Divarit

Pääkalloennakko: Kokeneen Kooveen kiusana paineettomat pohjoisen pojat

05.03.
2021
Divarit

Kapteeni Roope Koistinen, maalivahti Aki Karjalainen ja muu Niittomiesten joukkue kiri takamatkalta pudotuspeleihin. Kuva: Esa Jokinen

Tampereen Koovee (runkosarjan 3.) nappasi Divarin puolivälieriin vastustajakseen Limingan Niittomiehet, joka punnersi pudotuspeleihin viimeisenä eli kahdeksantena joukkueena. Runkosarjan kärkikaksikolle pohjoisen reissu ei kelvannut, mutta Koovee tarttui tarjoukseen.

Lähtökohdat:

Kaksi vuotta sitten liigasta pudonnut Koovee on yksi Divarin nousijakandidaateista. Joukkueen pelaajisto vilisee liigakokemusta. Penkin takana on kokenut päävalmentaja Arto Riihimäki.

Viime kauteen verrattuna Koovee pelasi pisteiden valossa melko lähelle samanlaisen runkosarjan. Nyt pisteitä kertyi 49, kun vuosi sitten potti oli 45.

Kooveen runkosarja sujui sikäli tasaisesti, ettei joukkueella ollut pitkiä voitto- tai tappioputkia. Pisin putki oli loka-marraskuulle osuneet viisi peräkkäistä voittoa. Runkosarja päättyi kahteen tappioon, kun SaiPa ja ÅIF voittivat kotikentillään.

Kahdeksan ottelua päättyi yhden maalin erolla. Jatkoille niistä venyi kuusi, joista neljä Koovee hoiti joko äkkikuolemamaalilla tai rankkarikisassa.

Koovee mätti runkosarjassa kaikista joukkueista eniten maaleja: 195 oli 20 enemmän kuin toiseksi parhaan, kärkijoukkue FBC Turun maalimäärä. Vastaavasti omissa soi selvästi kärkikaksikkoa useammin.

Pelaajista Jere Oksanen jäi pisteen (31+18) päähän puolensadan saldosta. Hän oli koko sarjan piste- ja maalipörssin kakkonen Rangersin Kristian Lammisen jälkeen. Koko sarjan pistepörssin top 5:een mahtui Kooveesta myös Jani Rajala (19+25).

Koovee tottui runkosarjassa tuulettamaan. Kuva: Esa Takalo

Jos oli Kooveen runkosarja tasainen ilman pitkiä putkia, samaa ei voi sanoa LNM:stä. Liminkalaisten pistetili avautui vasta kauden viidennessä ottelussa, mutta pikku hiljaa joukkue nosti itsensä sarjan hänniltä kohti pudotuspeliviivaa – ja lopulta sen yli.

Joulun alla LNM kävi Tampereella ottamassa Kooveelta tukkapöllyä maali-iloittelussa lukemin 14-7, mutta sen jälkeen Niittomiesten terä taittoi viljaa. Tampereen-ottelun jälkeen pelatusta runkosarjan viimeisistä 11 ottelusta LNM voitti peräti kahdeksan.

LNM:n parhaan pistemiehen Eerik Lukkarin saldo runkosarjassa oli 22+9. Joukkue sai kesken kauden myös paluumuuttajia, joista varsinkin OLS:sta tulleen Mika Heiskasen panos oli merkittävä.

Pudotuspelipaikka on LNM:lle alkuasetelmat huomioiden pieni mestaruus. Joukkue voikin lähteä puolivälieräsarjaan haastamaan Kooveeta vailla paineita. Runkosarjan keskinäiset kohtaamiset menivät Kooveelle suorastaan murskanumeroin 14-4 Kempeleessä ja 14-7 Tampereella, mutta ne pelattiin jo syyskauden puolella. LNM:n peli on ollut nousujohteista läpi kauden, ja joukkue pääsee pudotuspeleihin mukavasta runkosarjan lopun voittoputkesta.

Pelillinen kysymys ottelusarjassa on, uskaltaako LNM pelata omalla karvauksella ja lähteä sillä rohkeasti haastamaan Kooveeta. Jos LNM passivoituu, se antaa Kooveelle mahdollisuuden hallita palloa, jolla Koovee tuottaa riittävän määrän paikkoja. Täytyy myös huomioida, että Kooveen monissa liemissä marinoidut kokeneet pelaajat erittäin todennäköisesti syttyvät kevään tosipeleihin ja pystyvät nostamaan tasoaan pudotuspelien alkaessa.

Maalivahtipeli on tunnetusti isossa roolissa myös pudotuspeleissä. Kooveen maalivahtikaksikko Antti Kortetmaa–Pasi Järvinen on hyvä ja kokenut, mutta LNM:n tolppien välissä on kenties pelipaikallaan koko Divarin ykkösnimi Aki Karjalainen. Nuorten maajoukkuevahdin venymistä LNM tarvitsee.

Knopit

LNM saattaa jättää tässä ottelusarjassa jäähyväiset Kempelehallille, jossa se on pelannut jo tovin. Syksyllä joukkue pääsee pelaamaan kotiottelunsa kotipaikkakunnalle Liminkaan, jonne on valmistumassa uusi liikuntahalli.

Kotihallikuviot ovat värittäneet myös Kooveen kautta. Joukkue on pelannut kauden aikana kotiottelujaan kolmessa eri paikassa. Sille kuvaavaa on, että puolivälierissäkin on käytössä mahdollisesti kaksi eri paikkaa: ensimmäinen ottelu Lempäälän Ideaparkissa ja mahdollinen kolmas ottelu Linna Centerissä: se on Kooveen syksyllä jättämä Linnainmaan halli, joka aiemmin tunnettiin nimellä AutoCenter Areena.

Taistelupari:

Jere Oksanen (Koovee) – Aki Karjalainen (LNM)

Koovee on tilaa saadessaan tehokas joukkue, minkä LNM:kin on saanut tällä kaudella tuntea. Kapteeni Jere Oksanen on ollut paras pistemies: kokenut hyökkääjä tietää, miten maaleja tehdään.

Niittomiesten maalia vartioiva Karjalainen on isossa roolissa joukkueen pysäyttäessä Kooveen vyöryä. Karjalainen on kuitenkin kumiukko, joka kykenee parhaimmillaan tylsyttämään tamperelaisjoukkueen tehohyökkääjän terää.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

1.11.2020 LNM-Koovee 4-14
19.12.2020 Koovee-LNM 14-7

Näin pelataan:

La 6.3. klo 15.30 Koovee-LNM, Ideapark
Su 7.3. klo 18.00 LNM-Koovee, Kempelehalli
Tarvittaessa: Ti 9.3. klo 18.30 Koovee-LNM, Linna Center

Kaikki ottelut suorina lähetyksinä Solidsport-palvelussa

Kumpi voittaa?

Koovee on jopa selvä ennakkosuosikki, kun katsotaan materiaalia ja joukkueiden tämän kauden aiempia kohtaamisia. LNM on kuitenkin purjehtinut jo kuukausia hyvässä myötätuulessa, ja joukkueen reppu on täyttynyt itseluottamuksella. Sillä ei ennakkoasetelmia katsoen ole pudotuspeleissä hävittävää. Tästä ammentaen LNM onnistuu voittamaan kerran, mutta Koovee jatkaa välieriin voitoin 2-1.

Pääkallo.fi