Saako Welhot kasaan enää Divari-joukkuettakaan? ”Huhut kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja”

Liigasta putoaminen on ollut monelle joukkueelle ja seuralle paha paikka. Welhojen putoaminen osui vieläpä todella hankalan koronakauden päätteeksi. Kuva: Anssi Koskinen

Liigasta putoaminen on ollut monelle joukkueelle ja seuralle paha paikka. Welhojen putoaminen osui vieläpä todella hankalan koronakauden päätteeksi. Kuva: Anssi Koskinen

Kuopion Welhojen miesten joukkueen F-liigakausi oli erittäin vaikea. Joukkue putosi lopulta Divariin oltuaan runkosarjan viimeinen.

Welhot ei ole ihan ensimmäinen eikä viimeinenkään joukkue, jolta lähti, ja on lähtemässä pelaajia sarjatasolta putoamisen vuoksi. Sen seurauksena seura turvautui harvinaiseen temppuun pääsarjatasolla ja laittoi julkisesti hakuun lisää pelaajia joukkueeseen try outin kautta. Kovimpien huhujen mukaan Welhot ei saisi enää edes Divari-joukkuetta kasaan ensi kaudelle.

Miten on Welhojen toiminnanjohtaja Panu Lappi, saako Welhot kasaan Divari-joukkuetta ensi kaudelle?

– Kyllä saadaan. Miten se sanonta nyt meneekään: ”huhut kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja”. Tilanne ei ole tosiaan ihan niin dramaattinen kuin on väitetty. Aina kun sarjataso vaihtuu alaspäin niin onhan siinä omat haasteet ja se on ihan luonnollista. Osa pelaajista haluaa tietysti jatkaa liigassa ja on hyvä, että uudet joukkueet ovat löytyneet näille pelaajille.

– Jonkin verran on pelaajia, jotka ovat eläneet pitkään niin sanotusti ”sähly edellä” ja nyt on tullut luonteva mietinnän paikka, että mihin sitä aikaa ja energiaa käyttäisi. Silloin jokin kevyempi sarja kuten Suomisarja tai muu alempi alueellinen sarja houkuttelee varmasti jatkossa, Lappi kertoi.

Hurjimpien väitteiden mukaan Welhoilla on kasassa vain muutama sopimus ensi kaudeksi. Tämä ei kuulemma pidä paikkaansa. Sen sijaan Kuopiossa on jouduttu turvautumaan jokseenkin haastavan kuuloiseen kompromissiratkaisuun.

– Eksaktia sopimusten määrää en nyt muista. Tässä on taustalla sellainen kuvio tuon kakkosdivarissa pelaavan Akatemia-joukkueen kanssa, että toimintoja vähän yhdistetään. Täten mukana on 4-5 maalivahtia ja 20-30 pelaajaa, joilla kuljetetaan kahta sarjaa läpi. Valmennus päättää miten sen paletin peluutus toimii.

– Sopimuksia taitaa nyt kuitenkin olla ainakin niin, että maalivahteja on kaksi ja kenttäpelaajia vähän alle 20. Osalla on vielä kysymysmerkkejä ilmassa esimerkiksi koulun, työn ja pelillisen roolin kanssa, Lappi avasi.

Jonkin verran on puhuttanut myös kausimaksut, joita Kuopiossakin pelaajilta tullaan penäämään ensi kaudella. Divarissa pelaajien kausimaksun maksaminen ei ole tavatonta ja summat voivat olla yllättävänkin isoja.

Lappi kuitenkin kertoo, että tämäkään asia ei ole kovin simppeli.

– Sanotaan nyt niin, että ne jotka vähänkään seuratoiminnasta tietävät ymmärtävät, että viime kausi oli enemmänkin selviytymistaistelua lajista tai seurasta riippumatta. Kyse on monelle enemmänkin seurojen olemassaolosta, kun pääsylipputuloja ei ole ollut ja sponsoridiilejäkin on lähtenyt.

– Me halutaan jatkaa toimintaa vastaisuudessakin, eikä seuraa haluta ajaa konkurssiin edustusjoukkueen takia. Ei ole todellakaan tavatonta, että Divarissa tai jopa liigassa maksetaan kausimaksuja. Meillä molemmissa edustusjoukkueissa kausimaksuja hoidetaan yhteistoiminnallisesti, siten että pelaajat osallistuu varainhankintaan. Täten pelaajat nyt eivät yleensä oikeastaan suoraan maksa kausimaksua kokonaan.

– Meillä on ollut tahtotila säilyttää Kuopiossa toiminnan arjen laadukas taso, harjoittelun laatu sekä valmennuksen laatu, joten tietyistä asioista ei ole lähdetty tinkimään, vaikka sarjataso vaihtui. Pitää muistaa, että osa kokee Divarin vääränä sarjatasona ja haluaa siirtyä liigaan pelaamaan. Osalle taas Divari on sitten se oikea tasoa kehittyä ja ottaa askelia eteenpäin, Lappi kommentoi.

Welhot on ollut vuosia liigan alimman nelikon joukkueita. Näistä vain paras on välttänyt karsinnat ja heikoin pudonnut suoraan. Welhot on ”väistänyt luotia” monella kaudella, mutta putoaminen on varmasti käynyt mielessä aiemminkin.

Pudonneilta joukkueilta on osin nähtävissä aika huonoja esimerkkejä kokoonpanovaikeuksista, joten on kiinnostavaa osattiinko Kuopiossa varautua tällaiseen tilanteeseen etukäteen.

– Kyllähän tämä toki vähän yllätyksenäkin tuli. Näen asian kuitenkin isossa kuvassa aika kompleksisena juttuna. Vaikka meillä liigapaikka olisikin niin se ei takaisi sitä, että kaikkia pelaajia olisi saatu pidettyä. Pelaamisessa on kuitenkin oma kuormitus, kun puhutaan laadukkaasta tekemisestä ja siinä jokainen miettii myös ajankäytöllisiä pulmia.

– Vaikea keksiä suoria houkuttimia pitää pelaajia niin sanotusti täällä. Raha lienee ainoa, mutta se on lyhytaikainen kannustin ja kyse on nimenomaan pelaajan omasta valinnasta. Nopeaa ja hyvää ratkaisua ei ole. Kyse on siitäkin vähän minkätasoisena pelaaja itse itsensä kokee, eikä sitä voi liikaa ohjailla. Divari on kuitenkin hyvä sarja.

– Ehkä olisin osan lähtijöistä odottanut vielä jatkavan, mutta voiko siihen oikein etukäteen edes vaikuttaa? Tekemällä pidempiä sopimuksia? Mielestäni pitää kuitenkin lähteä siitä, että pelaajan etu huomioidaan sopimuksia tehtäessä, Lappi linjasi.

Aihepiirien liittyen lisää ensi viikolla.