Kesähaastattelussa vuoden poikajuniori Markus Markkola – ”En ole mikään alivoiman profiilipelaaja”

Markus Markkola iski Josban verkkoon kaksi maalia. Arkistokuva: Joni Winsten

Markus Markkolalle ylivoima on sitä helmeintä aikaa kentällä. Arkistokuva: Joni Winsten
Markus Markkolalle ylivoima on sitä helmeintä aikaa kentällä. Arkistokuva: Joni Winsten

Pääkallo.fi tapasi Westend Indiansin Markus Markkolan kesähaastattelun merkeissä juuri ennen miesten salibandymaajoukkueen toista kesäleiriä.

Salibandyliiton kauden 2013-2014 poikajunioriksi valittu Markkola pääsi ensimmäistä kertaa miesten maajoukkueleirille kesäkuussa ja jatkaa leiriryhmässä varasijalta poisjääntien myötä myös heinäkuun leirillä.

Markus Markkola debytoi Westend Indiansin kanssa miesten Salibandyliigassa kaudella 2013-2014. Ensimmäisiä liigaotteluita pelatessaan Markkola oli 17-vuotias ja kokemusta miesten peleistä oli vain 14 divariottelun verran. Kokemuksen puute aikuisten peleistä ei kuitenkaan näkynyt nuoren hyökkääjän otteissa ja runkosarjan päätteeksi Markkola oli joukkueensa paras pistemies (17+27) ja koko salibandyliigan pistepörssin sijalla 18.

– Ennen kauden alkua oli todella vaikea aavistella, miten liigassa tulee menemään. Edellinen kausi Divarissa oli ollut henkilökohtaisesti rikkonainen, joten en osannut odottaa tai asettaa suuria tavoitteita, kertoo Markus Markkola vuoden takaisista ajatuksista.

– Nyt, kun katson taaksepäin, niin voin olla tyytyväinen ensimmäiseen liigakauteen. Homma toimi ja pelit alkoivat kulkea heti kauden alusta. Henkilökohtaisella tasolla eniten kehitystä tuli pallollisessa pelinopeudessa arvioi Markkola itse. Joukkueena Westend Indians paransi pallollista peliä kauden edetessä ja pystyi haastamaan siinä kaikki sarjan joukkueet.

– Alkukaudesta meillä oli vähän vaikeuksia hyökätä ja oli vähän sellaista totuttelua uuteen sarjaan. Kauden mittaan alettiin pärjätä pallollisessa pelissä, eikä ollut väliä mikä jengi tulee vastaan. Pystyttiin luomaan aina riittävästi tilanteita, mutta puolustuspeli ei sitten ehkä ollut ihan sitä kärkitasoa, joskaan ei sekään mitään huonoa ollut, pohtii Markkola joukkueensa runkosarjan sekä playoffsien esityksiä.

– Parannettavaa jäi kuitenkin ihan joka osa-alueelle, täydentää Markkola nopeasti.

Vaan mikä onkaan nuoren hyökkääjän mieluisin rooli kentällä?

– Pallollisena on ihan siistiä, naurahtaa koko kauden Indiansin ykköskentässä viilettänyt hyökkääjä.

Salibandyliigan runkosarjan tehotilastossa Markkola sijoittui koko sarjan syöttöpörssissä kuudenneksi, mutta nuori hyökkääjä ei kuitenkaan osaa sanoa pitääkö itseään enemmän maalintekijänä vai syöttäjänä. Erikoistilanteista ylivoima on ehdottomasti mieluisinta, mutta tilanteessa kuin tilanteessa joukkueen eteen pelataan sata lasissa.

– Kyllä mä olen aina pitänyt itseäni hyvänä erikoistilannepelaajana. Ylivoima on tietenkin nättiä, se on sitä helmeintä aikaa kentällä. Junnuna olen aina pelannut alivoimaakin, mutta tässä jengissä ei ole sitä tarvinnut hirveästi pelata ja se on passannut mulle hyvin. En ole ihan mikään alivoiman profiilipelaaja, mutta jos kymmenen av-jätkää on loukissa mun edeltä, niin pystyn kyllä kantamaan korteni kekoon, vakuuttaa Markkola.

Markus Markkola valittiin vuoden poikajunioriksi ja kutsuttiin miesten maajoukkueleirille. Kummassakin asiassa ensimmäisenä Westend Indiansin historiassa. Arkistokuva: Joni Winsten
Markus Markkola valittiin vuoden poikajunioriksi ja kutsuttiin miesten maajoukkueleirille. Kummassakin asiassa ensimmäisenä Westend Indiansin historiassa. Arkistokuva: Joni Winsten

Westend Indiansin seurahistoriaan kirjattiin Markus Markkolan toimesta ensimmäistä kertaa sekä kauden poikajuniori -pystin pokkaaminen että valinta miesten maajoukkueleirille.

– Hieno kunnia minulle. Nimekkäitä pelureita on saanut viime vuosina saman pystin, joten hienoa tulla luetuksi samaan joukkoon, kommentoi Markkola.

– Kutsu miesten maajoukkueleirille tuli aika puun takaa, sillä en uskonut, että vielä pääsen kolkuttelemaan niin lähelle. Siellä on toki iso rinki, mutta on hienoa päästä haistelemaan tunnelmaa, kun taso on ollut erittäin kova, kertoo Markkola.

Markus Markkola, -95, edusti Suomea nuorten MM-kisoissa keväällä 2013, jolloin pelaava ikäluokka oli -94 syntyneet ja nuoremmat. Nyt miesten maajoukkueleirillä on samoja kavereita kuin nuorten maajoukkueen mukana.

– Miesten kesän eka leiri oli täyteläinen setti, oli koko ajan keskittyminen tekemisessä. Jäi hyvä maku ja kyllä mä siellä viihdyin. Ei mulla mitään kamojakaan hävinnyt, eli meni ihan putkeen, totesi Markkola hymyillen.

Nuoren miehen kesäsuunnitelmat eivät menneet uusiksi maajoukkueen leirikomennuksen myötä, sillä Helsingin kauppakorkeakoulun pääsykokeet oli takana ja edessä tuoreen ylioppilaan vapaa kesä.

– Ei ole tarvinnut perua mitään menoja leirien takia. Juhannuksen jälkeisen viikon ehdin lomailla kavereiden kanssa Maltalla ja on futiksen MM-kisojakin ehtinyt seuraamaan, kertoo Argentiinaa kannattava Markkola.

Markus Markkola pelasi upean kauden Westend Indiansissa. Kuva: Joni Winsten.
Markus Markkola pelasi upean kauden Westend Indiansissa. Kuva: Joni Winsten.

Westend Indians aloittaa toisen kautensa Salibandyliigassa ja joukkue on pysynyt lähes muuttumattomana viimeiset kaksi kautta. Keväällä 2013 liigaan noussut Indians eteni ensimmäisellä liigakaudellaan kahdeksan parhaan joukkoon, mutta taipui puolivälierissä Classicille otteluvoitoin 3-1.

Ensimmäinen kausi Salibandyliigassa jätti runsaasti menestyksen nälkää koko joukkueelle ja alkavan kauden tavoitteet ovat realistiset.

– Kyllä me tähdätään parempaan kuin viime kaudella, toteaa Markkola välittömästi kysyttäessä kauden tavoitetta. Myös omalta osalta odotan parempaa kautta kuin viime kaudella. Haluan auttaa joukkuetta menestymään.

Loppuun vielä kysymys, jos saisit muuttaa yhden asian salibandyssä, mikä se olisi?

– Katsojamäärä olisi mukava alkuun vaikka tuplata kaikilla paikkakunnilla, kannustaa Markkola ottelutapahtumien kehittämiseen ja katsojamäärien kasvattamiseen.

One comment

  1. Hienoa nähdä sama kaveri, jota vastaan aikoinaan itsekin olen monet kerrat pelannut, että on jaksanut vieläkin pelata koska oli jo nuorempana erittäin taitava ja lahjakas! Nyt vain pitää pysyä jalat maan pinnalla ja olla nöyrä niin ei mene montaakaan vuotta, kun nähdään hänet miesten maajoukkueessa pelaavassa kokoonpanossa!