Pääkalloennakko: Jymyjuttu jää nyt M-Teamilta haaveeksi

Nurmon Jymy ja M-Team jahtaavat nyt samaa palloa: Divarin välieräpaikkaa. Vain toinen voi saada sen. Kuva: Juha Käenmäki

Nurmon Jymy ja M-Team jahtaavat nyt samaa palloa: Divarin välieräpaikkaa. Vain toinen voi saada sen. Kuva: Juha Käenmäki

Nurmon Jymy pääsi Divarin runkosarjavoittajana valitsemaan ensimmäisenä puolivälierävastustajansa, ja nappasi kahdeksantena eli viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin päässeen M-Teamin.

Lähtökohdat:

Nurmon Jymy pelasi tasavahvan runkosarjan ja pääsi oikeutetusti valitsemaan puolivälierävastustajan ensimmäisenä. Vaikka valinta osui runkosarjan kahdeksanteen sijaan päättäneeseen M-Teamiin, tuntuu se äkkiseltään silti yllättävältä.

Joukkueet kohtasivat helmikuun puolivälissä Nurmossa ja tuolloin M-Team haki makean vierasvoiton 13-8. Kauden ensimmäinen kohtaaminen päätyi marraskuussa Nurmon 8-6-vierasvoittoon.

Hallihuhut kertovat Nurmon lähteneen helmikuun M-Team-kohtaamiseen keskellä rankkaa treenirupeamaa. Väsymys yhdistettynä pyrkimykseen prässätä korkealta oli tuolloin kotijoukkueen vinkkelistä kohtalokas yhtälö.

Onkin selvää, että Nurmolla on ottelusarjassa valmius pelata myös passiivisemmalla karvauksella, jos alkaa näyttää, ettei edes raikkaampi jalka tuota riistoja M-Teamia vastaan ja omiin syntyy jatkuvasti ylivoimaisia hyökkäyksiä. Tästä on nähty jo viitteitä kauden aikana, sillä Nurmo on vaihdellut pelien välillä ja kentällisittäin karvausaktiivisuuttaan.

Nurmon jatkamisen puolesta ottelusarjassa puhuu tasaisuus, viime aikojen vire ja materiaalin laajuus. Joukkueella on heittää askiin kolme kentällistä ratkaisuvalmiita pelaajia ja varsinkin erikoistilanteisiin siltä löytyy osaamista paljon.

Paras kolmesta -ottelusarjoissa esimerkiksi yksi viiden minuutin rangaistus voi vaikuttaa valtavasti voimasuhteisiin ja tällaiset mahdollisuudet Nurmo on valmiimpi käyttämään hyväkseen, vaikka M-Teamilta löytyy Antti Itkosen kaltainen syöttövirtuoosi.

Nurmon erikoistilanteita on kuitenkin vaikeampi lukea pois, sillä maalintekouhkaa löytyy niin laajalta rintamalta aina Jose Kivipellosta, Eetu Sariolaan ja Erik Härköseen sekä kapteeni Hannu Palomäkeen saakka. Eikä sovi unohtaa Kukon veljeksistä Joonaa.

M-Teamin jatkamisen puolesta puhuu paineettomuus ja varmasti edellisestä runkosarjakohtaamisesta saatu hallinnan tunne. Joukkueella on ottelusarjaan lähdettäessä olo, että Nurmo on täysin kaadettavissa.

Huomioitavaa on, että joukkueilla on takana kolme kautta Divari-kohtaamisia. Kuudessa keskinäisessä ottelussa voitot on tasattu vuosien saatossa joka kaudella 1-1. Sekin puoltaa sitä tosiasiaa, että M-Teamilla on täydet mahdollisuudet kiusata ennakkosuosikkina sarjaan lähtevää Nurmoa.

Knopit:

M-Teamiin vuodenvaihteessa Rovaniemeltä Santa’s Unitedista siirtynyt Martti Lamminmäki on Nurmon entisiä pelureita. Kuusi ottelua runkosarjassa pelannut Lamminmäki teki kauden toistaiseksi ainoat kaksi osumaansa juuri vieraskentällä Nurmossa.

Lamminmäki oli kaudella 2016-17 Jymyn kantavia voimia, kun joukkue yllätti kaikki nousijana pudotuspeleissä ja eteni välieriin saakka, jossa Karhut tiputti joukkueen voitoin 2-1. Tuolloin Lamminmäki painoi pudotuspelien kuuteen otteluun tehot 3+2.

Taistelupari:

Eetu Sariola (NJ) – Aki Mäkinen (M-Team)

Vaikka joukkueista löytyy hyökkäyspään pistelinkoja, ja yhdeksi selväksi taistelupariksi voisi nostaa joukkueiden varsin eri profiilin johtajat Hannu Palomäen (NJ) ja Antti Itkosen (M-Team), meidän valintamme osui kahteen puolustuspään maestroon.

SSV-kasvatti Aki Mäkinen edusti M-Teamia liigassa jo kaudella 2016-17 ja oli ehtinyt debytoida liigakokoonpanossa Viikinkien riveissä kaudella 2014-2015. Taitavalta puolustajalta on odotettu läpimurtoa useamman kauden ajan, mutta toistaiseksi pelimies näyttäisi viihtyvän hyvin M-Teamissa ja Divarissa.

Tällä kaudella Mäkinen on iskenyt 25 otteluun tehot 8+10. Hän on pelaaja, joka pystyy osaamisellaan saamaan laatupalloja M-Teamin ykkösketjun hyökkääjille, olipa sitten Nurmon pallollinen pelitapavalinta aktiivinen tai passiivinen.

Sariola siirtyi kesken kauden takaisin Nurmoon OLS:sta. Läpimurto liigakentille jäi tällä kertaa tekemättä (15 ottelua, tehot 2+1 ja tehotilasto -16). Mutta Divarissa Sariola on ollut edelleen tehokas. Pelaamissaan 11 ottelussa Sariola ehti auttaa Nurmoa tehoin 5+6 ja tehotilasto näytti lukemaa +3.

Sariolan arvo Jymylle on suuri varsinkin vapaalyönneissä ja ylivoimissa (kauden maaleista 4/5 on syntynyt ylivoimalla), jossa hänen laukaukseensa tullaan kiinnittämään pudotuspeleissä erityisesti huomiota. Se avaa tilaa muille ratkaisijoille ja Sariola osaa kääntää kantista vielä syötön taustalle, jos häntä peitetään yli.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

M-Team – NJ 6-8
NJ – M-Team 8-13

Näin pelataan:

07.03.2020 19:00 Nurmon Liikuntahalli NJ – M-Team
08.03.2020 18:30 Ruskeasuo M-Team – NJ
10.03.2020 18:30 Nurmon Liikuntahalli NJ – M-Team (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

Vaikka olisi helppo lyödä ennakkoon tähän, että tasavahvasti läpi kauden pelannut Nurmo etenee jatkoon voitoin 2-0, niin historiaan ja tämän kauden kohtaamisiin peilaten ottelusarjasta voi odottaa tasaista. Nurmo etenee jatkoon voitoin 2-1.