Miksi Espoon derbyjä ei striimattu? Liigan toimitusjohtaja ja seurapomot vastaavat

Espoon derbyissä oli mukavasti yleisöä molemmissa otteluissa. Kuva: Jarmo Koskela

Espoon derbyissä oli mukavasti yleisöä molemmissa otteluissa. Kuva: Jarmo Koskela

Tällä kaudella suurta pöhinää aiheuttaneet Espoon salibandyderbyt olivat pelillisesti ja yleisömäärien perusteella menestyksiä. Joulukuun jäähallipelissä oli paikan päällä 2792 katsojaa ja viime viikon Tapiolan ottelussa paikalla oli 1100 katsojaa, ja osa sai tyytyä seisomapaikkoihin, eli mökki oli tupaten täynnä.

Otteluilla oli suurta kiinnostusta myös Espoon ulkopuolella, mutta kumpaakaan ottelua ei lähetetty minkään striimipalvelun kautta. Varsinkin viime viikon Tapiolan ottelun jälkeen (ja ennen) asia herätti kiinnostusta. SSBL Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurmisen vastasi aiheeseen sarjapomon näkökulmasta.

– Yhteistyössä näitä asioita kehitellään ja jotkut seurat ovat lähettämisestä enemmän innoissaan kuin toiset. Osa ei näe lisäarvoa näillä lähetyksillä ja toivoo eritoten väkeä paikalle peleihin. Nämä joukkueet eivät ole ainoita, joilla on tuon suuntaisia ajatuksia.

– Ruudulla on kuitenkin tietty lähetyskiintiö ja näitä pelejä ei ollut mukana lähetyslistoilla, jotka joukkueetkin saavat tarkistaa. Tässä toisen pelin kohdalla taisi olla sekin, että ottelu siirtyi alkuperäisestä ajankohdastaan, mikä vaikutti. Tässähän oli sellainenkin erikoisuus, että cupin finaali oli seuraavana päivänä. Jos jompi kumpi olisi sinne edennyt niin tilanne olisi ollut melko mielenkiintoinen, Nurminen avaa.

Esport Oilersin toiminnanjohtaja Jouni Vehkaoja kertoo seuran näkökulman siitä miksi Tapiolan peliä ei näytetty missään.

– Seuroilla ei ole mitään valtaa siinä, että tuleeko peli Ruudusta tai VeikkausTV:stä, Vehkaoja sanoo.

Näin onkin, ellei seura itse tee lähetystä, mutta palataan tuohon hiukan myöhemmin. Siirretystä ajankohdasta Vehkaoja kertoo sen verran, että peli oli aseteltu alunperin espoolaisten syyslomalle, mikä olisi hänen mukaansa vaikeuttanut tapahtumaottelun järjestämistä.

Indiansin toiminnanjohtaja Mika Leiponen ei voi kommentoida Oilersin kotipelin suhteen mitään, mutta joulukuun jäähalliottelusta hänellä on näkemys.

– En tiedä ihan tarkkaan kaikkia syitä, mutta jossain vaiheessa huomattiin, että pelistä ei ole tulossa lähetystä. Kun asiaa selviteltiin niin tultiin siihen tulokseen, että ei kyllä lähetetä peliä jos ei tule jotain ”spessutuotantoa”. Pelkkä fanikamera ei käynyt tässä tilanteessa.

– Jäähallipeli oli meille erittäin tärkeä ottelu ja onnistuimme sen järjestelyissä hyvin. Tuohon lähetyspuoleen emme lähteneet panostamaan, sillä lähtökohta oli saada ihmisiä paikan päälle. Arvostamme kuitenkin tuota lähetystoimintaa, ja meidän kotipeleistä lähetyksiä on paljon tarjolla, Leiponen sanoo.

Otteluita voidaan lisätä jälkikäteen lähetyskartalle, mutta…

Kuten vastauksista ja kommenteista tulee esille niin lopulta lähetyskartta on pitkälti järjestävän tahon (Salibandyliitto/SSBL oy) ja Ruudun/VeikkausTV:n käsissä.

Voiko sarjan järjestävä taho Salibandyliitto/SSBL vaatia tällaisia pelejä lähetettäväksi?

– On se mahdollista, en kiellä, sillä seurat eivät omista mitään oikeuksia. Seurat voivat toki vaatia pelejä näytettäväksi jos on erityistarvetta, mutta useinkaan tällaista tarvetta ei ole. Tässä tapauksessa peli olisi varmasti määrätty lähetettäväksi, jos olisi ajoissa tullut pyyntöjä lähettämisestä.

– Julkinen paine siis toimii, mutta ei enää päivää ennen peliä, kuten se tässä viime viikon ottelussa tapahtui, Nurminen vakuuttaa.

Vehkaojan mukaan seuran suhteen painetta ei tullut.

– En saanut yhtäkään yhteydenottoa aiheesta, seurapomo kertoo.

Monet liigajoukkueet ovat lähettäneet tälläkin kaudella fanikameralähetyksinä pelejä, joita ei löydy normaalista lähetyspaletista. Oilers ei ole näin tehnyt ja Vehkaojan mukaan syy on selvä.

– Tämän hetken talousyhtälöllä niitä ei kannata tehdä. Lähetyksistä tuloutuu seuralla nolla euroa ja kuluja tulee, joten tuo on seuralle tappiollista toimintaa. Oilers on tyytyväinen siihen, että noin 70 % joukkueen peleistä näkyy lähetyksinä, Vehkaoja linjaa.

Miksi Espoon derbyjä ei siis lähetetty mistään?
– Niitä ei ollut lähetyslistassa
– Aikataulut muuttuivat
– Seuroilla ei ollut halua tuottaa omia fanikameralähetyksiä eri syistä
– Liitto ei pakottanut

Mitä olisi ollut tehtävissä?
– Julkinen paine määrittelemättömällä ajalla ja laajuudella