Vaikka oikeasti tuossa draftissa on kysymys siitä minkä tyyppiselle pelaajalle on tilausta missäkin joukkueessa, myös monet kaukalon ulkopuoliset tekijät vaikuttavat kuten markkinointiarvo joukkueelle jne. Toisin sanoen se kuka draftataan ekana ei suinkaan määrittele pelaajien absoluuttista paremmuutta ja usein lisäksi lähdetään virheellisesti vertailemaan aivan eri tyyppisiä pelaajia kuten esim. taannoin Matthews vs. Laine.
Siis kun me puhutaan koko draftin ykkösvarauksesta, niin käytännössä aina varataan se paras pelaaja. Sillä ei ole väliä mitä joukkue varsinaisesti tarvitsee. Esimerkiksi nyt vaikka Edmonton, joka on varannut järjestään aina hyökkääjän, vaikka sokeakin näkee, että nimenomaan puolustus siellä on ollut ihan mitä sattuu. Ja on edelleen. Sitten kun me puhutaan jostain ei-top-5-varauksista, niin sitten sitä joukkueen tarvetta aletaan katsomaan enemmän ja enemmän.
Vastaavasti joku Matthews-Laine vertailu oli niinkin yksinkertainen, että heistä toinen oli aivan älyttömän hyvä tasan yhdessä asiassa, kun taas toinen teki lähes kaiken vähintäänkin erittäin hyvin. Matthews-Laine parista oleellisen kertoo se, että toisella on taskussa about maksimisopimus jo nyt ja toista vähän arvotaan, että tarjotaanko sille jotain pikkudilliä (verrattuna maksimisopimukseen) vai mitä sen kanssa oikein tehdään.
Voit toki lähteä tuosta kelaamaan historiaa taaksepäin ja katsoa, että jos laitetaan vastakkain draftin #1 vs draftin #2, niin kyllä se #1 on melkein aina saanut paremman uran aikaan. Toki joku poikkeuskin on (Stefan vs. Sedin ja Daigle vs. Pronger nyt ainakin), mutta silti.
Mutta jokatapauksessa, kyllä siellä nuoria pelaajia arvostellaan varsin rajusti. Itseasiassa koko amatööriskouttaussysteemi perustuu siihen, että arvostellaan (tai arvioidaan, miten vain) junioripelaajia ja todetaan, että X on paras, Y on 2. paras jne.