Ei taso lajissa niin laaja ole etteikö tuolta olisi helppo 30 poikaa pois raakata, päinvastoin olisi aika helppo tehdä ne 20-25 pelaajan lopulliset niput. Toki on rajatapauksia.
Tänä päivänä kun salibandy perustuu pitkälti yksilötaitoihin ja paikattomaankin peliin on paskapuhetta etteikö huippupelaajan näe jo hyvin aikaisin, jopa 13-14-vuotiaana.
Tällä mantralla että valtavia loikkia voidaan tehdä myöhemmällä iällä tarkoitetaan lähinnä fysiikkaa mikä on toki tärkeää myös mutta henkilökohtaisia taitoja ei enää kovin paljoa 16+-iällä kehitetä jos ne ovat jääneet kehittämättä. Massaa on toki tärkeää pitää mukana seuratasolla mutta monen osa on lähinnä olla maksajan roolissa.
En tiedä meneekö paljon suuremmin metsään jos sanoo että aurinko kiertää maata?
Salibandy on lajina suunnanvaihdospeli jonka tulos mitataan yksilötaitona viimeistelyssä.
Vaikka on millainen mailavirtuoosi tai jalalla jättää kaikki junioreina, sillä taidolla ei aikuisena tee mitään, koko F-liigan 21-22 kauden aikana tullaan varmaan yhden käden sormilla laskemaan tilanteet jossa selvästi taitavampi hyökkääjä voittaa 1-1 tilanteen heikompaa puolustajaa vastaan ja karkaa maalintekoon. Jos siis ylipäänsä lähtee edes haastamaan.
Nyt en tarkoita tilannetta jossa puolustaja ostaa Johanssonin virvelin ja todistaa aitiopaikalta maalin syntyä vaan junioripeleistä tuttua pystyjuoksua ja lopuksi spinoraman kautta heitettyä maalia.
Juniorit eivät niin häviä aikuisille fysiikassa ja taidossa mutta häviävät selvemmin reagoinnissa ja ennakoinnissa, josta lopputuloksena on aikuisten voitot junioreista. Se kuka aikuisena omaa parhaat hoksottimet ja osaa niitä nopeiten soveltaa, on täysi mysteeri vielä 16 vuotiaana. Varmasti P18SM pelaavan taitotaso riittää F-liigan pallottomaan peliin, mutta se koska otat slaavikyykyn ja koska yrität palloa varastaa erottaa liigapelaajan divaripelaajasta.
Toinen asia on että jääkiekon/jalkapallon harrastajia on aika turha kuvioissa roikuttaa vaikka kuinka olisi ikäluokkansa lahjakkaimpia, aika harvoin ammattilaisuraan tähtäävä juniori valitsee harrastelajin ammattilaisuuden sijaan.
Esimerkkinä voidaan käyttää vaikka Mikko Rantasta, ihan ok uran on jääkiekon puolella luonut vaikka hyvä salibandyn pelaaja olikin.
Se onko ylipäänsä järkeä luoda sekuntikellon kanssa ihmisrobotteja lajiin kamppailemaan tulevaisuudessa Ruotsia vastaan vai pitäisikö ottaa hieman rennompi lähestymistapa lajiin on toinen kysymys.
Jälleen vertauskuvana jääkiekko, ei Kanadan maajoukkue harjoittele kisoja varten kun ei ole edes valmentajaa. Kisoihin kasataan joukkue ja voitetaan tai ei voiteta.