Tilastokatsaus Divariin: Ei enää niin tasainen sarja – Karhuista ensimmäinen alle sata runkosarjamaalia päästänyt joukkue

Arvid Vonk viimeisenä lukkonaan Karhut teki divarihistoriaa päästettyjen maalien saralla. Kuva: Kari Saha

Arvid Vonk viimeisenä lukkonaan Karhut teki divarihistoriaa päästettyjen maalien saralla. Kuva: Kari Saha

Divarin runkosarja paketoitiin lauantaina. Ohessa tilastokatsaus toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, niin joukkueiden kuin yksilöidenkin osalta.

FBC Turku ja Karhut olivat sarjan kaksi selvästi parasta joukkuetta. Ne olivat samalla ensimmäiset yli 60 pistettä nykyisellä, kolmatta kautta käytössä olleella pistelaskujärjestelmällä keränneet joukkueet.

Molempien salaisuus oli laadukas puolustuspeli. Vain 90 maalia omiin laskeneet Karhut päästivät 3,46 maalia peliä kohden. Karhuista tuli samalla ensimmäinen nykymuotoisen 14 joukkueen kaksinkertaisen 26 ottelun runkosarjan (pelattu kaudesta 2011-12 lähtien) aikana alle sata maalia päästänyt joukkue.

Beecee oli lukemalla 4,12 sarjan toiseksi paras joukkue kotiin päin. Kolmanneksi vähiten palloa kaivoi omasta verkostaan M-Team, joka päästi yli viisi maalia per peli.

Selvästi kovinta maali-ilottelua harrasti kuitenkin Koovee, joka osui keskimäärin 7,50 kertaa pelissä. Toiseksi eniten osuneen FBC Turun (6,73) ja neljänneksi eniten verkko heiluttaneen Karhujen (6,23) väliin kiilasi SaiPa (6,46). Tehtyjen maalien saralla mielenkiintoisimmasta lukemasta vastasi Limingan Niittomiehet, joka ylsi kovalla loppukirillä pudotuspeleihin. Niittarit tekivät 4,77 maalia peliä kohden, mikä oli sarjan toiseksi pienin lukema.

Aiempina vuosina äärimmäisen tasaiseksi kehuttu Divari oli puhtaasti pudotuspelijoukkueiden näkökulmasta aiempia kausia epätasaisempi. 36 pinnaa kerännyt LNM oli heikoin kevään peleihin yltänyt joukkue pariin kauteen. Viime kaudella NST jäi rannalle playoffseista 38 pisteellä. Toissa kaudella M-Teamin pelit päättyivät 40 pisteestä huolimatta runkosarjaan.

Ykkösen ja kahdeksikon välinen piste-ero oli tällä kaudella 28 pistettä, kun se oli vielä viime kaudella 16 pinnaa. Toissa kaudella liigaan kahdeksannelta sijalta ponnistanut ÅIF jäi vain 10 pistettä runkosarjan voittaneesta Rangersista.

Yksilötasolla pörssivoittoon kipusi huiman helmikuun turvin Rangersin Kristian Lamminen. Peräti 24 pinnaa viime kuussa iskenyt Rangers-hyökkääjä voitti piste- ja maalipörssin tehoilla 39+16=55.

Lamminen oli samalla ainoa yli 50 pinnaa iskenyt divaripelaaja. Toiseksi pistepörssissä tullut Kooveen Jere Oksanen takoi 31+18=49 pistettä. Pistepörssin kärkikymmenikköön mahtui pelaajia kaikkiaan seitsemästä eri joukkueesta.

Lammisen ohella yli 30 maalia iskivät Oksanen (31), FBC Turun Antti Vuorinen (31) sekä Josban Lauri Piironen (30). Syöttöpörssin ykkönen oli 28 maalia passannut Kooveen latvialaishyökkääjä Peteris Trekse.

Divarin tehopörssin ykkösnimi oli Karhujen kokenut Tatu Ruohonen lukemalla +38. FBC Turun Aleksi Havia ja Kooveen Jani Rajala jakoivat kakkostilan molempien yllettyä 32 maalia plussan puolelle.

Tolppien välissä sarjan ykkösnimi oli reippaasti liigakokemustakin omaava Karhujen Arvid Vonk, joka pysäytti pallot 82,57 prosenttisella varmuudella. Myös FBC Turun Aleksi Sillantaka (80,25%) ja M-Teamin Simo Metsikkö (80,17%) koppailivat yli 80-prosenttisesti.