Liitto avasi pohjoisen portin naisten divariin – miten se vaikuttaa sarjajärjestelmään?

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Liiton kokouksessa hyväksytty hallituksen esitys avaa pohjoissuomalaisille portit naisten 1. divisioonaan, mutta oliko päätös jo liiankin laupias?

Naisten salibandyyn perustettiin täksi kaudeksi uusi sarjataso 1. divisioona, mutta Pohjois-Suomen seurat jätettiin sen ulkopuolelle. Liitto perusteli asiaa tuolloin uutisessaan niin, että ”tehdyn kyselyn perusteella alueen joukkueilla ei ole halukkuutta lisätä entisestään sarjatoiminnan matkakuluja”.

Haukiputaan Heitto, jonka joukkue johtaa tällä hetkellä Pohjois-Suomen naisten 2. divisioonan lohkoa, teki liiton kokoukselle jäsenistöaloitteen asian muuttamiseksi kaudelle 2021-22.

Salibandyliiton hallitus teki asiasta esityksen liiton kokoukselle, joka kokoontui viime viikonloppuna (28.11.) Tampereella ja etäyhteyksin. Liiton kokous hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Sanatarkasti päätös menee näin: Kauden 2020-21 Pohjois-Suomen naisten 2. divisioonan kahdelle sarjajärjestelmän mukaiselle parhaalle joukkueelle mahdollistetaan osallistuminen naisten 1. divisioonaan kaudella 2021-22.

Mikäli Pohjois-Suomen joukkue/joukkueita nousee karsintojen kautta F-liigan naisten B-sarjaan, Pohjois-Suomen naisten 2. divisioonasta järjestyksessä seuraavat kaksi parasta joukkuetta nousevat 1. divisioonaan kaudelle 2021-22. Mikäli 1. divisioonaan nousevat joukkueet eivät ota sarjapaikkaa vastaan, joukkueet aloittavat kautensa alimmalta sarjatasolta.

Vaikutus jää epäselväksi

Päätöksen tekee äkkiseltään ristiriitaisen tuntuiseksi, että sen perusteella Pohjois-Suomen naisten 2. divisioonan parhaimmistolle mahdollistetaan suoraan osallistuminen naisten 1. divisioonaan ensi kaudelle, kun muiden lohkojen parhaat pääsisivät nykyisen sarjajärjestelmän perusteella yrittämään nousua vasta karsintojen kautta.

Muiden lohkojen kärjelle ei olisi siis tarjolla suoraa nousua alueellisen lohkon menestyksen perusteella, vaan divaripaikka pitäisi lunastaa pelaamalla loppuun asti.

Pohjoissuomalaiset torpattiin alun perin naisten divarin ulkopuolelle. Nyt heidät otettiin mukaan, mutta heittäydyttiinkö liitossa samalla jo liiankin laupiaiksi samarialaisiksi tarjoamalla suorat kaksi paikkaa?

Sekin lienee selvää, että pohjoissuomalaisten joukkueiden mukaantulo hiertää osaa sarjan joukkueista kasvavien pelimatkojen ja kustannusten vuoksi.

Sarjavastaava: Palataan lähiaikoina

Pääkallo yritti tiedustella tätä Salibandyliiton sarjavastaava Tiina Koivistolta tuoreeltaan liiton kokouksen päätöksen jälkeen. Maanantaina (30.11.) Koivisto vastasi sähköpostiin, että ”Salibandyliitto tiedottaa naisten 1.divisioonan osalta lisää lähiaikoina”. Kysyttäessä ei saatu tarkempaa määritelmää, mitä tässä tapauksessa tarkoittaa lähiaikoina.

Pääkallo palasi asiaan torstaina, kun uutinen liiton kokouksen päätöksestä julkaistiin Salibandyliiton sivuilla.

Koivisto kieltäytyi haastattelusta tällä viikolla vedoten asian keskeneräisyyteen. Koiviston mukaan haastattelu voidaan antaa lähiviikkoina, ”kun saadaan suunnitelmat ja päätökset karsintojen yms. osalta valmiiksi”.

Pääkallo olisi halunnut tietää, miksi Pohjois-Suomen osalta päätettiin näin, kun muiden alueiden 2. divisioonan lohkojen parhaille on taattu paikka vain nousukarsinnassa.

Olisimme halunneet kysyä myös, aiheuttaako päätös ns. lumipalloefektin eli joudutaanko myös muiden 2. divisioonan lohkojen sarjajärjestelmiä nyt muokkaamaan.

Naisten 1. divisioonan sarjajärjestelmää on myllätty jo aiemmin koronan takia, kun liitto laittoi loppusyksyn lohkojaon uusiksi eli käytännössä jakoi alkuperäiset lohkot alueellisesti pienemmiksi lohkon puolikkaiksi. Tässä yhteydessä osa naisten 1. divisioonan seuroista kritisoi liittoa muun muassa epäselvästä tiedottamisesta.

Jotain on tapahtumassa, sillä Pääkallon tietojen mukaan liitto on kysymässä 1. divisioonan seurojen ajatuksia sarjan jatkosta. Se jää kuitenkin tässä vaiheessa epäselväksi, millaisia mahdollisia muutoksia naisten divariin tehdään.

”Sarjajärjestelmäasioihin voidaan palata sen jälkeen, kun niistä on Kilpailuvaliokunta tehnyt päätöksen”, Koivisto kirjoitti sähköpostissaan Pääkallolle.

Juttua päivitetty 7.12. klo 9: Täsmennetty aikamääreitä.