Top5: Miesten liigan parhaat puolustajat kaudella 2023-24

Alpo Laitila oli kauden näyttävin puolustaja. Kuva: Ainesmedia/F-liiga

Pääkallo listaa lähiviikkoina menneen liigakauden 2023-24 parhaita pelaajia ja muita aihealueita.

Puolustajien osalta lista oli häntäpään osalta hyvinkin tiukka. Puolustajalistoilla juhlivat usein pallollisesti vahvat ja hyökkäävät puolustajat, mutta tässä listassa on pyritty kiinnittämään huomiota myös puolustusosaamiseen.

5. Lauri Stenfors, TPS
Stenfors, 33, empi jatkamistaan pitkään jo kesällä 2023, mutta jatkopahvin tekeminen kannatti niin seuraa kuin konkariakin. Kun TPS:n muut nimekkäät puolustajat eivät päässeet tasolleen, oli Stenfors jälleen erittäin hyvä. Runkosarjassa saattoi olla jälleen sarjan paras puolustamaan, mutta iski tehojakin ihan mukavasti (7+12). Loukkaantui puolivälierien alussa ja se oli Tepsille kova takaisku. Saattaisi olla korkeamallakin listalla, jos kausi olisi jatkunut. TPS:n harvoja onnistujia vaikealla kaudella.

4. Joonatan Lindholm, Indians
Entinen hyökkääjä on löytänyt pelipaikkansa. 26-vuotias Lindholm oli yksi Indiansin kauden vakuuttavimpia pelaajia. Selkeimmät stepit tulivat puolustuspelissä, vaikka Indiansin osalta olennaista on myös pallollisessa pelissä pärjääminen. Lindholm sai molemmilla osa-alueilla itsestään enemmän irti kuin edelliskaudella. Tehosaldo 13+13 oli hyvä, mutta hyvän laukauksen omistava Lindholm voisi kylvää enemmänkin tuhoa. Valittiin kerran kuukauden pelaajaksi ja myös MM-karsintoihin Indiansin seurahistorian parhaalla kaudella, joten tulevaisuus näyttää valoisalta.

3. Alpo Laitila, Classic
F-liigan delegaatio valitsi Laitilan, 21, kauden parhaaksi puolustajaksi, mutta varsinaiset puolustusavut ovat silti melko ohkaiset ja pallollisen uhkarohkeuden vuoksi syntyy uhkaa myös omaan päätyyn. Laitila on silti ehdottomasti helppo valinta näyttävyytensä vuoksi. Hän on aivan loistava pallollinen pelaaja ja sillä saralla jopa sarjan paras parhaimmillaan, joka näkyy ajoittain hyvinä oivalluksina avaustilanteissa, mutta myös staattisissa hetkissä. Laitilan parhaat otteet pudotuspeleissä nähtiin kuitenkin sentterin roolissa. Kokonaisarviointia vaikeuttaa sekin, että osa kaudesta meni muissa rooleissa kuin pakkina. 14+26 on myös hyvä pistesaldo, mutta sentterinä Laitilasta saisi nykyistä enemmän irti. Osaa tietysti myös puolustaa, mutta häviää tällä listalla kaikille pelaajille sen osalta.

2. Jesperi Lindfors, Oilers
Lindfors, 30, on jo kokenut pelaaja ja suorituksissa on tietynlaista ”tehtaan takuuta”. Erittäin hyvä katkomaan palloja ja riistämään palloja vastustajalta. Se on Oilersilla tärkeä ominaisuus, kun joukkue kääntää hyökkäyksiä hanakasti. Pelasi vain 41 peliä, mikä on jo 10 vähemmän kuin Laitilalla ja AKolalla. Poissaolot näkyivät myös joukkueen suorituksissa. Eleetön liideri onnistui tehomielessäkin hyvin (10+19). Lindforsin tyylisiä puolustajia Suomi tarvitsisi maana enemmän, mutta takuuvarmat suorittajat ovat puolustuspäässä melko harvassa.

1. Eemeli Akola, Classic
Akola, 24, oli yksi kauden suurimpia yllättäjiä. Hänen kohdallaan vähemmän Instagram-ystävällinen pelityyli hämää, ja hänestä on helppo olla pitämättä pelaajana, jos keskittyy vain heikkouksiin. Akola teki tällä kaudella jo runkosarjassa enemmän tehoja kuin yhdelläkään aiemmalla kaudella runkosarjassa ja pudotuspeleissä yhteensä. Saldo 10+25 oli uran ylivoimaisesti kovin ja jää esimerkiksi Laitilasta melko vähän pelaajaprofiilit huomioiden. Tilastomielessä kovempi juttu on tehosaldo +77, mikä oli koko liigan paras runkosarja ja pudotuspelit yhdistäen ja tässä yksikään listan pakki ei päässyt lähelle. Akola oli liigan ainoa pelaaja, joka oli tässä tilastossa sarjan kärkikolmikossa runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Vahva puolustamaan nimenomaan pallotta, ja sellaisia pakkeja on koko sarjassa liian vähän. Ehtii tilanteisiin, ja pärjää kaksinkamppailuissa.