Onko Oilersin fyysisen kuorman vaikutusta liioiteltu, Akseli Ahtiainen? ”Kyllä”

Akseli Ahtiainen oli Oilersin päävalmentaja, kun joukkue haastoi Classicin vuoden 2016 Superfinaalissa. Arkistokuva: salibandy.fi

Miesten F-liigan finaalisarja on tilanteessa 2-2 ennen ratkaisupelejä.

Sarja jatkuu keskiviikkona Nordiksella ja on ensimmäisen kerran katkolla lauantaina samassa paikassa. Joukkueiden on keskusteltu kauden aikana kokeneista valmennusryhmän jäsenistä.

Classicin kohdalla on puhuttu Suomen kaikkien aikojen parhaan seurajoukkuevalmentajan Mika Ahosen roolista ja Esport Oilersin kohdalla kokeneen huippuvalmentajan Akseli Ahtiaisen vaikutuksesta. Haastattelimme molempia valmentajia. Toisessa haastattelussa on äänessä Ahtiainen.

Mitä näet Oilersin parantuneen peli-ilmeen taustalla?

– Tulokset on parantuneet, mutta en osaa oikein sanoa. Puolustus on ehkä vähän parantunut ja viime pelissä tehtiin ensimmäisen kerran pitkään aikaan kliinisesti maaleja. Ei meillä nyt montaa paikkaa ollut, mutta tehtiin maalit niistä paikoista.

Onko Oilersin fyysisen kuorman vaikutuksen määrää liioteltu?

– On se kuorma molemmilla varmasti aika kova, että aika väsyneen näköistä peliä tuo on ollut kaikki nämä pelit huomioiden. Kovin fressiä ei ole kummallakaan, että ehkä tuon vastauksena siis, että kyllä.

Onko omaa rooliasi Oilersin valmentajana liioteltu mediassa?

– Enpä ole asiaa sen enempää seurannut. Yhdessä tehdään hommia, enkä osaa sanoa sen enempää.

Missä Oilers voisi parantaa viidenteen peliin?

– Puolustuspelissä on vielä tosi paljon parannettavaa. Siinä nyt ainakin ja se kumpi puolustaa paremmin, voittaa nämä pelit.

Mikä siinä puolustuspelissä olisi vielä parannettavaa?

– Kyllä meidän maalin edestä tehdään vielä aika paljon maaleja. Se on tietysti kaverin hyvyyttä, että tulee muodon läpi. Yhdessä tekemistä ja 1v1-pelaamista voi aina parantaa. Ne ovat pieniä juttuja, mutta aika usein pienet jutut ratkoo näitä pelejä.

Teillä on Amun kanssa yhteistä historiaa maajoukkueesta valmentajina ja toistenne vastustajina sarjassa. Mitä uskot Amun tuovan Classicin valmennukseen?

– Amu on myös valmentanut mua aikanaan, Ahtiainen reagoi nopeasti ja jatkaa.

– Amu on Suomen menestynein seurajoukkuevalmentaja. Varmasti kokemusta ja näkemystä niin puolustukseen kuin hyökkäykseen. Mulla on iso arvostus häntä kohtaan suomalaisessa valmennuksessa. Hän on yksi ihan huippu-ukoista. Varmasti hänellä on iso merkitys.

– Kun Amu aukaisee suunsa, niin silloin kannattaa kuunnella.

Mitä odotat keskiviikon pelistä?

– Varmaan samanlaista ottelua, että tämä on pelaajien peli tällä hetkellä. Näin sen itse näen. Varmasti tarkkaa peliä, kun nämä kaikki ovat olleet enemmän ja vähemmän maalin pelejä.

– Tarkkaa puolustuspeliä molemmat varmasti hakee, mutta se kumpi toteuttaa paremmin, niin se varmasti pärjää tuloksellisestikin. Tasoeroa ei mielestäni ole ollut. Pelit ovat olleet ympäripyöreitä ja molemmilla ollut omat hetkensä. Kaveri voitti kaksi ensimmäistä ja me kaksi viimeisintä.

– Kaksi todella tasaista joukkuetta vähän eri vahvuuksilla. Riippuu mistä katsoo. Seuraan vain meidän tekemistä, että en osaa kaverin tekemisestä niin tarkasti sanoa.

Mitä tarkoitat sillä, että peli on pelaajien peli? Onko valmennuksen rooli pienentynyt vai mitä haet?

– Näen yleisestikin niin, että valmentaja antaa jotain ajolinjoja, mutta kyllä tässä edelleenkin on se kuusi kaveria kerrallaan kentällä. On tiettyjä raameja, mutta kyllä ne pelaajat tekee valinnat kentällä. En koe, että valmennuksella olisi kovin isoa roolia enää tässä kohtaa.

– On pelattu 33 peliä ja pudotuspelit, niin annetaan pelaajien pelata. Se on heidän tekemistä nyt.

Esport Oilers-Classic keskiviikkona 24.4. klo 18.30. Helsingin jäähallissa.