Viikon top 5

Viikon top 5: Kauden 2020-21 päivänpolttavat kysymysmerkit

09.08.
2020
Viikon top 5

Miesten maajoukkue valmistautuu täysillä MM-kotikisoihin, vaikka kisojen yllä leijuu useita kysymysmerkkejä. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Salibandykausi on jo aivan oven takana, mutta tietynlaisia kysymysmerkkejä leijailee ilmoilla tällä hetkellä. Uuden kauden ensimmäinen viisikko arvottaa näitä avoimia kysymyksiä.

5. Päättyikö Mika Kohosen ura loukkaantumiseen?

Mika Kohonen, 43, on kaikkien aikojen salibandypelaaja, jonka viimeisin kausi päättyi akillesjännevammaan vuoden 2019 joulukuussa. Sen jälkeen Kohonen lähti mukaan Storvretan valmennukseen ja uran jatkumisen suhteen on arvuuteltu suuntaan ja toiseen. Kesäkuun alussa Kohonen kertoi podcastissa, että uran jatkuminen huipputasolla on todennäköisyydeltään vain 20 prosentin luokkaa. Uusia tietoja mahdollisesta peliuran jatkumisesta ei ole tarjoiltu, mutta Kohonen jatkaa ainakin Storvretan valmennuksessa.

4. Mitä Kaupit tekevät urallaan?

Veera ja Oona Kaupin IKSU joutui luopumaan sarjapaikastaan talousvaikeuksien vuoksi heinäkuussa. Ruotsissa uumoiltiin, että urat jatkuvat KAIS Morassa, ja tällä haavaa vaikuttaa erittäin todennäköiseltä, että urat jatkuvat nimenomaan Ruotsissa. Oli se sitten Mora tai mikä tahansa muu joukkue niin maailman parhaan sisarusparin tuleva joukkue tulee olemaan sarjan kärkeä jo tämän kaksikon vuoksi.

3. Mitä tekee Eero Kosonen?

Siinäpä kysymys. Kosonen jäi kauden jälkeen hiukan erikoiseen tilanteeseen, kun ura ei jatkunut enää SPV:ssä. Suomesta joukkue toisensa jälkeen julkaisi veräjänvahtinsa, mutta maailman ykköstorjujan nimeä ei näkynyt suomalaisten tai muunmaalaisten joukkueiden listoilla. Lopulta heinäkuussa nousi esiin melkoinen kohutieto siitä, että Kosonen neuvottelee Suomen liigan häntäpään joukkueen Steelersin kanssa. Neuvottelut jatkuvat edelleenkin, ja jos Kosonen valitsee Steelersin, on se yksi merkittävimmistä siirroista koko sarjan historiassa.

2. Alkaako sarjakausi suunniteltuun aikaan?

Tämä kysymys on äkkiseltään se kaikkein suurin ja vaikuttaa kaikkiin muihin listan nostoihin. Tällä hetkellä Suomen tautitilanne on menossa huonompaan suuntaan. Jos rajoituksia ajattelee niin ensimmäisenä ”liipaisimella” ovat tietysti junioreiden SM-karsinnat elokuun loppupuolella. Syyskuun tilannetta on vaikea arvioida tällä hetkellä, mutta jos tautitilanne pahenee, voi olla että peleihin ei saa ottaa edes 500 katsojaa. Tyhjille katsomoille pelaaminen mahtaa olla pääsarjasalibandyssa mahdoton yhtälö, joten rankkojen rajoitusten iskiessä kauden aloitusta jouduttaisiin todennäköisesti siirtämään. Kakkoskysymyksenä tämä on siksi, että vaikka kysymys on erittäin iso, kauhuskenaarion toteutuminen ei ole ainakaan vielä tällä hetkellä todennäköinen. Tulevat viikot vaikuttavat paljon tämän seikan kohdalla.

1. Pelataanko joulukuun MM-kotikisat tänä vuonna?

Joulukuun MM-kotikisojen suhteen tilanne näyttää jo hyvin vaikealta. Koronaviruksen ”toinen aalto” on aiheuttanut lisärajoituksia monessa maassa ja kisamaissa tilanne on lähtökohtaisesti Suomea huonommalla tolalla. Tällä hetkellä Norjasta, Japanista, Saksasta, Slovakiasta, Tanskasta ja Thaimaasta saa saapua ilman kommervinkkeleitä Suomeen MM-kisamaita ajatellen. Rajoituslista elää ja rajoituksia poistetaan koko ajan tarpeen mukaan, mutta tällä hetkellä viruksen tartuntatrendi näyttäisi enemmänkin aiheuttavan rajoituksia kuin purkavan niitä. Kisojen pitäisi olla käynnissä neljän kuukauden päästä. Aika rupeaa siis hupeamaan uhkaavasti järjestelyiden osalta. Sen lisäksi kisojen järjestäminen vajaille katsomoille olisi taloudellisesti hankala yhtälö. Kymmeniä tuhansia katsojia kun ei voida ottaa sisään ilman rokotetta, jonka levittäminen tuohon mennessä vaikuttaa mahdottomalta. Tynkäkisojakin on väläytelty, mutta senkin suhteen on omat haasteensa. Kisat siirrettäneen tulevaisuuteen ja virallisia päätöksiä pitäisi tulla viimeistään lokakuun alussa.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen