Divarit

Divarin päätöskierroksella riittää panoksia – runkosarjan voitto, kotietu, viimeinen pudotuspelipaikka ja suora putoaja vielä avoinna

26.02.
2021
Divarit

FBC Turku on lähellä runkosarjan voittoa. Pirkkojen pudotuspelipaikka taas vaatisi apuja muualta. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigan tavoin myös Divarin runkosarja paketoidaan lauantaina. Ohessa kertaus päätöskierroksen panoksista.

Divarin päätöskierros on siitä erikoinen, että EV Akatemian ja Hawksin välinen paikallisottelu alkaa muiden pelien kanssa eri aikaan. Ottelu oli alunperin määrä pelata jo perjantaina, mutta se siirrettiin alkamaan klo 13.30 lauantai-iltapäivänä. Muut kuusi ottelua vihelletään käyntiin samalla kellonlyömällä lauantaina klo 17. Helsingin paikallispelin muista poikkeava ajankohta johtuu siitä, että Mosahallissa pelataan lauantaina miesten F-liigan päätöskierroksen ottelu EräViikingit–SPV. Ottelu siirtyi lauantaille Hawksin torstaina päättyvän karanteenin takia.

EV-Akatemia–Hawks-matsin lopputulos määrittää panoksia myös lauantaille. Hawks on varma karsija. Varsinaisen peliajan tappiolla Haukat kuitenkin menettäisi kotietunsa karsintoihin, sillä kolme pisteen päässä kärkkyvän EV Akatemian plakkarista löytyy enemmän kolmen pisteen voittoja.

EV Akatemia taas tarvitsee vähintään kaksi pistettä, jotta se välttäisi varmuudella suoran putoamisen. Pisteen Akateemikkoja jäljessä sarjan hännillä oleva SB Vantaa kohtaa lauantaina Pirkat Vantaalla.

Päätöskierrokselle lähdettäessä ainoastaan kahden joukkueen sijoitus on varma. Koovee tulee olemaan kolmas ja sen päätöskierroksen vastustaja ÅIF 11.

Runkosarjan voitosta pelaavat FBC Turku (61p) ja Karhut (60p). Turkulaiset matkaavat Josban vieraaksi Itä-Suomeen, Karhut isännöi SaiPaa. Beeceen suorien voittojen sarake näyttää kahta enemmän kuin Karhuilla, joten lähes koko kauden piikkipaikkaa pitänyt turkulaisryhmä voittaa runkosarjan, mikäli se saa vähintään kaksi pistettä.

Päätöskierroksen tuloksista riippumatta kärkikaksikko tulee olemaan selvästi kovin pariin vuoteen. Kun nykyinen pistelaskusysteemi otettiin käyttöön kaudella 2018-19 Rangers voitti runkosarjan 50 pisteellä. Viime kaudella Nurmon Jymy nappasi piikkipaikan 55 pisteellä. Kakkossijoihin on vaadittu 48 ja 49 pistettä.

Karhut haastava SaiPa on edelleen kiinni kotiedussa neljäntenä. Se on kaksi pinnaa M-Teamin edellä. Helsinkiläisten päätöskierroksen vastustaja on LNM, jonka se kohtaa vieraissa. M-Teamilla on myös mahdollisuus pudota kuudenneksi, mikäli se häviää pohjoisessa ja O2-Jyväskylä voittaisi omassa pelissään Rangersin varsinaisella peliajalla. Kirkkonummelaiset sen sijaan nousisivat Ampparien ohi kuudenneksi, jos se hakisi voiton Jyväskylästä.

Putoamiskamppailun ohella merkittävin taisto käydään viimeisestä pudotuspelipaikasta. Kevään peleihin on tyrkyllä kolme joukkuetta.

Parhaissa asemissa on Josba (35p). LNM (33p) ja Pirkat (33p) kärkkyvät takana. Josban päätöskierroksen vastustaja, FBC Turku, on kuitenkin kolmikon kovin. Joensuulaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla kerran Niittomiehiä useammin ja maaliero on liki 30 maalia parempi, joten sille riittäisi pistekin pudotuspeleihin. Pirkoilla on kaksi kolmen pisteen voittoa Josbaa vähemmän.

M-Teamia isännöivä LNM taas tarvitsee suoran voiton ja apuja FBC Turulta. SB Vantaan vieraaksi matkaavan Pirkkojen pudotuspelipaikka taas vaatisi kolmen pisteen voiton lisäksi Josban varsinaisen peliajan tappiota ja Limingan jäämistä korkeintaan kahteen pisteeseen.

Lamminen lähellä pistekuninkuutta

Keskiviikko-iltana huimat 6+2=8 tehot EV Akatemian verkkoon latonut Rangersin Kristian Lamminen (37+16=53) tarrasi tukevasti kiinni pistepörssin voittoon. Liigakokemusta Oilersista ja Kooveesta omaava hyökkääjä seitsemän pinnaa edellä identtisillä 29+17=46 tehoilla pelanneita Karhujen Tomi Jerkkua ja Kooveen Jere Oksasta.

37 kertaa osunut Lamminen tulee myös voittamaan maalipörssin. Josban Lauri Piironen on osunut 30 kertaa.

Syöttöpörssin piikkipaikka ratkeaa joukkuekavereiden kesken. Kooveen Peteris Trekse on alustanut 27 maalia, Jani Rajala 25 osumaa.

Pörssihaiden osalta divarikausi ei ole ollut niin kovaa ilotulitusta kuin viime kaudella. NST:n Juuso Kekki takoi vuosi sitten 71 pistettä. Indiansiin kauden päätteeksi vaihtanut joukkuekaveri Samuli Huppunen 65 paunaa.

Divarin päätöskierroksen ottelut (lauantai 27.2.)

Klo 13:30 EV Akatemia – Hawks
Klo 17:00 Josba – FBC Turku
Klo 17:00 Karhut – SaiPa
Klo 17:00 LNM – M-Team
Klo 17:00 O2-Jyväskylä – Rangers
Klo 17:00 SB Vantaa – Pirkat
Klo 17:00 ÅIF – Koovee

EDIT: EV Akatemian ja Hawksin ottelun ajankohta korjattu. Ottelu siirrettiin perjantai-illalta lauantai-iltapäivälle. 26.2.2021 klo 10:16.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira