Miesten liigafinaalien yhteydessä on taas poristu ja päristy olosuhteista, kuten ilmeisesti joka kausi jos Pirkanmaan suurseuroista jompi kumpi pelaa finaaleissa.
Viimeksi tiistaina Classic-pomo Pasi Peltola kommentoi Sanomalle sitä, että joukkueiden on pakko pelata yli 2000 katsojaa vetävässä hallissa:
– Pakotetaan isoihin halleihin ja pakotetaan myös maksamaan ne hallikustannukset. Liiton pitäisi vähän miettiä näitä säännöksiä uusiksi.
– Salibandyliiton tapauksessa pitäisi poistaa kaikki tuollaiset pakotukset, koska siellä ei osata käyttää tervettä maalaisjärkeä, Peltola sanoi sanomien urheilun yhteistoimitukselle.
Toisaalta Oilersin Jouni Vehkaoja näki mahdollisuuksia siellä missä Peltola uhkia:
– Meillä on vain muutama poikkeuspaikka, joissa päästään yli 2 000 katsojaan, niin koen, että ratkaisupelien vienti isompiin halleihin edistää lajia. Meiltä asialle tulee peukku.
– Nämä ovat olosuhteiden pakottamia ratkaisuja. Mielestäni tuo kokonaisuus on mielenkiintoinen.
Rehellisyyden nimissä espoolaisseuroja avittaa se seikka, että Espoon kaupunki tukee seuroja avokätisesti hallipeleissä. Pääkallon tietojen mukaan jopa Helsingissä pelattavaa kotipeliä.
Sarjamääräysten kirjaus tarkoittaa siis sitä, että Oilers eikä Classic saa pelata kotonaan enää viidennestä pelistä alkaen, sillä niiden kotiareenat eivät ole tarpeeksi isoja. Loput pelit pelataan Nordiksella ja Hakametsässä, jos sinne asti koskaan päästään sarjan ollessa 2-0. Sarjamääräysten kirjaus tuntuu kieltämättä kovalta, kun kahdessa finaalissa on ollut yhteensä noin 1500 katsojaa.
Peltolan kommentti maalaisjärjen käytöstä on hyvä. Tässä listaukseni asioista, joissa voisi käyttää maalaisjärkeä liiton sekä liigan päättävissä elimissä, joissa myös Peltola on itse mukana:
– Runkosarjan kapasiteettivaade 800 katsomopaikkaa per peli (keskiarvo oli noin 500)
– P22-juniorisarja lajissa, jossa liigan keski-ikä on 24 vuotta
– F-liigan draft ja sen pakollisuus
– Salibandyliigan nimi on F-liiga
– 33 runkosarjan peliä ja sen pakollisuus amatöörisarjassa
– Joukkueilla annetaan lupa pelata halleissa, jotka eivät täytä sarjamääräysten mukaisia vaatimuksia turvallisuuden osalta
Ratkaisu
Kyllä Peltola on siinä oikeassa, että 2000 kapasiteettivaade on vaikea, ellei mahdoton toteuttaa monella paikkakunnalla. On kuitenkin väärin myös ajatella, että lajin parhaan näkyvyysikkunan aikana annettaisiin seurojen pelata ihan missä vain olosuhteissa. Se olisi täysin kunnianhimotonta.
Lajissa puhutaan ihan liikaa säännöistä ja niiden muokkaamisesta, vaikka koko lajin aivan ylivoimaisesti suurin ongelma on olosuhteet ja niiden asettamat reunaehdot. Lähes kaikki lajikeskusteluun uivat aiheet liittyvät siihen enemmän tai vähemmän lähtien lajin kaupallistamisesta. Bläk Boksissa kaupallistaminen on onnistunut, mutta muita puutteita piisaa.
Joka tapauksessa löytyy aina se koululuokassa väärään aikaan ja väärään asiaan viittaava, joka vastaa, että ”entäs Superfinaali”. Ei mennä sinne, vaikka se lyhytnäköisesti ratkaisun tarjoaisikin.
Harva tuntuu ymmärtävän, että se oli myös erikoinen tulonsiirto Salibandyliitolta seuroille, ja ihan varmasti voi sanoa, että liitto ei tuoreimpien tukileikkausten vuoksi siihen enää lähde mukaan.
Paras seitsemästä -sarjan heikkous on siinä, että varsinkin pari ensimmäistä peliä vasta haetaan asetelmia, ja se vie jännityselementtiä pois. Toisaalta tässä vaiheessa kautta on pelattu jo todella pitkä kausi. Moni oli valmis siihen, että kahden paras seitsemästä sarjan jälkeen mitellään yksittäisessä finaalissa.
Entä jos yhdistetään sarja ja Superfinaali? Pelataan paras kolmesta -finaalisarja. Molemmat joukkueet saavat järjestää haluamissaan paikoissa kotipelit (ei kapasiteettivaadetta), ja kolmas peli on yhteispanostuksella Superfinaali isommassa hallissa kotietua unohtamatta, jos sinne asti mennään. Tällöin panos on korkealla jokaisessa ottelussa.
Sarjan voisi myös jyvittää jopa kolmelle viikonlopulle, jolloin näkyvyysaikaakin maksimoitaisiin ja pelejä ehtisi markkinoida kunnolla. Täten myös varmistuisi, että yksittäinen sairasteluaalto ei vaikuttaisi liikaa. Näille väliviikoille pitäisi tietysti kehitellä medianäkyvyyteen tähtääviä tempauksia. Tässäkin olisi tietysti mukana sattuma, mutta vähemmän silti kuin yksittäisessä yhden päivän pelissä.
Sarjassa olisi mukana jatkuva jännite ja pelien panos olisi alusta loppuun tapissa. Kuten olemme huomanneet, ratkaisevat pelit ja seiskamatsit kiinnostavat keväästä toiseen.
—
P.S. En kirjoittanut tähän naisten sarjasta mitään, sillä siellä tilanne näyttää olevan hyvä. Välieräsarjassa TPS-Loisto tehtiin yleisöennätyksiä samoin kuin finaalisarjassa Classic-TPS.
Lue myös:
Kainulainen Oilersin tilanteesta: ”Ollaan ihan niin hyvässä kunnossa kuin voidaan olla”
Toriseva pahoitteli avausfinaalin kaatuiluaan, ja antoi yllättävän vinkin ylivoimalle: ”Olisi voinut jättää sen tanssimisen pois”
Helsingissä saatetaan pelata pitkästä aikaa miesten huippusalibandya