Näkökulma: Espoon derby on näyteikkuna Salibandyliigalle – älkää tuhlatko enää sitä mahdollisuutta!

Esport Oilers keräsi viisi pistettä derbypeleistä. Kuva: Jarmo Koskela

Esport Oilers keräsi viisi pistettä derbypeleistä. Kuva: Jarmo Koskela

Tällä kaudella miesten Salibandyliigan runkosarjassa on noussut esille ainakin kaksi ottelua, joiden kiinnostus on ollut valtakunnallisestikin laajaa, ja katsomoihin ahtautui yhteensä lähes 4000 katsojaa.

Espoon derbyt joulukuussa ja helmikuussa vetivät hienosti väkeä katsomoon. Keskustelua herätti se, että otteluita ei lähetetty minkään suoratoistopalvelun kautta. Näissä tapauksissa puhutaan Ruudusta ja VeikkausTV:stä. Tämä juttu kertoo miksi näin kävi.

Ensinnäkin en ole itse lainkaan kiinnostunut siitä, että kenen vika se on, että pelit eivät ole kaikille tarjolla, mutta liigan toimistolla pitäisi olla tajua, että kyseiset ottelut ovat sarjan suurimpia näyteikkunoita. Sekä Oilers että Indians ovat nuorilla, lahjakkailla ja taitavilla pelaajilla marinoituja joukkueita – 2020-luvun helmiä.

Molemmat ottelut olivat erittäin tiukkoja ja ratkaisut nähtiin puoli minuuttia ennen loppua ja rankkarikisassa. Ihan kelle tahansa perus-Penalle, -Petterille, -Piritalle tai -Pirjolle otteluissa olisi ollut roimasti tarttumapintaa. Ensikokemuksena varmasti sellainen, että tuotetta joko oppii arvostamaan tuota kautta tai sitten ei ollenkaan. Otteluiden kulkua ei voi tietenkään ohjailla ennakkoon.

Lähtöasetelma on kuitenkin hekumallinen. Nuoret ja mielenkiintoiset joukkueet, jotka tällä hetkellä taistelevat liigan paremmista sijoituksista ja nähdään varmuudella pudotuspeleissä. Oilers ja Indians pelaavat hyvää salibandya. Piste.

MM-kotikisoja peilaten joukkueissa on vieläpä useita maajoukkueeseen ja MM-kisoihin tyrkyllä olevaa pelaajaa, joiden esilletuonti ei sekään ole lainkaan väärin tehty.

Espoossa vaikuttaisi myös siltä, että seurojen välillä on ihan aitoa kilpailua ja sen myötä myös pientä nahistelua kaukalon ulkopuolellakin. Kunnon kilpailuasetelma onkin paikoillaan paikoin harmaassa sarjassa. Omasta mielestäni Espoon derby on sarjan parasta antia tällä hetkellä. Se on monella tapaa aito vastakkainasettelun esimerkki, eikä mikään keinotekoinen ulkomailta kopioitu tekohegemoniapeli. Moni toivoo, että joukkueet kohtaisivat puolivälierissä, mikä olisi jättipotti koko lajille.

Suomen Cupin finaaleilla ja joululomilla voi perustella miten vain haluaa, mutta omasta mielestäni molempien derbyjen jättäminen kohtalaisen pienelle huomiolle oli iso moka. Väitän, että näyteikkunana pelit olivat isompi juttu kuin yksikään Suomen Cupin finaali koskaan. Pelissä ei ollut lopulta edes liiton valtuuttamaa kuvaajaa.

Ensimmäinen peli, tai oikeastaan aiemmat kaudet olisi pitänyt herättää sen suhteen, että näille peleille on suurta kiinnostusta. Sen vuoksi, se kellä Salibandyliitossa on vähänkin lihaksia olisi pitänyt pyrkiä järjestämään viimeistään tämä toinen peli koko kansan nähtäville. Siellä markkinointi- ja muissa elimissä pitää olla pelisilmää näille asioille. Teille maksetaan sarjan arvon vaalimisesta ja teidän pitää tuntea oma tuotteenne.

Itse lähetysten suhteen toivoisi osalta seuroiltakin paikoin vähemmän ”jöröjullikkamaista” suhtautumista. Pitkällä aikavälillä lähetysten kautta saatu näkyvyys voi olla tärkeämpää kuin yksittäinen täysi mökki. Totta kai ymmärrän myös seuroja sen suhteen, jos lähetyksiä pitää tuottaa ”omalla rahalla” tappiollisesti, ja se voi vieläpä näkyä miinuksena kassassa yleisömäärän suhteen.

Näkisin, että Salibandyliitolla on sarjojen järjestämisen lisäksi yleinen lajin edistämistehtävä. Seuroilla on omat intressinsä, mutta paikoin sarjaa voisi jeesiä myös sen oman kuplan ulkopuolelle katsominen. Toivon, että näiden derbypelien potentiaalia ei hukata enää tulevaisuudessa millään perusteella.

Aiheeseen liittyen:
Miksi Espoon derbyjä ei striimattu? Liigan toimitusjohtaja ja seurapomot vastaavat
Pääkirjoitus: Tallinnan cup-tapahtuma onnistui ulkopuolisen silmin