laittaa pelaajilleen liian suuria mestaruuspaineita.

– Nyt on niin tiukasti keskittyminen sarjaan, joten en ole sitä sen enempää miettinyt. Ainahan voittaminen on kivaa ja kai tuon tilanteen johdosta se olisi varmaankin vielä bonusta. Ja jos mestaruus ei tänä vuonna Loistolle tulisi, niin osaan varmasti nauttia mestaruudesta jos se tulee vuoden päästä vaikken penkin takana olisikaan.

Tässä vaiheessa kevättä Pienihäkkisen mielestä tunnelma poikkea aiemmista pudotuspelikeväistä, mutta hänellä on hyvä ajatus siitä, missä vaiheessa se iskostuu mieleen.

– Uskon viimeisen pillinvihellyksen soidessa tuntuvan oudolta. Tätä on tehnyt niin pitkään, käyttänyt niin paljon aikaa ja tässä on niin paljon rakkaita ihmisiä, että siinä voi tulla alkuun tyhjiö, hän uumoilee.

Puolivälierien ennakko löytyy täältä