Divarit

Pääkalloennakko: Salibandyn ”suuri mysteeri” alkaa – kuinka Suomisarjassa käy?

14.09.
2021
Divarit

SB Vantaa putosi Divarista, mutta heiluuko Suomisarjassa joukkue maskottinsa tavoin kukkona ”tunkiolla”? Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten Suomisarja on kokenut monenlaista ennen kuin sarjan historiassa on ehditty pelata ainoatakaan ehjää kautta. Nyt joukkueilla on yksi toive yli muiden: saada vihdoin pelata täysi kausi ilman keskeytyksiä.

Koronaepidemia sotki viime kautta. Joukkueiden harjoittelua ja pelaamista rajoitettiin eri tavoin eri puolilla Suomea. Lopulta koronatilanne keskeytti kauden kokonaan.

Kaikille halukkaille Suomisarjan joukkueille annettiin lopulta mahdollisuus osallistua keväällä Divarikarsintaan, johon mukaan lähti lopulta vain 14 joukkuetta Suomisarjasta ja kaksi joukkuetta Pohjois-Suomen 2. divisioonasta, jonne annettiin myös mahdollisuus osallistua. Osallistujakato koski varsinkin Etelä-Suomea, jossa koronatilanne oli pahin.

Lopulta Divariin nousivat raumalainen SalBa ja tamperelainen Soittorasia, ja vastaavasti Divarista putosivat SB Vantaa ja EräViikingit Akatemia.

Liitto ilmoitti pyrkivänsä rakentamaan Suomisarjaan kolme 12 joukkueen lohkoa, mutta tavoitteeseen ei lopulta päästy. Lohkojaon vaihe sisälsi jo draamaa, kun C-lohkoon asetettu SB Vantaa ilmoitti tyytymättömyytensä, ja sai lopulta paikan lyhyempien välimatkojen B-lohkosta. Kauden kynnyksellä vielä A-lohkoon syntyi aukko, kun Santa’s United ilmoitti luopuvansa sarjasta kokonaan.

Nyt Suomisarja pelataan kolmessa lohkossa, jossa jokaisessa on eri määrä joukkueita. A-lohkossa on 10, B-lohkossa 13 ja C-lohkossa 11 joukkuetta. Kaikissa lohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja eli lohkojen välillä joukkuekohtainen ottelumäärä vaihtelee 18:n ja 24:n välillä.

Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät Divarikarsintoihin, jonne joutuvat myös Divarin runkosarjassa sijoille 11.-12. sijoittuneet joukkueet.

Suomisarjan lohkojen 9.-10. sijoittuneet karsivat paikastaan. Lohkojen sijoilta 11.-13. joukkueet putoavat 2. divisioonaan kaudelle 2022-2023.

Suomisarjaa voisi kuvata ”mysteerisarjaksi”, sillä tietojen saaminen joukkueista on varsin työlästä. Osa ei juurikaan kerro itsestään eikä esimerkiksi pelaajasiirroista, ja yhtä vähäiset tiedot on myös monilla tulevilla sarjavastustajilla. Suomisarja onkin tietyllä tavalla suuri tuntematon sekä yleisölle että siihen osallistuville joukkueille. Lisäksi voimasuhteita sekoittavat muun muassa lukuisat farmisopimukset, jotka vaikuttavat päivittäiseen iskukykyyn. Yksi asia on kuitenkin varma: tuskaisen viime kauden jälkeen joukkueiden päällimmäisin toive on se, että ne saavat pelata koko kauden alusta loppuun läpi.

Ilves ja FBT Pitu kohtaavat A-lohkossa. Kuva: Kari Saha / UrheiluSuomi.com

Lohko A

Joukkueet:

Classic United, Tampere

KrP Akatemia, Nokia

Ilves, Tampere

Blue Fox, Uusikaarlepyy

MLT, Seinäjoki

Merikoski SBT, Oulu

Nibacos, Kokkola

FBT PiTU, Pori

Konnat, Seinäjoki

SB Vaasa

Avauskierros:

16.09.2021 19:00 Blue Fox Nibacos Tähtihalli Uusikaarlepyy 1 Uusikaarlepyy

18.09.2021 12:30 Ilves Classic United Spiral-halli 1 Tampere

18.09.2021 15:00 KrP Akatemia Merikoski SBT Raholan lk 1 Tampere

18.09.2021 18:30 Konnat MLT Qmax Arena Nurmo 1 Seinäjoki

19.09.2021 14:00 FBT PiTu Merikoski SBT Itätuuli Areena 1 Pori

A-lohko muodostuu Pohjanmaan ja Pirkanmaan joukkueista lisättynä porilaisella ja oululaisella mausteella. Viime kaudella lohkon joukkueet ehtivät pelata 7-12 ottelua ennen kauden keskeytymistä. Keskeytyshetkellä sarjan kärjessä olivat liigan kärkiseurojen farmijoukkueet Classic United ja KrP Akatemia.

Niille on helppo povata menestystä nytkin. Classicin ja KrP:n organisaatioissa riittää laatupelaajia Suomisarjan joukkueisiin asti. Eri asia on, miten seurat kierrättävät pelaajia liigajoukkueidensa, P21-poikien ja farmiryhmien välillä.

Divarikarsinnassa molemmat kevään nousijat löytyivät A-lohkosta, kun SalBa ja Soittorasia ponnistivat molemmat sarjatasoa ylemmäs.

Uusina lohkoon tulivat pohjoisesta Merikoski SBT ja toisena seinäjokelaisjoukkueena Konnat, joka on onnistunut kesän siirtomarkkinoilla saamaan tulijoita esimerkiksi Nurmon Jymyn liigajoukkueesta. Jos he sopeutuvat, Konnien päälle voi sovitella jonkinlaista ”mustan hevosen” viittaa. Tosin ensin on vakuutettava epäilijät uudella sarjatasolla, kuten nousijajoukkueen aina.

Tampereen Ilves on hieman mysteeri. Huhut kertovat, että kaikki viime kauden parhaat pelaajat Lassi Vänttisen johdolla eivät olisi nyt mukana, mikä heikentää ”tupsukorvien” osakkeita olennaisesti.

Viime keväänä Blue Fox oli Divarikarsinnan viimeisessä vaiheessa SalBaa vastaan, mutta nyt tiedot Uudestakaarlepyystä kertovat ringin kaventuneen. Apua voisi tarjota huhuttu farmisopimus SPV:n kanssa. Tällä hetkellä sellaista ei ole vielä virallisesti tehty.

Classicin ja KrP:n lisäksi lohkon joukkueista farmisopimus on FBT Pitulla Karhujen kanssa.

Nibacos juoksuttanee kentälle entistä enemmän nuoria pelaajia. Onnistunut kauden alku olisi Kokkolassa tärkeää itseluottamuksen kannalta.

SB Vaasassa on ollut vaihtuvuutta ja joukkue on valmistautumisen suhteen takamatkalla, joten lähtökohtaisesti sillä on ehkä eniten kirittävää.

Kärkikahinoissa? Classic United, KrP Akatemia

Vaikeuksia tiedossa? SB Vaasa

FoSu eteni keväällä Divarikarsinnan viimeiseen vaiheeseen asti. Nyt edessä on kova haaste B-lohkossa. Kuva: Esa Takalo

Lohko B

Joukkueet:

Blackbirds, Kerava

EV Akatemia, Helsinki

FoSu, Forssa

GrIFK, Kauniainen

HIFK, Helsinki

LoSB, Lohja

RSS Panthers, Riihimäki

SB Vantaa

SBS Kings, Espoo

SBS Wirmo, Mynämäki

SC Wolves, Parainen

S.S. Storm, Siuntio

VSS, Vihti

Avauskierrokset:

14.09.2021 19:00 SB Vantaa S.S. Storm Energia Areena 1 Vantaa

17.09.2021 18:30 FoSu LoSB Jokioisten Leipä Areena Forssa 1 Forssa

17.09.2021 18:30 HIFK SBS Wirmo AC Myllypuro 2 Helsinki

17.09.2021 19:00 VSS GrIFK Vihdin Campus 1 Vihti KK

18.09.2021 15:30 Blackbirds SC Wolves Kurkelan koulu 1 Kerava

22.09.2021 18:30 SBS Kings RSS Panthers Esport Areena 5 Espoo

24.09.2021 18:30 Blackbirds HIFK Kurkelan koulu 1 Kerava

24.09.2021 18:30 EV Akatemia SC Wolves Mosahalli 1 Helsinki

24.09.2021 18:30 FoSu GrIFK Jokioisten Leipä Areena Forssa 1 Forssa

24.09.2021 19:00 S.S. Storm VSS Fennia Areena 1 Siuntio

24.09.2021 19.30 SBS Wirmo SB Vantaa HaNi-halli 1 Mynämäki

B-lohko paisui lopulta 13-joukkueiseksi, joten pelattavaa riittää. Tiedossa on kuitenkin vähemmän matkustettavaa kuin A- tai C-lohkon joukkueilla.

Kun koronaepidemia keskeytti viime kauden, lohkon kärjessä olivat SBS Wirmo ja FoSu. Ne molemmat osallistuivat Divarikarsintaan ja FoSu eteni lopulta viimeiselle kierrokselle asti, jossa kuitenkin taipui Soittorasialle.

Lohkoa povataan tasokkaaksi ja kärkeen on oletettavasti tungosta, sillä ennakolta hyviä ja myös tavoitteellisia joukkueita riittää.

Wirmon nuoria pelaajia on kehuttu, mutta kysymys kuuluuko, pystyvätkö ja jaksavatko he kantaa vastuuta tasokkaasti läpi pitkän kauden. Jos pystyvät, Wirmo on korkealla.

Lohkossa ovat mukana myös molemmat viime kauden Divarin putoajat, SB Vantaa ja EräViikingit Akatemia. Ne saavat Suomisarjaan jalkeille kilpailukykyiset niput. EV Akatemiakin mennee monissa otteluissa periaatteella, jossa yksi kentällinen tulee liigasta, yksi on Suomisarjaan keskittyviä aikuispelaajia ja yksi koostetaan junnuista.

Myös Esport Oilersin farmiksi ryhtynyt SBS Kings on mielenkiintoinen joukkue. Siihen pätevät oikeastaan samat sanat kuin EV Akatemiaan: kauden mittaan ja otteluiden välillä kokoonpano voi elää hyvinkin voimakkaasti. Tiedot Espoosta kuitenkin kertovat, että Oilers haluaa farminsa pelaavan tavoitteellisesti jopa noususta, joten se tarkoittanee kunnon panostuksia Kingsiin läpi kauden.

Yhden ”ylimääräisen” kakkosdivarivuoden jälkeen Suomisarjaan tuleva HIFK on tälle sarjatasolle todella kokenut ja nimekäs ryhmä, mutta se on harjoitellut vasta elokuun puolivälistä alkaen, eikä touhu muutenkaan ole ehkä sitä kaikkein totisinta. Kausi näyttää, miten pitkälle tällaisella reseptillä on mahdollisuus edetä.

RSS Panthers on saanut takaisin Riihimäelle viime kaudella Steelersissä liigassa piipahtaneita pelaajiaan. Jos ja kun yleisö palaa koronan jälkeen katsomoihin kunnolla, vierasottelu Riihimäellä on monelle lohkon joukkueelle mieleenpainuva kokemus. ”Pantterien” niskaan voisi lohkossa heittää mustan hevosen viitan.

Samat sanat voi laittaa toisen kantahämäläisen joukkueen FoSun kohdalle. Se oli viime keväänä lopulta yhden voiton päässä Divarista. Forssassa on perinteisesti hyvä kotiyleisön tuki, joten helppoja vierasreissuja ei ole sinnekään tiedossa.

Laskuista ei voi pois tyystin jättää myöskään Vihdin Salisusia, jossa riittää hyviä pelaajia sekä GrIFK:ta, joka oli viime vuoden tynkäkaudella kohtuullisen vahva.

B-lohkossa on siis ainekset hyvin kutkuttavaan kauteen. Paikka kevään jatkopeleihin on tarjolla kuitenkin vain lohkon kahdelle parhaalle, joten siihen yltäminen edellyttää tasaisen vahvaa kautta ilman ailahteluja.

Kärkikahinoissa? SBS Wirmo, SB Vantaa, EV Akatemia, HIFK

Vaikeuksia tiedossa? S.S. Storm, LoSB

Kosken Dynamo (sininen paita) ja Happee Steamers mittelivät vastakkain jo viime kaudella. Tänä vuonna taistot C-lohkossa jatkuvat. Kuva: Juhani Järvenpää

Lohko C

Joukkueet:

Happee Steamers, Jyväskylä

Kosken Dynamo, Hollola

LeBa-96 Truckers, Kontiolahti

Loviisan Tor

O2-Jyväskylä Akatemia

PSS, Porvoo

SB Heinola

Troopers, Imatra

Sudet SB, Kouvola

Hatsina, Mikkeli

VehVe, Kuopio

Avauskierrokset:

16.09.2021 18:30 SB Heinola Loviisan Tor Vierumäki areena 1 Heinola

16.09.2021 19:00 Kosken Dynamo O2-Jyväskylä Akatemia Koskihalli 1 Hollola

18.09.2021 15:00 LeBa-96 Truckers PSS Kontiolahden lh 1 Kontiolahti

18.09.2021 15:00 Vehve Troopers Lippumäki 1 Kuopio

18.09.2021 19:00 Happee Steamers Sudet SB Palokan Koulukeskus 1 Jyväskylä

24.09.2021 19:00 Hatsina Kosken Dynamo Saimaa Stadiumi 1 Mikkeli

24.09.2021 19:30 O2-Jyväskylä Akatemia Vehve Liikuntakeskus Buugi 1 Jyväskylä

”Itälohkon” oletetuista kärkijoukkueista puhuttaessa listalle nousevat viime kaudelta tutut joukkueet, mutta kyytipojaksi tarjolla on myös muita hieman osakkeitaan kesän aikana nostaneita ryhmiä.

Loviisa tiedetään salibandya hengittäväksi kaupungiksi ja Tor organisaatioksi, jossa perusasiat ovat kohdillaan. Se on Suomisarjan tasolle vahva yhdistelmä.

Toinen itäisen Uudenmaan perinneseura PSS on saanut pidettyä valmentajanaan Mika Ahosen, mikä taannee tietyn tekemisen tason. Pelaajapuolella PSS:ssa on ilmeisesti ollut pieniä kysymysmerkkejä, mutta lähtökohtaisesti Ahosen joukoilta on lupa odottaa hyviä esityksiä.

VehVe kävi F-liigasta pudonneen Welhojen hunajapurkilla, ja uudet tulijat nostavat VehVen kohdalla odotusarvoa. Kuopion kovin salibandyjoukkue taitaa tällä hetkellä löytyä Suomisarjasta. Siitä kielivät myös harjoituspelien tulokset.

Myös Happee Steamers on ollut kesän siirtomarkkinoilla saamapuolella ja pystynyt kokoamaan laajan ringin. Jyväskylässä on ilmeisesti myös halu nivoa Steamers entistä tiukemmin osaksi liigajoukkueen toimintaa.

Kouvolan Sudet oli viime kaudella positiivinen yllättäjä ja oli aistittavissa orastavaa salibandybuumia, mutta nyt betoniviidakosta kuuluu vähemmän hyviä uutisia. Pelaajia lähtenyt parasta pistemiestä Elmo Lavosta myöten. Sudet voi olla tällä kaudella useammin itse raadeltavana kuin päinvastoin.

Myös Kosken Dynamon kesä on kulkenut ilmeisesti vastatuulessa, mutta siellä jonkinlaisen pelastusrenkaan voi tuoda farmiyhteistyö liigajoukkue LASB:n kanssa.

Samat sanat pätevät Imatran Troopersiin: se hävisi tynkä-Suomisarjassa kaikki pelinsä, mutta nyt toivoa tuo Divari-joukkue SaiPa SB:n kanssa tehty farmisopimus.

Uusina joukkueina mukaan tulevat viime kauteen nähden Hatsina ja O2-Jyväskylä Akatemia.

Vuosi sitten Hatsina tiettävästi kieltäytyi sille tarjotusta kabinettipaikasta Suomisarjaan. Kaakkois-Suomen kakkosdivarissa meno oli sen verran väkevää, että uudellakin sarjatasolla mikkeliläisille voi povata kohtuullista kautta.

O2:llle voi vaikeuksia tuoda pelaajatilanne. Joukkueen rinki ei ole leveydellä pilattu, ja kun seuran edustusjoukkue Divarissakin on kapea, apuja ei ole välttämättä hirveästi tarjolla. Suomisarja voi osoittautua akatemia-amppareille kovaksi oppikouluksi.

Kärkikahinoissa? Loviisan Tor, PSS, VehVe, Happee Steamers

Vaikeuksia tiedossa? O2-Jyväskylä Akatemia, LeBa-96, Troopers, Kosken Dynamo

Päivitetty 15.9. klo 12.24: Korjattu Kouvolan Susia koskevaa kohtaa. Joukkueen valmennus ei ole vaihtunut viime kaudesta. 

Pääkallo.fi