Pääkirjoitus: Tallinnan cup-tapahtuma onnistui ulkopuolisen silmin

Yleisö viihtyi Tallinnan cup-tapahtumassa. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Yleisö viihtyi Tallinnan cup-tapahtumassa. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Suomen Cupin finaalit pelattiin viime lauantaina poikkeuksellisesti Tallinnassa. Cupin finaalien vieminen ulkomaille oli rohkea temppu, joka onnistui ainakin ulkopuolisen silmin.

Naisten finaalissa SB-Pro-PSS oli katsojia yli 800 ja miesten vastaavassa 1050, ja enemmänkin tulijoita olisi ilmeisesti ollut, mutta TalTehc Spordihoonen katsomokapasiteetti iski siinä vaiheessa vastaan. Tapahtuma oli siis loppuunmyyty. Aiemmissa cupin finaaleissa yleisömäärä oli vuonna 2018 päälle 800 ja viime vuonna vain päälle 700.

Molemmissa finaaleissa hallissa oli hyvä tunnelma. Kaikki joukkueet olivat saaneet paikan päälle kannattajia ja kannustusta oli havaittavissa keskimääräistä kotimaan ottelua roimasti enemmän. Tunnelmaan vaikutti itse halli, jossa katsomot olivat verrattaen lähellä kenttää, jonka myötä kannustus oli lähempänä kenttätapahtumia. Vastaavanlaisille noin 1000 katsojan halleille olisi sijaa Salibandyliigassakin.

Itse otteluista naisten finaali oli lopulta kiinnostavampi. Joukkueet väänsivät tasaisissa merkeissä ja SB-Pro käänsi alun kurimuksen niukaksi voitoksi. Miesten finaalissa Classic näytti viimeistään toisessa erässä miksi se on dominoinut kotimaan kilpailuja viime vuodet. Ei millään mittarilla mikään trilleripeli, mutta olipahan toisaalta oppikirjamainen suoritus tamperelaisilta.

Joitain soraääniä toki kuului käytännön järjestelyistä suorittavalta puolelta. Näihin otti kantaa myös Classic-vahti Lassi Toriseva, mutta ei lähtenyt yksilöimään asioita. Nämä seikat eivät näkyneet turistin tai toimittajan silmiin, mutta oletettavasti parannettavaa jäi vielä joissain asioissa.

Matka Tallinnaan oli järjestetty hyvinkin edulliseksi ja lauantainen meno-paluu oli vain 10 euroa per matkustaja. Liput otteluun olivat myös vallan halvat. Seurafoorumin ymppääminen tapahtuman yhteyteen ei ollut sekään huono ajatus. Kaikkinensa Tallinnassa nähtiin hyvähenkiset lajin ”kokoontumisajot”. Tallinnassa tullaan varmuudella pelaamaan jatkossakin sinivalkoista salibandya, mistä kielii se, että SSBL Oy solmi Tallink & Silja Linen kanssa yhteistyösopimuksen viime viikolla.

Pienemmälle painoarvolle jäi yksi seikka, jota ei moni välttämättä edes muista. Classic ja SB-Pro varmistivat paikkansa jo ensi syksyn Super Cup-otteluun. Pelissä kohtaavat cupin voittaja ja Suomen mestari. Jos Suomen mestari on sama kuin cupin voittoja, niin toinen Super Cupin joukkue on cup-finaalin häviäjä.

Super Cupin pelipaikkaa ei ole vielä julkaistu, mutta Tallinna olisi yksi hyvä vaihtoehto ennakkoon ajatellen. Super Cupin finaalipaikkoja on toki tarkoitus vaihdella vuosittain. Jos viikkoa ennen sarjan alkua pelattava Super Cupin finaali päätetään pelata Tallinnassa niin yhteyteen voisi kehitellä vielä muutamia seikkoja.

Ensinnäkin liigainfo olisi mahdollista lisätä tähän yhteyteen ja kutsua kaikkien joukkueiden edustajia paikoilleen. Sitä kautta paikalle pitäisi toki saada muutakin mediaa kuin Pääkallo.fi tai paikallislehtiä. Jos edellisen kauden parhaat palkitaan edelleen juuri ennen seuraavaa kautta niin tässäkin olisi sauma ottaa palkintojenjako osaksi tapahtumaa. Toivoisin kuitenkin, että palkitut saisivat pystinsä lähempänä kauden lopetusta.

Cupin finaali kiinnosti Pääkallo.fi:n osalta jokseenkin saman verran kuin aiemminkin eli se ei siinä mielessä räjäyttänyt pankkia suuntaan jos toiseen. Kylmä totuus cupista on edelleen se, että se ei kiinnosta kovin paljoa ennen finaaleita ja finaalienkin osalta sen painoarvo on suhteellisen pieni.

Se, että nyt yritettiin jotain erilaista ja kirjoittajan mielestä onnistuttiinkin, lisää tietysti hiukan luottoa siihen, että cupin EKG-käyrä lähtisi vielä pienoiseen nousuun. Toiveena on toki se, että jos cup jatkuu nykyisessä muodossaan niin sen aikaisempiin vaiheisiin voisi kiinnittää nykyistä enemmän fokusta.