Top5: Kauden 2023-24 olennaisimmat puheenaiheet

Happeen talouspulmat puhuttivat kauden mittaan. Kuvituskuva: Esa Jokinen

Pääkallo listaa lähiviikkoina menneen liigakauden 2023-24 parhaita pelaajia ja muita aihealueita.

Seuraava lista koskettaa oikeastaan kaikkia pääsarjoja, mutta pääpainotus on miesten liigassa.

5. Miesten liigan epätasaisuus
Tämä aihe ei ollut niin paljon pinnalla, kuin jollain aimmilla kausilla, mutta ilmiö on kiistaton miesten liigassa. Sarjan saattoi jakaa neljään osaan, vaikka Indians koko kauden kärkinelikossa olikin: 1-3, 4-7, 8-10 ja 11-12. Erot näiden välillä oli jälleen yllättävän isoja, ja varsinkin häntäkaksikko oli todella kaukana kärkikolmikosta. Osa ongelmaa on sekin, että siirtomarkkinoilla pelaajat liikkuvat lähinnä ylöspäin, mutta häntäpään joukkue ei saa omasta lahjakkaasta pelaajastaan oikeastaan minkäänlaista rahallista korvausta.

4. Yleisömäärät ja olosuhteet
Tästä olisi pitänyt puhua vielä paljon enemmän. Runkosarjan yleisökeskiarvo miesten liigassa oli vain 514, ja siinä mielessä takamatka on melkoinen 2010-luvun loppuun nähden. Totta kai välissä ollut koronaviruspandemia on merkittävä vaikuttaja, mutta toisaalta liiga on kärsinyt jonkin sortin lamaannuksesta, kun pitäisi löytyä uutta tarmoa. Olosuhteet eivät auta asiaa, sillä vain harvassa hallissa pystytään tekemään liiketoimintaa, ja vajavaiset olosuhteet vaikuttavat myös yleisön houkutteluun.

3. Happeen taloustilanne
Happeen talousongelmat nousivat esille pitkin kautta. Syksyllä junioreiden verkkarit jäivät kauppaan, ja kaupunki oli viedä kaikki harjoitusvuorot. Keväällä ongelmat syvenivät, kun kaupunki jatkoi velkojen perimistä ja seuran sisältä kerrotiin, että jopa bussilaskut oli maksamatta. Pohjakosketus tuli helmikuussa, kun miesten joukkue menetti kaksi pistettä Salibandyliitolle kertyneiden velkojen vuoksi. Kaikista ongelmista huolimatta Happee sai lisenssin kaudelle 2024-25.

2. Tulospalvelu
Salibandyn ikuisuusprojekti aiheutti raivoa varsinkin syyskaudella, mutta eipä tulospalvelun toimivuudessa juuri hurraamista ollut koko kauden mitalla. Kyseessä oli valtava epäonnistuminen Salibandyliiton osalta ja monen käyttäjän mielestä raivostuttavan ylimielistä palvelua. Tätä ei pystytä korvaamaan enää sillä, että se toimii joskus. Usko liiton toimintaan tässä asiassa on kaikonnut useilta kokonaan, eikä se ole enää korjattavissa. Harmi, sillä kyse on peruspalvelusta.

1. Ottelumäärä
Keskustelu miesten liigan ottelumäärästä väritti varsinkin kevätkautta. Toinen kausi 33 ottelun runkosarjalla toi enenevissä määrin sen haasteita esille. Kevätkaudella keskustelua herätti se, että joukkueilta oli kysytty jatkosta, ja vaikutti siltä että 33 pelin runkosarja ei saanut selkeää enemmistöä jatkamisen tueksi. F-liiga päätti silti, että sarjassa jatketaan 33 pelin runkosarjalla. Tämä aiheutti kulisseissa paljon skismaa. Ensi kaudella pelataan edelleen 33 pelin runkosarja.

*loput listat julkaistaan tällä viikolla. Julkaisuaikatauluun tuli viive muutaman isomman projektin vuoksi.