Top3: Miesten liigan parhaat tulokkaat kaudella 2023-24

Ville Rautakoura (vas.) esiintyi vahvasti ensimmäisellä liigakaudellaan. Kuva: Henri Keränen

Pääkallo listaa lähiviikkoina menneen liigakauden 2023-24 parhaita pelaajia ja muita aihealueita.

Kyseinen listaus koskee tulokaspelaajia ja se on rajattu suomalaisiin pelaajiin. Toisessa listauksessa on taasen listattu parhaat ulkomaalaisvahvistukset. Listat on tehty erikseen siksi, että varsinkin draftatuissa pelaajissa on jo MM-finaalissa asti esiintyneitä pelaajia.

3. Lauri Eloluoto, TPS
TPS tarvitsi maalintekijää lopettaneen Mikko Hautaniemen ja Sveitsiin siirtyneen Miko Kailialan tilalle. Vuonna 2004 syntynyt Lauri Eloluoto vastasi huutoon – osittain. Pitkänhuiskea tulokas iski runkosarjassa eniten maaleja Turkulaisille (25+13), mutta kauden edetessä meno hyytyi, sillä pudotuspelit mukaan lukien Eloluodon vuoden 2024 saldo oli 7+3 kahdeksaantoista otteluun. Joka tapauksessa juniorisarjoista korkeimmalle sarjatasolle hypännyt Eloluoto esitteli sellaista potentiaalia, että Eloluodosta tulee olemaan iloa turkulaisille vielä useana vuonna.

2. Ville Rautakoura, Indians
Rautakoura (s. 1998) ei ollut mikään nuorukainen siirtyessään Divarista liigakentille. Puolustaja vakuutti erityisesti runkosarjassa, jossa tehosaldo oli koko Indiansin paras ja sarjan parhaimmistoa. Rautakoura pelasi lähes koko kauden kolmoskentässä, mutta se oli varsinkin runkosarjassa Indiansin parhaimmistoa. Rautakoura pärjäsi liigassa hyvin pallon kanssa ja pallotta tulokaskaudellaan, mikä ei ole Indiansin kohdalla itsestäänselvyys, sillä joukkueen pallollisessa pelissä on korkeat laatustandardit.

1. Eemil Äijälä, Jymy
Äijälä (s. 2002) oli joukkueensa tehokkain pelaaja runkosarjassa (25+25) ja tärkeä tekijä siinä, että Jymy säilytti liigapaikan ilman karsintoja. Divarista tullut taitava Äijälä iski peräti 20 tehopistettä enemmän kuin joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja Jari Hankkio. Äijälän tyyli oli kuitenkin jotain sellaista mitä Jymy erityisesti kaipasi. Taitava pelintekijä toi joukkueeseen kaivattua pallollista osaamista ja ratkaisukykyä. Parannettavaa piisaa edelleen puolustuspelaamisessa, mutta Äijälän rooli Jymyn hyökkäyspelissä ei ainakaan pienene tulevalla kaudella.