Divarihistorian eniten otteluita pelannut ÅIF:n Jan Qvickström-Helling haaveilee 400:n pelin rajapyykistä – ”Tämä on 25. kausi miesten tasolla”

Qvickström-Hellingin tähtäimessä on pelata 400 ottelua Divarissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Qvickström-Hellingin tähtäimessä on pelata 400 ottelua Divarissa. Kuva: Juhani Järvenpää

ÅIF:n Jan Qvickström-Helling on esiintynyt neljällä eri vuosikymmenellä Divarissa. Tämän kauden ensimmäisessä pelissä än siirtyi kautta historian eniten Divaripelejä pelanneeksi pelaajaksi. Kokenut puolustaja tarinoi pelihistoriastaan, sekä ÅIF:n tärkeästä viikonlopusta.

Qvickström-Helling nousi toissakaudella runkosarjan toiseksi viimeisessä pelissä Blue Foxissa 356 Divaripeliä pelanneen Mikael Enlundin rinnalle ja jätti viimeisen pelin pelaamatta, vaikka oli tietoinen tuolloin, että seuraava nostaisi hänet yksin eniten pelejä pelanneeksi. ÅIF nousi yllättäen liigaan ja Qvickström-Hellingin ennätyspeli siirtyi vuodella.

– Ennen kuin nousimme liigaan, jätin viimeisen pelin pelaamatta, vaikka yleensä olenkin aina paikalla. Jouduin auttamaan valmennushommissa, kun ÅIF:n naiset pelasivat Classicia vastaan. Jäin samalle peliluvulle, kuin vanha pelikaveri Blue Foxista. Silloin ajattelin, ettei sillä ole mitään väliä, koska pelaan vielä yhden kauden. Kun nousimme liigaan, naureskelimme, että tämä suunnitelma ei sitten toteutunutkaan, tarinoi Qvickström-Helling.

Hän on tyytyväinen, että sai sen yhden pelin enemmän pelattua. Nyt pelejä on jo 11 enemmän kuin Enlundilla.

Qvickström-Helling sai eräässä pelissä perspektiiviä omaan pelimääräänsä, kun nykyinen pelikaveri ja entinen valmennettava ylsi hänkin komeaan pelimäärään.

– Kuulin, että Huovisen Atte oli pelannut 300:nnen Divaripelinsä ja naureskelin siinä tuomarille, että onpa hyvä fiilis, kun oma juniori sai tuon merkkipaalun täyteen.

Koronakriisi oli yksi syy, miksi Qvickström-Helling päätti vielä jatkaa pitkää uraansa. Viimeisiin peleihin ei löytynyt enää kiinnostusta vallitsevan pandemian keskellä.

– Kun tipuimme Divariin, en ollut ihan varma, että jatkanko pelaamista. Vaikka saimme pelata viime kaudella kaikki omat pelimme, niin kyllä se korona vaikutti meidänkin viimeiseen kolmeen peliin. Itselläni ei ollut mitään haluja mennä esimerkiksi Jyväskylään pelaamaan. Oli sellainen fiilis, että tauti voi olla missä vain.

Tieto seuraavan kauden kohtalosta helpotti, kun pystyi alkamaan valmistautumaan jo tulevaan.

– Kun tuli tieto, että kaikki on säpissä ja me tipumme Divariin, se oli helpottavaakin. Pystyimme jatkamaan suunnitelmia pitkällä tähtäimellä.

ÅIF on pystynyt pitämään pitkään tiettyjä runkopelaajia mukana, jotka ovat pysyneet seurassa yli kymmenen vuotta. Qvickström-Helling on jo 41-vuotias, mutta jaksaa harjoitella ja pelata, jotta kokeneet pelaajat voisivat siirtää soihdun nuorille tulevaisuuden pelaajille.

– Olemme halunneet jatkaa pelaamista siihen asti, että junioreista tulee pelaajia tätä hommaa jatkamaan ja he ovat siihen valmiita. Monta vuotta olen odotellut, että sieltä tulee massa junioreita. Kyllähän (Oliver) Sillanpäitä ja muita on tullut, mennyt ja jatkanut matkaa.

Qvickström-Hellin pelasi ensimmäisen Divarikautensa kaudella 98-99. Tuolloin puhelin tarkoitti aivan eri asiaa, mitä se nykypäivänä tarkoittaa. Joukkueen vanhin ja nuorin pelaaja voivat puhua kentällä samaa kieltä, mutta esimerkiksi pelireissubussissa ikäero alkaa näkyä.

– Olen aika kova pelaamaan korttia, sitä pelattiin joskus paljon reissuissa. Se oli vähän isompi juttu silloin ja nyt sitä pelataan tosi paljon vähemmän. Siihen aikaan joku jopa luki jotain kirjoja, nyt katsellaan NFL:ää ja Valioliigaa. Ihan outoja laitteita on tullut ympärille. Nuorisolla on videopelit ja kaikki mukana, ja he pelaavat jotain ihme skeidaa.

ÅIF:n kokenut kaarti on välillä laittanut kapuloita rattaisiin nuorten pelireissukäytäntöihin. Qvickström-Hellingillä on tarina, jossa nykyään Josbassa pelaava Kasper Tähkä sai kokea kokeneemman kaartin mielipiteen pelikonsolin raahaamisesta pelireissuun.

– Matias Kuisma piilotti ruokatauon jälkeen pleikkarin näytön ennen liigakarsintapeliä Porissa. Siitä ei meinannut tulla mitään, kun Kasperilla meni herneet nenään.

Korttia pelatessa aika reissun päällä kuluu joutuisasti, mutta kilometrit painavat kokenutta konnaa. Matkaväsymystä ei aina pelasta edes voitto.

– Miro Herlin on pitänyt nämä hommat aika hyvin kurissa, onneksi on kortin peluutakin vähän vielä ollut. Pelimatkat ovat ihan kivoja, mutta olen huomannut sen, että olimme sitten voittaneet tai hävinneet, matka tuntuu loppupeleissä yhtä pahalta.

Qvickström-Hellingillä on tavoitteenaan saavuttaa tietyt rajapyykit ennen, kuin ura loppuu.

– Tämä on 25 kausi miesten tasolla. Ihan kohta on 600 peliä täynnä. Se on sellainen oma juttu, jonka haluaisin täyteen. Se on aika paljon kuitenkin.

– Ihan muidenkin harmitukseksi sanon, että jos vain on mahdollista, niin aion sen 400 Divaripeliä pelata.

Häntä harmittaa myös se, että korona pilaa tasapuolisuuden myös urheilullisesti. Osa selviää ilman sairastumista ja karanteeneja ja osalla joukkueista taas käy huonompi tuuri.

– Tuntuu siltä, että tämä koronakausi on ollut niin epäreilu. Tässä iässä joutuu kuitenkin treenaamaan enemmän, että pysyy perässä. Sitten kun tulee karanteeneja pari putkeen ja ei pääse kuukauteen kuin koiran kanssa lenkille, on aika vaikea siitä hypätä Divarivauhtiin.

– Joukkueet ovat tehneet hyvää duunia kesällä ja nyt esimerkiksi Rangersillekin on tullut kuukauden ”kesätauko” peleistä ja treeneistä. Urheilullisesti tämä harmittaa. Vähän tuuripeliä on ollut.

Qvickström-Hellingillä on toiveissa päättää pelit tapahtumaan, jossa on jonkin sortin urheilujuhlan tuntua.

– En tiedä mitkä joukkueet ensi kaudella Divari pelaavat, mutta minulla on mielenkiintoa pelata vielä yleisön edessä. Onhan pelit nyt olleet vähän treenipelimeiningillä.

ÄIF:lla on edessä tuplaviikonloppu, kun vastaan asettuu sarjan häntäpään joukkueet EräViikingit Akatemia ja LNM. Historian valossa Qvickström-Helling kokee, että ÅIF ei ole onnistunut toivotulla tavalla altavastaajia vastaan. Kaksi peliä enemmän pelannut Rangers on viimeisellä pudotuspelipaikalla juuri ennen ÅIF:a kolmen pisteen erolla. Kuuden pisteen viikonloppu pitäisi heidät hyvin pudotuspelitaistossa mukana.

– Meille todella hankalat pelit. Olemme vuosien saatossa voittaneet paljon ennakolta vahvempia joukkueita, mutta sitten taas hävinneet altavastaajille. Sarja on niin tasainen ja periaatteessa kaikki pelit on ihan yhtä vaikeita voittaa, sen olen huomannut, että meille ei ole helppoja pelejä tässä sarjassa.

– Saa nähdä miten menee. Vähän on nyt mennyt niin, että viimeistelytreenien rosterista voi 5-6 jätkää tippua pois ennen peliä. Ihan tämän tilanteen takia, mikä meillä täällä Etelä-Suomessa on, sanoo Qvickström-Helling viitaten vaikeaaan koronatilanteeseen.