Liigat

Tiitu ruotsalaisvalmentajan ahneuspuheista: ”Raha ei koskaan ensisijainen päätöskriteeri”

09.09.
2015
2 Kommenttia
11
Liigat
Kuva: perwiklund.se

Kuva: perwiklund.se

Suomalainen salibandyn huippupelaaja Tero Tiitu, 33, sai tällä viikolla kovaa kritiikkiä Ruotsin suunnalta. Superliiga-joukkue Linköpingin valmentaja haukkui Tiitua ahneeksi. Tiitu kertoi Pääkallo.fi:lle oman näkemyksensä asiasta.

Tiitu juhli viime kauden päätteeksi Ruotsin mestaruutta Falunin riveissä. Ruotsin toinen finaalijoukkue Linköping oli pelaajamarkkinoilla pitkään Tiitun kintereillä. Yhteisymmärrystä Tiitun ja Linköpingin välillä ei kuitenkaan syntynyt, ja Linköping-luotsi Johan Astbrant tulistui tästä.

– Hän on ahne. Hänellä on vain dollarinkuvat silmissään, Astbrant sivalsi tylysti Corren.se-sivuston haastattelussa.

Tiitu ei kovistakaan sanoista hätkähdä, eikä yleensä huhuja tai muiden puheita kommentoi. Tällä kertaa hän kuitenkin päätti avata hänen ja Linköpingin välisiä neuvotteluita.

– Tämä taitaa olla klassinen ”happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista” -osaston juttu, josta on turha kiusaantua. Kaikki mut tuntevat tietävät, että valitsen joukkueeni sen mukaan missä on parhaat mahdollisuudet kehittyä urheilijana ja ihmisenä, rakentaa jotain pitkäjänteisesti sekä saada uusia kokemuksia. Tottakai rahallakin on joku merkitys, varsinkin jos on ulkomailla, mutta ei se koskaan ole ensisijainen päätöskriteeri. Ehkä tilanne on toinen sitten, jos joku laittaa tarjoukseen yksi tai kaksi nollaa lisää, mutta sitä tuskin on ihan heti tässä lajissa käymässä, Tiitu kertoo ja jatkaa:

– Viime vuonna Linköpingin kanssa neuvotellessa kävi oikeastaan samalla tavalla. Tavatessani valmentaja Astbrantin sain kuulla kuinka tärkeä olisin ja niin edelleen. Mutta valitessani lopulta Falunin, jonka tarjous oli rahallisesti Linköpingiä pienempi, kuulin saman koutsin kommentoineen ettei heillä olisi ollut mulle edes tarvetta.

Kuva: perwiklund.se

Kuva: perwiklund.se

Tiitu näkee, että Astbrant olisi voinut ehkä vetää hetken happea ennen kuin alkaa purkaa turhautumistaan. Tiitu myös korostaa, että hänen itsensä on huippupelaajana on kestettävä kritiikkiä.

– Astbrant on vielä nuori valmentaja ja pitää hyväksyä se, että välillä voi läikkyä yli mikäli asiat eivät mene hänen toivomallaan tavalla. Tyyli varmaan muuttuu tulevaisuudessa kun kokemusta valmentamisesta ja elämästä karttuu. Itse olen ainakin jo vähän oppinut syvään hengittämisen taitoa enkä enää laukoisi kaikkea mitä aikaisemmin olen laukonut.

– Tähän ammattiin kuuluu se, että koirat haukkuu ja karavaani kulkee, niin hyvässä kuin pahassa. Siksi on tärkeää pitää itsellä kirkkaana mielessä se mitä tekee ja miksi. Koskaan et ole niin hyvä pelaaja tai täydellinen ihminen kuin parhaimmillaan kirjoitetaan, etkä niin surkea pelaaja tai kusipää kuin mitä jengi huonoimmillaan puhuu. Takapuolen pitää välillä kestää vähän merivettä, muuten kannattaa siirtyä toisiin hommiin, Tiitu kommentoi.

Edelleen on toki auki mitä joukkuetta Tero Tiitu edustaa salibandykaudella 2015–2016. Eikä hän kokeneena kettuna paljastakaan mihin hän on mahdollisesti suuntaamassa. Komea ura kuitenkin jatkuu, se on varmaa – ja sen näkee myös hänen kommenteistaan.

Kuva: perwiklund.se

Kuva: perwiklund.se

Joka tapauksessa Tiitu edustaa ainakin Suomen maajoukkuetta, sillä maajoukkueen päävalmentaja Petri Kettunen valitsi hänet tulevana viikonloppuna kahdesti Ruotsin kohtaavaan ryhmään.

– Kyllä se on rakkaus lajia, urheilua ja siinä mukana olevia ihmisiä kohtaan joka mua draivaa. Jos tienestejä miettisin, olisi kannattanut jo monta vuotta sitten lopettaa pelaaminen ja mennä koulutustani vastaaviin duuneihin. Nyt elän kuitenkin vielä tätä salibandyunelmaa – ja olen hemmetin ylpeä siitä, Tiitu päättää.

Ja me jännitämme vielä hetken minkä joukkueen sopimuspaperiin Tiitu nimensä rustaa. Ottaja tämän tason pelaajalle löytyy aivan varmasti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jussi Ojala
Jussi Ojala
Twitter: @ojalajus
Comment
09/09/2015
Tiitun uraa seuranneena jotenkin uskon, että hän on aidosti sellainen ihminen, jolle raha ei ole ykkönen. Tai no, voisihan olla, jos tässä lajissa oikeasti liikkuisi isoa rahaa. Mutta kun ei taida liikkua, edes Ruotsissa. Varmasti tekee tätä hommaa isolla sydämellä ja rakkaudesta lajiin, niin kuin vastineessaan kertoi.
AP
10/09/2015
Jos pelaaja ei valitse joukkuetta rahan perusteella ni kyllä se joukkue "missä on parhaat mahdollisuudet kehittyä urheilijana ja ihmisenä, rakentaa jotain pitkäjänteisesti sekä saada uusia kokemuksia" löytyy varmasti vähän nopeammin kuin mitä tässä tapauksessa. Kausikin alkaa ens viikolla ja joukkuetta ei muka vielä ole, vai onko? Tero alkaa olemaan jo siinä iässä että parhaat pelivuodet on kohtapuolin takanapäin, eikä hän Ruotsin liigassa kuulu enää missään joukkueessa top 5 pelaajiin, joten ehkäpä hänenkin kannattais tiputtaa rimaa vähän.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.