Maajoukkueet

Miten MM-karsinnat koetaan salibandyn ”kääpiömaassa”? Haaveena vuoden 2018 kisat

05.02.
2016
0 Kommenttia
1
Maajoukkueet
Dimitri Vermaat venyi Tanskaa vastaan useisiin huipputorjuntoihin. Kuva: IFF

Dimitri Vermaat venyi Tanskaa vastaan useisiin huipputorjuntoihin. Kuva: IFF

Suomi ei pelannut torstaina MM-karsintaotteluita, mutta karsintalohkon muilla joukkueilla oli normaali pelipäivä. Päivän ensimmäisessä ottelussa kohtasivat Tanska ja Hollanti.

Tanska eteni viime kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon ja oli ottelun selkeä ennakkosuosikki. Juutit pitivät pintansa ja nakuttelivat taululle 9-2 voittonumerot.

Ottelun jälkeen TUT Sports Hallin haastattelupisteelle tallusti isokokoinen ja hikinen mies. Hollanin vakuuttavasti esiintynyt maalivahti Dimitri Vermaat keräsi selkeästä tappiosta huolimatta peräti 45 torjuntaa.

– Vauhti oli kova. Ensimmäinen erä oli hyvää peliä meiltä. Tanska lisäsi vauhtia pelin edetessä ja me väsyimme. Voimme olla jossain määrin tyytyväisiä tulokseen, vaikka ei ole tietenkään mukavaa hävitä 9-2. Meidän pitää oppia tästä ja parantaa viikonloppua ajatellen, analysoi Vermaat ottelun jälkeen Pääkallo.fi:lle.

Vermaat kertoi, että hän edustaa tällä hetkellä sveitsiläistä UHC Oberland 84 Interlakenia. Joukkue pelaa Sveitsin GF 2. Ligassa, mikä on maan neljänneksi korkein sarjataso.

Aikaisemmin Vermaat on edustanut muutaman vuoden UFC Thunia NLB:ssä, eli Sveitsin kakkostasolla. Thun pelaa nykyään NLA:ssa, eli pääsarjassa. Vermaatin mukaan varsinkin Thunin vuodet kehittivät veräjänvartijaa.

Muuten ulkomaisissa sarjoissa pelaavia on melko vähän Hollannin joukkueessa.

– Suurin osa pelaajista pelaa Hollannissa. Kaksi tai itse asiassa kolme taitaa pelata Ruotsissa, kertoi Vermaat.

Hollannin salibandysarjojen tarkasta tasosta Vermaat ei tiedä, mutta korkea se ei häneen mukaansa ole.

– Vaikea sanoa, koska asun Sveitsissä. Taso ei ole kovin korkea. Toiminta ei ole myöskään kovin ammattimaista. Meidän täytyy siis pyrkiä olemaan ammattimaisempia tässä turnauksessa ruokailujen, valmistautumisen ja muiden asioiden suhteen, linjasi Vermaat.

Hollantilainen salibandy on varsin tuntematonta suomalaisesta näkövinkkelistä. Maaotteluita Hollanti on pelannut vuodesta 2002 eteenpäin. Miesten MM-kisoissa maata ei olla vielä nähty. Maan paras sijoitus on toistaiseksi MM-kisojen B-sarjan kolmossija vuonna 2006.

Vuoden 2014 lopussa tehdyn mittauksen mukaan Hollannissa on 1076 salibandyn lisenssipelaajaa. Vermaatin käsityksen mukaan salibandy on pienoisessa nosteessa Hollannissa.

– Pientä nousua on tapahtunut. Viime vuosina on perustettu myös alle 19-vuotiaiden maajoukkue. Tarkkoja lukuja en tiedä, mutta nousua on tullut, arvioi Vermaat.

Hollannin naisten salibandymaajoukkue pelasi joulukuussa naisten MM-kisoissa Tampereella. Osittain tämän vuoksi laji on saanut jonkin verran huomiota myös paikallisessa mediassa.

– Miesten maajoukkuepelaajia haastateltiin radiossa ja myös lehdessä. Naisten maajoukkue oli viime vuonna MM-kisoissa ja sekin sai jonkin verran huomiota, sanaili Vermaat lajin saamasta mediahuomiosta.

Hollannin nuori joukkue on esiintynyt ihan kelvollisesti tämän vuoden MM-karsinnoissa. Se hävisi 9-1 Virolle ja tappio koitui kohtaloksi myös Tanskaa vastaan. Tappioista huolimatta Hollannin peleissä on ollut hyvää yritystä, eikä kumpikaan kamppailu ennakkoon vahvempia vastaan ole mennyt pelkäksi puolustustaisteluksi. Tanskaa vastaan joukkue johti alussa 2-0.

– Tärkeintä olisi, että parannetaan peliä turnauksen edetessä. Meillä on nuori joukkue. Olen yksi kokeneimmista ja olen 25-vuotias. Tulevaisuus näyttää hyvältä vuoden 2018 MM-kisoja ja -karsintoja ajatellen, pohti Vermaat.

Kuten jo todettua, niin Hollanti ei ole vielä esiintynyt salibandyn päätapahtumassa miesten puolella. Tämän vuoden MM-kisoissa Hollantia ei nähdä, mutta ajan myötä myös miesten MM-kisapaikka on mahdollinen tavoite.

– (Naurahtaa) En osaa sanoa. Toivoin, että jo tänä vuonna, mutta se ei taida olla enää mahdollista. Toivoisin nyt, että 2018 olisimme ensimmäistä kertaa MM-kisoissa, päätti Vermaat.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.