Divarit

Pääkalloennakko: Sitkeät yllätysfinalistit hakevat liigapaikkaa Divarin finaaleissa

21.03.
2019
Divarit

Miro Herlinin maali johdatti ÅIF:n Divarin finaaleihin. Sipoosta ei ole koskaan tullut liigajoukkuetta, mutta nähdäänkö nyt sellainen ensi kertaa, kun sitkeä ryhmä haastaa Tiikerit? Kuva: Iiro Karesniemi

Miesten Divarin finaalit käynnistyvät Tikkurilan Tiikereiden ja Sipoolaisen ÅIF:n välillä perjantaina Vantaan Tikkurilassa. Sarjan voittaja (3 voittoa) nousee Salibandyliigaan ja häviäjä pelaa liigapaikasta liigakarsinnoissa.

Lähtökohdat:

Tiikerit ponnisti Divarin finaaleihin asti runkosarjan seitsemänneltä sijalta. Se voitti puolivälierissä FBC Turun suoraan kahdessa pelissä, ja toisti tempun välierissä Limingan Niittomiehiä vastaan. LNM-sarjan ratkaisupelissä voittomaali syntyi seitsemän sekuntia ennen loppua.

ÅIF:lta harva odotti suurtekoja ennen kauden alkua saati pudotuspelivaiheessa. Sitkeä joukkue kaatoi ensin NST:n kahdella jatkoaikavoitolla, ja välierissä Rangersin lopulta voitoin 2-1. Kolmas kohtaaminen Kirkkonummella oli kuin jännitysromaanista, ja lukemin 8-7 päättyneessä pelissä voittomaali näki päivänvalon ajassa 59.25.

Tiikereiden keihäänkärkenä voi pitää sen ykkösviisikkoa, joka on sarjan parhaimmistoa, jollei paras. Hyökkäyskolmikko Joakim Lund-Miika Iskanius-Tomi Palin on jatkanut pudotuspeleissä siitä mihin jäivät runkosarjassa. Kärkinimien takaa pistetehtailussa ovat onnistuneet Leevi Loippo ja Kevin Starck. Puolustuksessa kannattaa laittaa merkille varsinkin nuorten maajoukkuepelaaja Niklas Kuisma, sekä hyvällä laukauksella operoiva Timo Hinttaniemi. Mikko Sjöholm on onnistunut hienosti maalillaan tähän asti.

ÅIF:lta löytyy riveistään useita kokeneita pääsarjapelaajia, ja ainakin yksi erittäin kova talentti. Vasta 16-vuotias Oliver Sillanpää on ollut joukkueensa tehopelaaja tähän mennessä Divarin pudotuspeleissä. Kaikkinensa ryhmä on varsin tasainen, ja ratkaisijoita löytyy kolmesta kentällisestä. Puolustaja Kasper Tähkä on pelannut hienon kauden ja iski ratkaisupelissä Rangersia vastaan peräti kaksi alivoimamaalia putkeen. Kokeneiden Jyri Laineen ja Mikko Piipon roolia ei voi vähätellä, vaikka kaksikko ei ole enää menneiden vuosien pistetahdissa. Puolustaja Jan Qvickström-Helling on jaetulla kärkisijalla kaikkien aikojen Divari-otteluiden määrässä, eikä sitäkään voi korostaa liikaa kokemuksen osalta. Tämän lisäksi ryhmässä on useita kokeneita pääsarjapelaajia. Maalia vartioi 27-vuotias Arttu Puska, jolta löytyy liigakokemustakin Josban veräjältä.

Otteluparin pelillisessä annissa korostuu maltti. Tiikereiden tulisi malttaa pitää laadukas pallollinen hallinta näpeissään, sillä ÅIF:n kivijalka on tiukka puolustus sekä tehokas vastaiskupelaaminen. Sipoolaisryhmä malttaa varmasti odotella, ja kokemattomampi Tiikerit-ryhmä on siinä mielessä tiukan paikan edessä. ÅIF on myös osoittanut erinomaista venymiskykyä kauden edetessä, ja tiukan paikan tullen puntti ei tunnu tutisevan. Tiikerit on parantanut kauden mittaan monella eri osa-alueella.

Yksi huomioitava seikka voisi olla myös pelitahti. Tiikerit varmisti finaalipaikan viime sunnuntaina, mutta ÅIF pelasi vielä maanantaina ja keskiviikkona välieriä. Finaalien ensimmäiset pelit pelataan perjantaina ja lauantaina, joten sipoolaisille viikko on normaaliin verraten härkämäinen, kun kuuteen päivään osuu neljä peliä.

Sarjaa ajatellen voisi pohtia, että onko kumpikaan joukkue taustoiltaan tai pelilliseltä tasoltaan liigatasoa. Tällä hetkellä molemmilla on tuossa mielessä kehittämisen varaa kummankin seikan suhteen.

Knopit:

Joukkueet lähtivät runkosarjan jälkeen alimmilta mahdollisilta sijoilta (7. ja 8.) pudotuspeleihin. Divarin finaaleissa ei olla aiemmin nähty parivaljakkona vastaavilta sijoilta lähteneitä joukkueita. Joukkueet keräsivät runkosarjassa yhtä paljon pisteitä (40) ja samalle pistemäärälle ylsi yhdeksännneksi jäänyt M-Team. Tiikereillä oli eniten kolmen pisteen voittoja eli 12, ÅIF:lla 10 ja M-Teamilla yhdeksän.

Kumpikaan joukkue ei ollut viime kaudella Divarin pudotuspeleissä, ja Tiikerit varmisti sarjapaikkansa vasta karsintojen kautta. ÅIF on pelannut kerran Divarin playoffeissa (2016) ja hävisi tuolloin LaSB:ille voitoin 2-0.

Edellisen kerran vantaalainen miesten liigajoukkue nähtiin kaudella 2010-11, kun AC HaKi edusti kaupunkia. Sipoosta ei ole koskaan tullut miesten liigajoukkuetta, eikä Tiikerit ole koskaan pelannut miesten liigassa.

Taistelupari:

Joakim Lund, Tiikerit – Oliver Sillanpää, ÅIF

Vuonna 2001 syntynyt Lund on ehkäpä ikäluokkansa paras hyökkääjä. Rightin puolen hyvällä laukauksella varustettu, ja gasellimaisesti liikkuva pallotaituri oli runkosarjan pistepörssin kakkonen. Nyt hän johtaa pudotuspelien pistepörssiä. Vuotta nuorempi Sillanpää on pallotaituri, joka on lyönyt tällä kaudella kunnolla läpi Divarissa. Runkosarja antoi jo odottaa hyvää, ja pudotuspeleissä nuorukainen on ollut joukkueensa tehomies. Molemmat pelaajat ovat hyvinkin maalintekovoimaisia.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
13.1. Tiikerit-ÅIF 6-3
5.10. ÅIF-Tiikerit 9-6

Näin pelataan:
Pe 22.03.2019 19:00 Tiikerit – ÅIF Tikkurilan UT
La 23.03.2019 19:00 ÅIF – Tiikerit Sipoo Areena
Ti 26.03.2019 19:00 Tiikerit – ÅIF Tikkurilan UT
Pe 29.03.2019 19:00 ÅIF – Tiikerit Sipoo Areena (tarvittaessa)
Su 31.03.2019 17:00 Tiikerit – ÅIF Tikkurilan UT (tarvittaessa)

Kaikki ottelut näytetään suorina Salibandyliiton Youtube-kanavalla.

Kumpi voittaa?

ÅIF on osoittanut, että sitä ei kannata aliarvioida toimittajien tai vastustajien toimesta. Tiikerit on pelitavallisesti modernimpi ja pelaajistoltaan potentiaalisempi pitkällä tähtäimellä. Tikkurilaiset lähtevät sarjaan suosikkeina, mutta ei joukkueiden välillä kovin isoja eroja ole isossa kuvassa.

Summa summarum, Tiikerit nousee Salibandyliigaan voitoin 3-1.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.