Pääkalloennakko: SSV:lle mestaruus, FBT Pori Divariin

Toistuuko tämä tuttu näky myös tällä kaudella? Kuva: Mikko Hyvärinen

Miesten Salibandyliigan kausi 2011-2012 polkaistaan tänään käyntiin. Nyt on aika kertoa se, miten alkavalla kaudella tulee käymään.

1. SSV
Viisi edelliskautta ovat päättyneet helsinkiläisjoukkueen juhliin. Ensi keväänä SSV:n leirissä poksautetaan kuohujuomat kuudetta kertaa peräkkäin. Viikkarit sai Ruotsista takaisin riveihinsä Santtu Mannerin ja Kari-Matti Ratsulan. Tämän lisäksi joukkuetta vahvistaa Erästä tulleet Lehtosen veljekset sekä alasarjojen tähti Antti Matikainen. Ainoa este SSV:n tulevan mestaruuden tiellä on maalivahtipeli. Henri Toivoniemi on maalivahti, jota ei voi korvata. Vasta nyt Toivoniemen lähdettyä nähdään, kuinka tärkeä pelaaja hän on ollut SSV:lle. David Rytychillä on liigan isoimmat saappaat täytettävänään.

2. Classic
Classic oli viime syyskauden ylivoimainen ykkösjoukkue. Tamperelaisten harmiksi mitalit jaetaan vasta kevään korvilla. Onko tästä otettu opiksi? Pääkallo uskoo että on, vaikka joukkueessa onkin ovet käyneet taas tiuhaan kesän aikana. Classic sai Sveitsistä ja Kooveesta peräti kahdeksan huippuluokan vahvistusta. Ray Backmanin tärkein tehtävä on saada Classicin kokonaisvaltainen puolustuspeli kuntoon, muuten mestaruus jää varmuudella haaveeksi.

3. SPV
Lakeuksilta ei mitään uutta. Joukkue on lähes sama kuin viime kaudella. Jos sillä viime kaudella taisteltiin mestaruudesta, niin miksei se voisi olla mahdollista alkavallakin kaudella? Petri Manninen lähti Sveitsiin, mutta toisaalta SPV:n farmisopimus Blue Foxin kanssa mahdollistaa Jori Isomäen ja Johnny Ojalan käytön. Marginaalit ovat pienet tämän kärkikolmikon välillä ja loukkaantumistilanne sekä kevään kunto ratkaisevat lopullisesti mitalien värin näiden kolmen joukkueen kesken. Pääkallo ennustaa seinäjokisille välierätappiota Classicille otteluvoitoin 2-3. Jarno Ihmeen on pakko olla pelikunnossa.

4. Koovee
Onko mitään järkeä tai mitenkään perusteltavissa laittaa liigassa neljänneksi joukkuetta, joka on menettänyt neljä avainpelaajaansa pahimman kilpailijansa Classicin riveihin. Pääkallon vastaus: on. Koovee sai kelpo pelaajia lähtijöiden tilalle. Paul Kotilainen, Aapo Mutanen ja Eemeli Salin ovat kaikki esiintyneet B-maajoukkueessa. Lisäksi Classicista tulleet Kimmo Kontiainen ja Lassi Ylisiurunen uhkuvat näyttöhaluja saadessaan nyt enemmän peliaikaa. Arto Riihimäen valmennustyyli sopii kehityskelpoiselle ryhmälle.

5. Loviisan Tor
Viime kaudella eväät eivät riittäneet playoff-peleihin, mutta nyt Torilla on sellainen nippu kasassa, että pleijarit kutsuvat. Tor teki hyviä hankintoja divarista ja tolppien väliin tuli hyvässä vireessä oleva Teemu Kortelaisen. Tutkapari Joni Niiranen-Peik Salminen näyttelevät isoa roolia, mutta aikaisemmasta poiketen joukkueesta löytyy nyt muitakin ratkaisijoita. Esimerkiksi Kaneetista tulleet Jyri Laine ja Mikko Piippo ovat harjoitusotteluissa osoittaneet kuuluvansa liigatasolle. Myös Valtteri Etholen ja Tuomas Savukoski olivat loistohankintoja. Päävalmentaja Iiro Parviaisen on aika heittää siivousvälineet nurkkaan ja osoittaa olevansa voittava valmentaja pääsarjatasolla.

6. Nokian KrP
Marko Salmelan rahoittama Nokia on taas pleijarikinkereissä mukana. Trackers-kolmikko Risto Parikka-Timo Johansson-Janne Salonen tuo laatua. Kun tähän lisätään vielä lupaavia otteita esittänyt sveitsiläisvahvistus Benjamin Reusser, niin KrP on vahvempi kuin koskaan aikaisemmin. Tuntuvin menetys oli Veli-Matti Hynysen siirto takaisin Happeeseen, mutta uudet vahvistukset korvaavat Hynysen lähdön. Maailmanmestari Henri Johanssonilta on lupa odottaa paljon enemmän kuin viime kaudella. Miten liikkuu jäähyväiskauttaan pelaavan Sami Nymanin tossu?

7. Espoon Oilers
Espoossa juhlittiin pronssisia mitaleja lähes kuin mestaruutta. Saavutus oli kiistatta kovaa luokkaa. Nyt mitali taitaa jäädä haaveeksi, sillä avainpelaajia lähti pari kentällistä Patrick Wardin, Markus Olkkosen, Jouni Vehkaojan ja Tarmo Kirjosen johdolla. Mutta siitä Espoon suuntaan täytyy nostaa kovasti hattua, että seura on ajanut sisään omia (poikkeuksellisen laadukkaita) junioreitaan jo muutaman vuoden. Saako päävalmentaja Mika Heinonen pidettyä nuoren sukupolven kurissa, kun kopista lähti monta henkistä johtajaa?

8. Tapanilan Erä
Tapanilan Erän käyrä kääntyi laskuun viime kaudella. Joukkueessa kävi kova puhuri aina pitkäaikaista päävalmentajaa Petteri Bergmania myöden. Pelaajarintamalla kovimmat menetykset olivat Jani Naumanen, Jani Kukkola, Lauri Kapanen, Pasi Laitila ja Lehtosen veljekset. Puolestaan positiivisia siirtoja olivat Tomi Ikosen, Jussi Kosolan ja HaKin avainpelaajien siirtyminen Erän leiriin. Nyt päävalmentaja Teemu Kalinainen pääsee operoimaan laadukkaamman ryhmän kanssa kuin koskaan aiemmin, joten myös tulosta on tultava. Minimivaatimus on playoff-paikka.

9. Happee
Jyväskyläläisseura selviytyi melko pienin muutoksin viime kaudesta. Pahin menetys oli ehdottomasti Paul Kotilaisen siirtyminen Tampereelle Koovee riveihin, mutta vastapainoksi tulijoiden puolelta löytyy Veli-Matti Hynynen. Neljä vuotta peräkkäin A-nuorten mestaruuden voittanut Happee on nostanut jälleen uusia junioreita edustuksen rinkiin, mutta ei heistä ole vielä miesten liigapelien ratkaisijoiksi illasta toiseen. Happee jatkanee hurlumhei-tyylillään veikkaajien painajaisena.

10. NST
Liiganousija NST:n visiitti divariin kesti ainoastaan yhden kauden verran. Nakkisormet on taitavampi kuin pitkään aikaan. Janne Louhelainen, Arto Vainikainen, Vili Rahkonen, Tuomas Arponen ja Petri Ikonen Lappeenrannan leveyksillä kovia ukkoja. NST:n farmijoukkueen Joutsenon Katajan riveihin siirtynyneen Aki Seppälän paha loukkaantuminen oli kova takaisku myös NST:lle, sillä Seppälä olisi todennäköisesti pelannut pelejä NST:n liigajoukkueessa. NST on yleensä taistellut tiukasti playoff-viivan tuntumassa. Sitä samaa on luvassa alkavallakin kaudella.

11. TPS
Turkulaiset välttivät viime kauden päätteeksi täpärästi liigakarsinnat, eikä huomattavaa parannusta asiaan ole luvassa tälläkään kaudella. TPS menetti Mikko Hautaniemen, Tyko Hellstenin, Janne Kainulaisen ja Jaakko Hautamäen. Paikkaajat löytyivät lähinnä divaritasolta Aku Kuikan, Ville Vahteran, Michael Fagerin ja Matti Mannisen muodossa. Tiivistettynä voisi sanoa, että TPS:llä on suurin piirtein samantasoinen joukkue kasassa kuin viime kaudella. Turkulaisjoukkue tarvitsee ehdottomasti viime kaudella flopanneen Riku Kekkosen onnistumisia.

12. Josba
Joensuu on ihme paikka. Josbaa veikkaillaan vuodesta toiseen sarjan häntäpäähän, mutta niin vaan viime kaudellakin joensuulaiset olivat pleijareissa lopulta mukana. Jos sama tulee vielä toistumaan tällä kaudella, niin sitä voidaan jo pitää melkoisena ihmeenä. Lähtijöiden joukko oli harvinaisen mittava: Arponen, Vainikainen, Matikainen, Väänänen, Ketonen, Mutanen, David Rytych… Valmentajaksi palanneelta Antti Ruokoselta vaaditaan paljon.

13. M-Team
M-Team on kovan paikan edessä. Liigapaikan mahdollinen säilyttyminen ei jää ainakaan harjoittelusta kiinni: M-Team on vetänyt ja huippukovan ja yhtenäisen kesän. Nuorilla pelaajilla on intoa roppakaupalla, mutta sillä ei saa vielä pisteitä. Joukkueen ongelma on hyvin yksinkertainen, pelaajamateriaalin riittämättömyys liigatasolla. Tähän kun vielä lisätään joukkueen paha loukkaantumissuma, niin ei hyvältä näytä.

14. FBT Pori
Joukkueen päävalmentaja Ismo Läntinen puki kaiken oleellisen sanoiksi maanantaina Salibandyliigan avajaistilaisuudessa Helsingissä. Hän totesi, ettei porilainen salibandyjoukkue ole koskaan pelannut liigatasolla kolmea liigakautta peräkkäin. Siinä on FBT Porille tarpeeksi haastetta alkavalle kaudelle. Huolestuttavaa on se, että jo ennestään kapean materiaalin omaava porilaisjoukkue ei ole ainakaan vahvistunut kesän siirtomarkkinoilla.

6 comments

  1. Saas nähdä miten käy.

    1. SSV >Omissa soi enemmän kuin aikoihin, rutiinilla kuitenkin. 4.

    2. Classic >Menee menojaan koko kauden. 1.

    3. SPV >taistelee itsensä finaalin mutta jälleen hopealla. 2.

    4. Koovee >Hyvää tekemistä mutta ei riitä pitkälle. 6.

    5. Loviisan Tor >Valmennus floppaa pleijareiden porteilla. 9.

    6. Nokian KrP >Yhden ketjun maalien teolla. 11.

    7. Espoon Oilers >yllättää todella. 5.

    8. Tapanilan Erä >Keskikasti kutsuu ilman selkeää pelitapaa. 8.

    9. Happee >Nyt puolustus pitää ja rakentaa uudella tavalla. 3.

    10. NST >Vaihtelevia peliesityksiä jälleen kerran. 10.

    11. TPS >Ajatus puuttuu viisikon tekemisestä. 13.

    12. Josba >Tahdolla pudotuspeleihin. 7.

    13. M-Team >Kyllä Turku ja Pori jää taa vaikka neppailulla. 12.

    14. FBT Pori >Kuka porkat vei… 14.

  2. Oma veikkaus runkosarjasta:

    1. Classic – Vahva runkosarjassa kuten viimekin kaudella.

    2. SPV – Aloittaa ehkä alle odotusten, mutta muuten tasainen suorittaja.

    3. SSV – Muuten on parempi, mutta Rytych ei ole yhtä hyvä kuin Toivoniemi tiukassa paikassa.

    4. Erä – Menetti paljon, mutta pärjää silti Moilasen, Ikosen ja Iiskolan avulla.

    5.Nokian KRP – Vahvan ykköskentän lisäksi nyt myös vahva kakkonen. Maalivahtiosasto kysymysmerkki.

    6. Happee – Sarjan mustahevonen voi onnistuessaan olla vaikka kuinka korkealla. Tasaisuutta tarvitaan.

    7. Loviisa – Parhaat alasarjahankinnat. Leveämpi rinki kuin edellisellä kaudella.

    8. Koovee – Menetti ykköskentän ja maalivahdin, sai kakkos- kolmoskentän miehiä tilalle (Kotilainen pois lukien).

    9. Oilers – Nuorentunut ja kokematon Oilers voi yllättää tai upota suohon. Parhaat junnut.

    10. NST – Vahvistui paljon paluumuuttajista, mutta myös menetti Kokkosen ja Sepälän muodossa. Puolustus iso kysymysmerkki.

    11. Josba – Tasoonsa nähden kovimmat menetykset, mutta kykenee yllättämään tahdolla ja juoksuvoimalla. Todellinen kysymysmerkki.

    12. TPS – Menetti liigapelaajia, vahvistui divarista. Hyvät junnut ja Kekkonen eivät riitä.

    13. FBT Pori – Jo valmiiksi heikolle joukkueelle karmivat menetykset. Ensikauden liigapaikka todella tiukassa.

    14. M-team – Divariporukalla liigassa, ei hyvä.

    lisäpointteja:
    -Happee, Oilers ja Josba kauden suurimmat kysymysmerkit. Oilersilla ja Josballa takana nuorennusleikkaus, ja Happee tunnettu epätasaisuudestaan.
    -Kuinka hyvin Rytych täyttää maailman parhaan maalivahdin saappaat?
    -Kykeneekö Classic viimein mestaruuteen vai toistuuko joka keväinen väsähtäminen?
    -Missä vaiheessa Naumanen tulee Josban maalille?

  3. Omani Runkosarjan osalta: SSV kuitenkin mestari kun Classic kaatuu finaaleissa. SPV pronssille.

    1. Classic
    2. SSV
    3. SPV
    4. ERÄ
    5. Tor
    6. KrP
    7. Oilers
    8. Happee
    9. TPS
    10.KooVee
    11.NST
    12.M-team
    13.Josba
    14.FBT-Pori

  4. Ei taida ainakaan ekan pelin perusteella Pori olla ihan heittopusssi, kun Koovee saa voittomaalin vasta 59.49.
    NST ahdisti Tampereella Classicia 53 minuuttia. Olikohan NST hyvä vai Classic huono?

  5. Kovee nous viimesen reilun 10 minuutin aikana 10-5-tilanteesta voittoon. Aika pahasti on ilmeisesti romahtanu porilaisten peli. Itse en pidä tuota Porin pelaamista kuitenkaan yllätyksenä. Tuo oli vasta kauden eka peli ja ei tuo Kooveekaan kovin vahvalta tällä kaudella näytä.

  6. Taitaa olla käytännössä kaikkialla unohdettu Vappulan siirto Erään. Eiköhän se muutaman maalin tee, kun viime kaudella iski 35 maalia ollen koko maalipörssin neljäs. Erän kohdalla kaikkialla puhuttu ainoastaan Moilasesta, Iiskolasta ja Ikosesta. Vappula ollut B-maajoukkueessa ja kaiken lisäksi loistava yleispelaaja pisteiden teon ohella. Erä tulee olemaan kova tällä kaudella.