Näkökulma: Ehdotus salibandyn uudesta vuosikierrosta – MM-kisat pitää siirtää keväälle

Salibandy ansaitsisi isot kevätkarkelot. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Salibandyn kansallisessa ja kansainvälisessä kalenterissa kaivattaisiin parempaa synkronisointia.

Kansallisen pelikauden soisi alkavan mielellään jo syyskuun alussa, varsinkin kun Suomessa pelataan jopa 33 runkosarjan peliä. Kauden venyttäminen ei kuitenkaan onnistu alkupäästä, sillä IFF on linjannut syyskuun ensimmäisen viikonlopun kansainvälisille peleille. Kuulostaa turhan joustamattomalta ja sen vuoksi esimerkiksi Suomen liigaa tullaan venyttämään lähinnä kevään osalta ensi kaudella.

Kevään osalta kun venytetään kautta se pari viikkoa, on Suomen liiga juniorikisojen sylissä, mikä ei sekään ole hyvä asia. Kaikkinensa koko pelimääräasia on niin kompleksinen kokonaisuus, että se ei ratkea vain sillä, että ”pidennetään kautta ja rytmitetään sitä paremmin”. Niin kauan kuin seurat eivät omista omia hallejaan ja varaile vuoroja miten haluavat, ei tämä vaihtoehto ole realismia.

Kuten tuli aiemmin kirjoitettua, Suomen liigan tulisi palata pienempään ottelumäärään liigan runkosarjan osalta. Sen sijaan IFF:n pitäisi muuttaa joulukuun MM-kisat heti takaisin kevääseen. MM-kisat keskellä kautta kaikkine hyvine puolineen on turha kompromissi nykyisellään, ja sekoittaa varsinkin kovien salibandymaiden pelikausia liian paljon.

Lisäksi syyt sille miksei pelata keväällä, ovat jokseenkin hataria eli väistetään jääkiekkoa ja muita lajeja. Miksi tarkalleen ottaen? Onko jokin ihan selkeä todiste siitä, että jääkiekon seuraajissa on paljon myös salibandyn MM-kisoista kiinnostuneita? Ja nyt todisteeksi ei riitä se, että tamperelaisia kiinnostaa jääkiekko enemmän kuin salibandy. Ilman jääkiekkoakaan tamperelaisia ei tunnu kiinnostavan salibandy mitenkään erityisen paljon verrattuna muihin kaupunkeihin. MM-kisoissa kiinnostavuus on vielä hieman toinen.

Miksi tätä ei ajatella yhtään kilpailun kannalta? Että salibandyn MM-kisat on sellainen urheilu- ja viihdetuote, joka hakkaa jääkiekon Suomi-Iso-Britannia -läpsyttelyt koska vain. Eikö niitä uusia katsojia ja seuraajia kuulukin ansaita ja havitella? Silloin pitäisi olla ensisijaisesti parempi vaihtoehto jollekin toiselle, kuin muita pelkäävä väliinputoaja.

Salibandyn MM-kisat voisi ainakin siten järjestää kiekkokisojen kanssa päällekäin, että salibandykisojen päätösviikonloppu osuisi samaan aikaan kiekkokisojen avausviikonlopun kanssa. On todistamaton väite, että jääkiekko vie automaattisesti kaikki katsojat, jos pelit ovat vähänkin päällekäin. Se vaikuttaa vanhanaikaiselta ajatukselta ja enemmänkin hätävarjelun liiottelulta. Samassa maassa ei varmasti kannata järjestää samaan aikaan, se lienee selvä.

Ehdotin jo joulukuussa, että miesten sekä naisten kisat yhdistettäisiin ja alkusarjojen jälkeen pelattaisiin Superfinaalit miehissä sekä naisissa. Täältä voit lukea siitä tarkemmin. Ajatella viikon kevätkarnevaalia lajin top4-maassa, kuten kiekossa nähdään joka kevät. Nuorten naisten kisat Lahdessa osoittivat juuri viikonloppuna, että salibandy MM-tuotteena voi toimia mainiosti myös keväällä.

Nyt kun EM-kisat on otettu mukaan lajikaanoniin, niin voisiko EM-kisat olla joka toinen vuosi ja yhdistää ne vielä U19-naisten ja U19-miesten kisoihin? Tätä kautta voitaisiin ennen kaikkea vähentää MM-kisojen aiheuttamia taloudellisia tappioita, joita laji ei kaipaa. On ihan uskomatonta, että lajissa on järjestetty jo vuosia kolmet kisat neljästä tappiollisesti ihan vain siksi, että näin on tehty aina.

Jos MM-kisat pelattaisiin noin toukokuun puolivälissä, ehdottaisin myös seuraavaa Suomen miesten liigan osalta: runkosarjaan maksimissaan 27-28 peliä, selkeä pelikauden rytmitys ja pelattaisiin niin, että liigakausi on paketissa noin huhtikuun puolivälissä. 45 liigapeliä olisi hyvä maksimi pelikaudelle. Kauden tulisi loppua suunnilleen samaan aikaan jokaisessa MM-maassa.

Tämä saattaisi tarkoittaa sitä, että mestaruudet ratkaistaan Superfinaaleilla tai sarjoja yleisesti lyhennettäisiin, mutta ei ainakaan nykyisellä Suomen mallilla, jossa pelataan pitkän runkosarjan päälle pitkät pudotuspelit.

Ennen kaikkea juuri IFF:ltä kaivattaisiin visioita sen suhteen, miten lajin kansainvälinen ja kansallinen salibandy saataisiin synkkaamaan paremmin. Kesken kauden pelattavat kisat eivät ole sitä, eikä se, että tehdään jääkiekon pelossa jatkuvasti kompromisseja, jotka eivät ole isossa kuvassa järkeviä.

Ehdotettu kisakalenteri (hypoteettinen esimerkki)
Kevät 2025: Miesten ja naisten yhteiskisat Prahassa
Kevät 2026: Aikuisten EM-kisat sekä U19- naisten ja U19-miesten MM-kisat Tukholmassa
Kevät 2027: Miesten ja naisten yhteiset MM-kisat Helsingissä