Mestarivalmentaja Mika Ahonen vaihtoi liigatason Suomisarjaan: ”Tasoero on iso sitten kuitenkin”

Mika Ahoselta köytyy menestystä valmentajana. Kuva: Juhani Järvenpää

Mika Ahoselta köytyy menestystä valmentajana. Kuva: Juhani Järvenpää

Pitkään liigatasolla valmentanut ja kymmenen suomenmestaruutta voittanut Mika Ahonen valmentaa tällä kaudella Porvoon salibandyseuraa Suomisarjassa.

Kakkosdivarin ja Divarin väliin tuotu Suomisarja on varmasti monelle salibandyn seuraajalle suhteellisen tuntematon sarja. Valmentajana kymmenen suomenmestaruutta voittanut Mika Ahonen valaisee ensituntumaansa sarjasta, tasoero pääsarjoihin yllätti.

– Pelaajatyypit ovat vähän erilaisia. Vastustajilla on paljon nuoria poikia ja sitten on vähän vanhempiakin. Itselleni on tullut yllätyksenä se, että tasoero on iso sitten kuitenkin. Vaikka osataankin ihan pelata, mutta paljon tulee sellaisia pieniä virheitä, Ahonen kommentoi Suomisarjaa.

Liigavauhtiin tottuneen mestarivalmentajan luotsaama PSS pelasi kaksi harjoituspeliä tällä kaudella Divarissa pelaavia joukkueita vastaan. Ero Divarin kärkeen on Ahosen mielestä todella selkeä.

– Pelasimme harjoituspelit M-Teamia ja Hawksia vastaan. M-Teamia vastaan tasoero näkyi selvästi, ovathan he yksi Divarin kärkijoukkueista. Hawksia vastaan pelasimme hyvän pelin ja hävisimme 6-3.

Suomisarja ei itsessään Ahosen mukaan tee joukkueista valmiimpia Divariin, vaan yksittäisten joukkueiden panostaminen harjoitteluun.

– Sanotaan niin, että harjoittelumääriä pitäisi lisätä viikkokohtaisesti. Meidänkin joukkueessamme on urheilullisia kavereita, mutta myös niitä, jotka tarvitsevat lisää harjoittelua.

Kokenut valmentaja piti viime vuoden taukoa valmentamisesta ja muutti Martinlaaksosta lähemmäs Porvoota. Aina valmentamisesta tykännyt Ahonen hyppäsi PSS:n mukaan, koska kuorma on kevyempi, mitä se on esimerkiksi liigassa.

– Muutin heinäkuun puolessa välissä Nikkilään ja halusin itselleni jotain tekemistä. Tästä on lyhyt matka ja treenimäärät ovat vähäisemmät, käyn kuitenkin normaalisti myös päivätöissä.

– Olen aina tykännyt valmennushommista, oli sarjataso sitten mikä tahansa. Olen yrittänyt nyt kehittää peliä Suomisarja-joukkueen kanssa.

PSS on Suomisarjan lohko C:n toisella sijalla neljän pelin jälkeen. Plakkarissa on kolme voittoa.

– Yhdessä pelissä en ollut mukana, kun olin kipeänä. Viime pelissä pelasimme huonommin, mutta ajoittain olemme pelanneet hyvinkin. Vielä tulee paljon pallollisia virheitä, joita meidän pitää huomattavasti saada pienemmäksi. Siinä se suurin työn sarka on, että pysyisimme enemmän pallolla ja pääsisimme hallitsemaan peliä.

– Tavallaan tasaisia pelejä on ollut, mutta olemme pystyneet kääntämään ne voitoiksi. Tappiopelissä taas vastustaja pystyi siihen.

Valmistautumista peleihin on vaikeuttanut Ahoselle entuudestaan tuntemattomat pelaajat ja joukkueet.

– Sarja on ihan uusi, enkä tiedä yhtään vastustajista mitään. Olen aina vähän pyrkinyt jostain katsomaan, että mitä sieltä vastaan tulee.

Ahosen mukaan nousu Divariin ei ole ajankohtainen.

– Ei olla mitään sellaista keskenään edes puhuttu. Jos haluamme keväällä pelata, niin meidän pitää olla hyvässä kunnossa, kun pelitahti kovenee. Ihan hyvin harjoittelimme kesällä, mutta ei meidän ole mikään pakko nousta. Pitkälle pääseminen vaatii paljon ja onnistumisia.