Analyysi: Divarin finaalijoukkueiden runkosarjasijoitukset – liigaan on noustu joko odotusten mukaisesti tai täysin puskista

Tiikerit pääsi runkosarjan 7. sijalta Divarin finaaleihin ja nousi liigaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Tiikerit pääsi runkosarjan 7. sijalta Divarin finaaleihin ja nousi liigaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Divaria pidetään yleisesti erittäin tasaisena sarjana, jossa kaikilla on mahdollisuus nousuun pudotuspeleihin päästyään. Onko asia todellisuudessa näin, ja onko nousijoiden runkosarjasijoituksella ollut väliä? Tässä jutussa pureudutaan Divarin finalisteihin ja nousijoihin ajanjakson aikana, kun pudotuspelejä on Divarissa pelattu.

Miesten Divarissa pudotuspelejä on pelattu kaudesta 2014-15 lähtien. Pudotuspeleihin selviää 14 joukkueen runkosarjasta kahdeksan parasta joukkuetta. Puolivälierissä ja välierissä on pelattu paras kolmesta systeemillä. Finaaleissa voittaja on kuitenkin ratkottu paras viidestä -systeemillä, poislukien kausi 2014-15, jolloin liiganousuun riitti kaksi voittoa.

Kummallakin Divarin finalistilla on mahdollisuus nousta liigaan. Finaalin hävinnyt joukkue pelaa liigan putoamiskarsinnat hävinnyttä liigajoukkuetta vastaan paras viidestä sarjan.

Divarin kaikki pelatut finaalit, suluissa runkosarjan sijoitus:

2014-15:

Welhot M-Team (2.) – (7.)

Nousija: M-Team voitoin 2-0.

Karsinnat: Welhot hävisi TPS:lle 0-3.

2015-16:

Steelers (1.) – LASB (2.)

Nousija: LASB voitoin 3-2.

Karsinnat: Steelers hävisi SalBalle 0-3. Steelers sai kuitenkin Erän ja Viikinkien seurafuusiossa vapautuneen liigapaikan.

2016-17:

Welhot (1.) – Karhut (2.)

Nousija: Welhot voitoin 3-1.

Karsinnat: Karhut hävisi SalBalle 1-3.

2017-18:

Loviisan Tor (3.) – Karhut (6.)

Nousija: Karhut voitoin 3-1.

Karsinnat: Tor hävisi Steelersille 0-3.

2018-2019:

Tiikerit (7.) – ÅIF (8.)

Nousija: Tiikerit voitoin 2-1.

Karsinnat: ÅIF voitti Karhut 3–1 ja nousi liigaan.

2019-2020:

Kausi keskeytettiin välierien kynnyksellä. Runkosarjan voittanut Nurmon Jymy nousi liigaan siinä vaiheessa mukana olleista runkosarjasijoituksen turvin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Divarissa kannattaa olla joko ihan runkosarjan kärki tai juuri pudotuspeleihin selvinnyt joukkue. Jos viime kauden jättää laskuista pois, on viiden kauden aikana noustu liigaan runkosarjan sijoilta 6-8 yhteensä kolme kertaa. Sijoilta 1-2 on noustu neljä kertaa, jos mukaan laskee Steelersin nousun kabinetissa. Sijoilta 3-5 kukaan ei ole noussut liigaan ja vain Loviisan Tor on näiltä sijoilta yltänyt finaaleihin.

Kymmenestä finaalijoukkueesta neljä on tullut sijoilta 6-8. Huomioitavaa on se, että näistä kolme on myös noussut liigaan. Tämä kertoo osittain siitä, että sarja on tasainen ja puolivälierissä hurmoksen löytänyt ja altavastaajana sarjaan lähtenyt joukkue on mennyt lopulta hurmoksessa liigaan asti.

Sijoilta 1-2 liigaan on noussut M-Team, LASB, Steelers ja Welhot. Näistä M-Team on näistä ainoa, joka ei ole enää liigajoukkue. Karhut, Tiikerit ja ÅIF kuuluvat sijoilta 6-8 nousseisiin ja näistä Tiikerit pelaa vielä liigassa.

Joukkueet, jotka korkeilta sijoilta liigaan nousivat, esittivät vakuuttavia ja tasaisia pelillisiä otteita koko runkosarjan ajan. Esimerkiksi Steelers ja LASB erottuivat selkeästi myös pisteiden valossa keräten kumpikin 8 pistettä eroa kolmanteen. Welhot pystyivät myös omalla nousukaudellaan vakuuttavaan pallolliseen peliin, johon sarjan mikään joukkue ei missään vaiheessa pystynyt vastaamaan.

Kun sarjasta ei ole löytynyt tasaisesti muita parempia otteita esittänyttä joukkuetta tai joukkueita, on yllätyksen mahdollisuus kasvanut tasaisessa sarjassa. Pudotuspeleissä henkimaailman asiat korostuvat ja tämä varmasti osin selittää alemmilta sijoilta liigaan nousseiden joukkueiden tarinaa.

Todettakoon siis, että sarjasijoituksella on ollut moniakin merkityksiä Divarin pudotuspeleissä. Liigassa harvemmin nähdään altavastaajan voittoja pudotuspelisarjoista. Liigajoukkueet osaavat käsitellä ennakkosuosikin asemaa paremmin kuin Divarissa ja joukkueiden erot ovat monesti ihan kolikon heittoa. Siksipä esimerkiksi runkosarjan 7. saa runkosarjan 2. vastaan altavastaajan asemastaan jopa etua, koska pystyy helpommin valmistautumaan ja saa hurmoksen päälle paras kolmesta sarjassa. Lauantaina vierasvoitto ja kotona sunnuntaina onkin jo katkon paikka. Lähes amatöörisarjassa altavastaajien liiganousut eivät ole siis mitenkään sattumaa.

Eikä sekään ole sattumaa, että runkosarjan kärjestä nousseet joukkueet ovat melkein kaikki vielä liigassa. Heidän pelifilosofiansa ja joukkueen arki on ollut koko kauden ajan, yleensä pitempäänkin, melkeinpä jo liigatasolla, ja pudotuspelit ovat olleet tekemiselle vain luonnollista jatkumoa. Pelillinen selkäranka on kestänyt sen lauantain kotipelin ja altavastaaja on ollut köysissä.

Kannata ei siis pelata runkosarjaa mukiinmenevästi. Jos pelaat vähän penkin alle, voit nousta hurmoksella ja yllätysmomentilla. Tai voit nousta kehittämällä koko kauden ajan omaa peliä, ollen selvästi laadukkaampi joukkue.