Juniorit

A-C -junioreiden sarjoissa sallitaan yhdistelmäjoukkueet kaudella 2017-2018

28.12.
2016
1 Kommentti
1
Juniorit
A-C -ikäisten junioreiden sarjoihin tulee muutoksia kaudella 2017-2018. Kuva: Esa Takalo

A-C -ikäisten junioreiden sarjoihin tulee muutoksia kaudella 2017-2018. Kuva: Esa Takalo

Kaudella 2017-18 mahdollistetaan pelaamista A – C -junioreiden sarjoissa entistä monipuolisemmin. Seurakentän aktiivisuus asioiden esille tuonnissa on ollut tärkeää. Asia oli esillä myös 26.11. Lahdessa pidetyssä liiton ylimääräisessä kokouksessa.

Ideat ovat jalostuneet kilpailuvaliokunnan ja kilpailusektorin toimihenkilöiden yhteispalaverissa. Suuntaviivat uudistukselle ovat olemassa ja liittohallituksen kokouksessa 20.12. käsiteltiin kahta merkittävää uudistusta:

– A – C -junioreiden yhdistelmäjoukkueet

– Pelaamisen mahdollistaminen kahdessa saman seuran A – C -juniorijoukkueessa

Liittohallitus hyväksyi esitykset ja uudistukset tulevat näin ollen kaudelle 2017-18.

– Kaudella 2017-18 kokeillaan uudistuksia ja seurataan näiden toimivuutta sekä analysoidaan tilanne tulevia kausia varten. Uskon, että uudistuksilla luodaan hyviä mahdollisuuksia pelaamiselle entistä enemmän, toteaa asian valmistelussa mukana ollut kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen.

Mitä esitykset tarkoittavat käytännön tasolla?

Yhdistelmäjoukkueet

Kaudelle 2017-18 mahdollistetaan yhdistelmäjoukkueiden osallistuminen A-C – junioreiden sarjoihin pl. A-poikien SM-sarjassa, missä on periytyvät sarjapaikat.

Yhdistelmäjoukkueilla mahdollistetaan:

– pienten seurojen/haja-asutusalueiden seurojen tarve yhdistää pelaajiaan yhdeksi joukkueeksi, jotta osallistuminen sarjatoimintaan mahdollista (pieni/vähenevä väestöpohja)
– lahjakkaiden juniorien pelaamisen mahdollistaminen taitoja vastaavalla tasolla (seurojen yksittäiset lahjakkuudet, pelaaminen valtakunnallisissa sarjoissa tai kilpa- ja eliittisarjoissa)

Yhdistelmäjoukkueen muodostavat kaksi seuraa, jotka tekevät kirjallisen sopimuksen tästä. Seurat voivat tehdä samaan ikäluokkaan useampia yhdistelmäjoukkueita. Yhdistelmäjoukkueen tulee hakea paikkaa kauden 2017-18 sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä. Kilpailuvaliokunta tekee päätöksen yhdistelmäjoukkueen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Hakemuksen yhteydessä seurat ilmoittavat halukkuudesta pelata oman seuran nimissä, mikäli yhdistelmäjoukkuetta ei hyväksytä. Yhdistelmäjoukkuesopimuksen tehneiden emoseurojen kotipaikkojen ja toiminta-alueiden tulee keskenään sellaiset, että kaikkien sopimuksen piiriin kuuluvien pelaajien osallistuminen säännölliseen harjoittelu- ja kilpailutoimintaan on mahdollista.

Yhdistelmäjoukkuesopimus on voimassa koko kauden eikä esim. SM-karsintojen jälkeen sopimusta ei voi purkaa. Sarjapaikka on yhdistelmäsopimuksen toisella seuralla ja tämä kirjataan sopimukseen. Yhdistelmäjoukkueeseen nimetään x määrä pelaajia (alustavasti max. 25 pelaajaa). Yhdistelmäjoukkueen pelaajat saavat pelata myös siinä oman seuransa (mihin on lisenssi) muissa joukkueissa (yhdessä aikuisjoukkueessa ja niissä juniorijoukkueissa, mihin ovat ikänsä puolesta oikeutettuja). Yhdistelmäjoukkueen ikäluokassa pelaaja saa pelata ainoastaan ko. yhdistelmäjoukkueessa.

Pelaaminen kahdessa saman seuran A – C -juniorijoukkueessa

Pelaamisen mahdollisuutta laajennetaan A – C -junioreissa siten, että pelaaminen on mahdollista saman seuran kahdessa saman ikäluokan joukkueessa. D-junioreissa ja nuoremmissa ikäluokissa tämä on mahdollista käytössä olevien Peli-, Kisa- ja Kerhomaailman sääntöjen puitteissa.

Pelaaminen seuran saman ikäluokan kahdessa eri joukkueessa on mahdollista, kun toinen joukkueista pelaa valtakunnallista sarjaa ja toinen joukkueista pelaa alueellista sarjaa. Valtakunnallisissa sarjoissa on paljon pelaajia joukkueissa, missä heidän peliaikansa on minimaalinen ja uudistuksella mahdollistetaan pelaajille enemmän peliaikaa oman ikäluokkansa junioriotteluissa.

Pelaajien liikkuminen seuran joukkueesta toiseen tullaan määrittelemään kauden 2017-18 kilpailusäännöissä tarkasti. Luonnoksena ja pohjana käytetään aikuisten farmisopimuksissa olevia aikarajoja:

– Pelaaja saa edustusoikeuden aluesarjan joukkueessa aikaisintaan kahdeksantena päivänä siitä, kun hän on pelannut valtakunnallista sarjaa
– Pelaaja saa edustusoikeuden valtakunnallisen sarjan joukkueissa seuraavana päivänä siitä, kun hän on pelannut aluesarjaa

Tarkoituksena on luoda mahdollisuuksia pelaamiseen, mutta siirtymisen rajoituksilla estetään aluesarjassa kilpailun vääristyminen. Kauden aikana tullaan määrittelemään takaraja, minkä jälkeen seuran tulee ilmoittaa joukkue missä pelaaja pelaa loppukauden. Takaraja voi olla sama kuin aikuisten farmisopimuksen kohdalla. Kaudella 2016-17 farmipelaajien loppukauden joukkue tulee ilmoittaa viimeistään 3.2.

Kummankin asian kohdalta sääntötekstit vaativat vielä hiontaa. Yhdistelmäjoukkuetta varten tullaan tekemään erilliset yhdistelmäjoukkuemääräykset, missä määritellään seurojen ja pelaajien velvollisuudet sekä oikeudet. Suuntaviivoja yhdistelmäjoukkuemääräyksistä löytyy Palloliiton yhteisjoukkuemääräyksistä. Tarkat sääntömuotoilut tullaan julkaisemaan keväällä 2017 Kilpailusäännöissä ja yhdistelmäjoukkuemääräyksissä.

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Kari Purontakanen
29/12/2016
Hyvä uudistus joka antaa mahdollisuuden pienten paikkakuntien seuroille tehdä yhteistyötä junioreiden hyväksi. Saman seuran sisällä eri joukkueissa pelaamisen mahdollisuus tuo seuralle /valmentajille myös vastuuta huomioida ettei "polteta" loppuun innokkaita pelimanneja, pitää osata rakentavasti rajata.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.