Top3: Miesten liigan parhaat ulkomaalaiset kaudella 2023-24

Adam Hemerkalta olisi ollut mielenkiintoista nähdä toinen kausi Suomessa, mutta ura jatkuu Tshekissä. Kuva: Roosa Vilkanen/F-liiga

Pääkallo listaa lähiviikkoina menneen liigakauden 2023-24 parhaita pelaajia ja muita aihealueita.

F-liigassa pelasi menneellä kaudella yli 10 ulkomaalaispelaajaa, ja sen vuoksi listasimme myös parhaat ulkomaalaispelaajat, joita ei huomioitu tulokaslistalla, kuten listauksen yhteydessä kerrottiin.

3. Simon Stransky, EräViikingit
EräViikingit sai Stranskysta (s. 2003) huippuluokan vahvistuksen suhteessa joukkueen yleiseen tasoon. Loukkaantuneenakin Stransky taiteli 55 pistettä (27+28) runkosarjassa ja oli tärkeä tekijä joukkueelleen myös liigakarsinnassa. Stransky näytti myös muuten nuoressa ErVi-ryhmässä aidosti luovalta pelaajalta, siinä missä suomalaiset luovat nuoret pelaajat ovat liian usein samasta muotista tulevia ja ennalta-arvattavia. Hyökkääjällä on edelleen rutkasti parannettavaa kahden suunnan pelaamisessa.

2. Petr Majer, Indians
Majerin (s. 2002) toinen liigakausi oli kaksijakoinen. Runkosarja oli loistava ja voi pitää isona yllätyksenä, että Majer oli Indiansin tehokkain pelaaja kolmoskentästä käsin (25+21). Tshekkilaituri pelasi pallon kanssa fiksua peliä, mutta osasi tehdä myös yllättäviä ratkaisuja tarpeen tullen. Pudotuspeleissä Indiansin kolmoskentän ja Majerin lento lakkasi, ja saldoksi jäi vain 3+1 kolmeentoista otteluun. Ura jatkuu Tshekissä, vaikka kaksivuotinen Suomen visiitti oli hyvin nousujohteinen.

1. Adam Hemerka, Classic
Hemerkaan (s. 2002) laitettiin suuret odotukset draftin jälkeen. Alkuun Hemerkalla oli selkeitä käynnistymisvaikeuksia. Välillä lataus meni yli, pallollinen peli tuotti vaikeuksia ja pelipaikkakaan ei ollut selkeä. MM-hopeamitalisti kuitenkin paransi koko ajan kauden edetessä, ja yksi sitä kuvaava määre oli se, että hän teki enemmän maaleja pudotuspeleissä kuin runkosarjassa. Koko kauden pistesaldo 15+19 oli kelpo (48 peliä), vaikkakin Hemerka pelasi osan kaudesta myös hyökkääjänä. Tshekin sopivin pelipaikka oli kuitenkin puolustajan tontti. Kovalla asenteella rouhinut Hemerka oli sarjan parhaita ”pallottomia” puolustajia. Nimenomaan puolustaitoiset puolustajat olivat kortilla liigassa, joten arvo nousi korkealle kauden edetessä.