- Viestejä
- 140
Ja ettei jää käsitys, että tämä olisi pelkästään Sanna Marinista kiinni, niin prosessihan menee siten, että:
- Hallitus tekee esityksen lakimuutoksesta tai uudesta laista
- Lakiehdotus menee valiokuntiin arvioitavaksi, josta se palaa joko uudelleen käsiteltäväksi, tai menee Eduskuntaan äänestykseen
- Eduskunta (eli 200 kansanedustajaa) sitten päättää hyväksyykö vai hylkääkö lakiehdotuksen
Periastetasolla homma menee kuvailemallasi tavalla. Käytännössä lakiehdotuksesta sovitaan hallituspuolueiden, yleensä heidän puheenjohtajiensa toimesta. Valiokuntiin paikat jakautuvat puolueiden edustakien suhteessa, joten enemmistöhallituksella on niissä enemmistö, eli esitys menee yleensä läpi. Poikkeus tähän on perustuslakivaliokunta joka on pyritty pitämään ns. päivänpolitiikan ulkopuolella, eli siellä mentäisiin faktojen mukaan puoluekannasta riippumatta. Tosin tällä hallituslaudella tuostakin lienee lipsuttu, vrt. tapaus Haavisto. Tämän jälkeen vuorossa on tosiaan eduskunta, jossa hallituksella on yleensä enemmistö ja puoluekurin vuoksi käytännössä lähes aina kaikki painavat sitä nappia mitä on sovittu. Yksittäisiä lipsumisiavoi toki tulla mutta niillä ei äänestyksen lopputulokseen ole merkitystä ja niistä seuraa yleensä aina sanktio kyseiselle edustajalle.
Mitä lainsäätämisen kestoon tulee, niin tyypillinen aika esityksestä on muutama kuukausi. Nopeimmillaan kyse on ehkä parista viikosta. Paljon olisi siis vuodessa ehtinyt tehdä jos vain halua ja kykyä varautua tulevaan olisi.