Mutta Suomen mallin puolesta puhuu yksi sana. Tavoitteellisuus. Kyllä Suomessakin voi tahkota aluesarjoja, mutta tavoitteellisemmille pelaajille on rakennettu mahdollisuus pelata jo C2-ikäluokasta alkaen SM:ää ja C1-ikäluokasta alkaen myös divaria. Lisäksi Suomessa on FBA-Maajoukkuetietoimintaa ja U16-maajoukkue, joka Ruotsilta puuttuu. Toki Ruotsissakin on takuulla joku pelaajakehityspolku, mutta ainakin se on Suomessa kilpaurheilullisempi. Silti Tuomas Tiaisen kaltaiselle pelaajalle Ruotsiin siirtyminen on ilman muuta loistava mahdollisuus saada uusia pelillisiä ärsykkeitä ja samalla kasvaa ihmisenä vieraassa ympäristössä.
Tässä vaiheessa pitää tehdä selvä pesäero tavoitteellisen huipulle tähtäävän juniorisalibandyn ja aikuisten huippusalibandyn välille. Useimmista junnuSM:ää pelaavista pelaajista ei tietenkään tule aikuisina huippupelaajia, eikä heistä tarvitsekaan tulla. Ja siitäkin promillesta joka huipulle nousee, erittäin harva tulee hankkimaan elantonsa salibandyn parista. Mutta tässä ei olekaan asian ydin.
Minun ajatteluni keskiössä mikä tahansa tavoitteellinen toiminta on itseisarvo sinällään. Monesti argumentoidaan, ettei junioriurheilutoiminnan päätavoitteena ole kasvattaa huippu-urheilijoita vaan paremmin yhteistyötä tekeviä yksilöitä yhteiskuntaan. Nimenomaan. Mikä tahansa tavoitteellinen toiminta tekee toiminnasta intensiivisempää ja kasvattavampaa. Treenataan kovaa yhdessä, koetaan iloja ja suruja kimpassa. Siitähän se henkinen kasvu syntyy ja kaupan päälle mahdolliset huippupelaajat. Ei siitä, että hallille ilmestytään ja pidetään löysästi kivaa yhdessä.
Kuten sanoin tavoitteellinen toiminta voi olla mitä tahansa ja luonnollisesti on arvokasta jos käy vaikka kerran viikossa huvin vuoksi pelaamassa jotakin. Liikkumista ja sosiaalista yhdessäoloa se on sekin. Mutta lähtökohtaisesti uskon että ihmiselle tekee hyvää haastaa itseään ja mennä välillä myös epämukavuusalueelle. Jollekin itsensä haastaminen voi tapahtua puhtaasti koulun kautta, jollekin soittoharrastuksen kautta ja jollekin vaikka yhteiskunnallisen aktivoitumisen kautta.
Ydinajatukseni on että kun toimii tavoitteellisesti ja on itselleen rehellinen, ei voi epäonnistua riippumatta siitä toteutuvatko tavoitteet.
Olen monessa suhteessa samaa mieltä kanssasi. Kuitenkin olen tavoitteellisuuden määrittelyssä eri linjoilla. Tavotteellisuuteen ei tarvita SM-sarjaa tai kilpailullisuuden kovinta tasoa. Oman tason testaaminen on toki hyvä asia, mutta ihminen kykenee saman tason tavoitteellisuuteen kuulumatta harrastuksensa korkeimmalla tasolla kilpailevaan ryhmään. Eihän se ole kaikille mahdollistakaan, kun sarajaan pääsee pieni osa Suomen joukkueista. Kutenkin väitän, että moni aluesarjan joukkue harjoittelee yhtä tunnollisesti ja laadukkaasti kuin pääsarjan joukkueet. Yksittäisen pelaajan kehitys ei hidastu tai vaarannu kuulumisesta sen tason joukkueeseen. Oman kehitys lähtee omasta asenteesta ja tekemisestä.
Tavoitteellinen tuollainen 16-v. pelaaja harjoittelee 4-5 päivänä viikossa. Useimmilla junioreilla on vain yhdet harjoitukset päivässä seuran puolelta, ja joillain mahdollisesti lisänä esimerkiksi urheiluakatemia tai - luokka. Aikaa ohjattuihin harjoituksiin käytetään siis noin kymmenen tuntia viikossa. Suorituksia harjoituksissa kukin yksilö arvioni mukaan saa noin 30% ajasta, loput odotetaan omaa vuoroa. Eli varsinaista tekemistä kentällä tulee noin 3 tuntia viikossa. SM-sarjan pelimäärä on runkosarjassa 22 peliä kaudessa - siis pelikauden aikana alle kerran viikossa. Jos joukkue pelaa yksinkertaistuksen vuoksi kolmella kentällisellä tasaisesti, jokainen saa peliaikaa 20 minuuttia peliä kohden. Ajallisesti peleihin osallistuminen on siis reilusti vähemmistössä - n. 10% harjoitteluun käytetystä peliajasta .
Isoissa seuroissa taso on laaja ja tasaisempi. Siellä kaikki ovat edareissa yleensä tavoitteellisia. Yksilön saama huomio ja peliaika jakautuu tasaisemmin. Pienissä seuroissa kärki pelaa monesti paljon enemmän kuin häntä, tietyt yksilöt saavat vastuuta ja kantavat joukkuetta.
Suurin etu isojen seurojen edustusjoukkueissa on ryhmän keskimääräisen korkeamman tason tuoma jatkuva haasto harjoittelutilanteissa. Parhaatkaan eivät pääse helpolla, vaan joutuvat tekemään töitä pärjätäkseen ja kehittyvät.
Hiukan tulkitsin palstatoveri Moppen kirjoituksessa olevan ajatusta tavoitteellisuuden olevan samaa kuin korkealla tasolla pelaaminen. Ei liene niin, että on vain kaksi ääripäätä; tavoitteellinen SM-sarjan iso seuran edari, ja hallilla höntsäävä kaveriporukka. Eniten on tosissaan treenaavia aluesarjajengejä. Sarjatason ja tavoitteellisuuden välillä on varmasti korrelaatiota mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Jokainen yksilö aloittaa lajin nollasta ja kehittyy eri vauhdilla, eikä yleensä lineaarisesti. On pyrähdyksiä, ja tasaista kasvua, taantumiakin vaikkapa loukin takia. Silti pelaaja voi olla koko ajan tai vaihtelevasti tavoitteellinen. Tavoitteellisuus ja taso eivät ole syy-seuraussuhteessa kaikilla pelaajilla, vaikka niille voidaan korrelaatio löytää. Tämän näkee jo siitä, että aluesarjojen "nobody"-seuroista kerätyt yksilöt eri tason sarjoista pyyhkivät yleensä FBA:ssa suurseurojen joukkueilla pöytää. No vähän kärjistin, mutta kyllä Unitedit ovat kovia, vaikka eivät ole lainkaan harjoitelleet joukkueena yhdessä! Ja Unitedeissa on käytännössä pelkästään tavoitteellisia pelaajia, sillä ei Eerikkilään moni ei-tavoitteellinen pääse.
Psykologisesti epämukavuusalueelle joutumisen positiivista ja kehittävää vaikutusta liioitellaan ja yksinkertaistetaan usein. Jos ihminen on liikaa tai pitkäkestoisesti epämukavuustilassa, se voi johtaa tehtävän asian muuttumiseen epämukavalta tuntuvaksi ja siitä tunteesta pyritään luonnollisesti pois. Siis suomeksi sanottuna se kuuluisa motivaatio lopahtaa. Suomalaisille positiivisella kannustamisella motivointi epämukavuusalueella oltaessa ei ole luontaista. Suomalaiseen harjoittelu-ja valmennusfilosofiaan liittyvät läheisemmin Sisu-filosofia: "tuskan kautta voittoon", "se mikä ei tapa niin vahvistaa" ja "ei täällä ole pakko olla". Ruotsalaisuuteen liittyy enemmän yhdessä tekeminen, kannustus ja nauttiminen.
Minusta tuntuu, että dropouttia pidetään väistämättömänä ilmiönä. Kyllähän lopettajien ja uusien harrastajien suhde on 15-18-vuotiaana vahvasti lopettajavoittoinen, mutta kovasti halutaan uskoa sen johtuvan lähinnä pelaajien omista päätöksistä. Ikävä kyllä lopettamisen takana on monesti pettymys siitä, että vuosien epämukavuusalueella olon jälkeen palkkio jää saamatta.
Pidän Ruotsin systeemiä 16-vuotiaille ja sitä nuoremmille parempana kuin Suomen. Suomessa suhde pelien määrän, etäisyyksien, ja kustannusten osalta on huono. On aivan järjetöntä jo 14-16 ikäisten kohdalla 22 pelin runkosarjaa varten joutua 75000 euron budjetteihin (tuossa ei ole edes juuri lainkaan matkakuluja). Alueellisesti karsiminen kohti loppuhuipennusta takaisi kaikille seuroille mahdollisuuden huipulle pitkän kauden aikana, pienemmillä kuluilla ja vähemmällä rasituksella - ja useammilla peleillä. Esimerkiksi Oulun seurojen omia paikallisia sarjoja pidän erinomaisina ratkaisuina pelaajille!
Mielenkiintoisen yksityiskohdan löysin Ruotsin U16 sarjan säännöistä. Siellä pelaaja saa edustaa saman kauden aikana vain yhtä seuraa kauden aikana heidän aluesarjoista loppuhuipentumaan etenevässä sarjasysteemissä. Suomessa se ei olisi hyvä ratkaisu, koska pelaaja voi kesken kauden menettää tyystin peliaikansa ja jäädä maksavan harjoittelijan rooliin. Käänteisesti pelaaja voi olla tyytymätön rooliinsa ja lähtee muualle. Siirto-oikeus on siksi välttämätön, ja nykyinen siirto-oikeus on vapaana lyhyt (kesäkuu, Ruotsissa 1.5.-15.8.). Minusta voi olla niin, että Ruotsissa pelaajan ja valmennuksen - koko joukkueen keskinäinen sitoutuminen yhteiseen kauteen on vahvempaa kuin Suomessa. Meillä haetaan helposti menestystä materiaalin kautta, ei yhteisen vahvan joukkuehengen ja päämäärän kautta. Meillä hankitaan parhaat pelaajat ja treenataan helvetisti - sillä se menestys tulee. Ja tuleehan sitä, mutta onko se lopulta minkä arvoista?