Huittisissa pelataan viikonloppuna Divaria – molempien joukkueiden valmentajilla Rupu-menneisyys

Petri Järvenpäältä (vas.) ja Mikko Stenforsilta löytyy Rupu-historiaa.

Petri Järvenpäältä (vas.) ja Mikko Stenforsilta löytyy Rupu-historiaa.

Sunnuntaina Tahto Areenalla pelataan mielenkiintoinen salibandyottelu, kun Divarin joukkueet Pirkkalan Pirkat ja FBC Turku kohtaavat toisensa. Pelkästään jo divarisalibandy on itsessään mielenkiintoinen, mutta tähän otteluun lisämausteen tuovat joukkueiden päävalmentajat. Molemmat valmentajat ovat saaneet ensikosketuksensa lajiin Huittisissa ja SBS Rupussa.

Vierasjoukkue FBC Turun päävalmentaja Mikko Stenfors hyppäsi kesällä isoihin saappaisiin ja otti kestomenestyjä FBC:n pääkäskijän roolin. Ilman aiempaa valmennuskokemusta oleva Stenfors kertoi ajatuksen lähteneen vähän huumorillakin liikkeelle.

– Väärin Antti asian heitti ilmoille. Ensin piti vielä palata pelaamaan, mutta mitä enemmän asiaa mietti, alkoi myös valmennus kiinnostamaan. Ajattelin että aika harvoin tällaista tilaisuutta tarjotaan ja loppukesästä varmistunut opintovapaa sinetöi päätöksen. Meillä on onneksi vahva valmennustiimi, joten sieltä osasi odottaa tukea. Itsellä ei ole tosiaan valmennuskokemusta, mutta työn puolesta olen toiminut tiiminvetäjänä ja peliuran aikana on nähty sekä hyviä, että huonoja valmentajia, joten niistä esimerkeistä saa koottua oman valmennuspersoonan.

Stenfors ei ole suoranaisesti opiskellut salibandyn saloja uudessa roolissa, mutta lyhytkin kokemus penkin takana on tuonut pelistä paljon uusia puolia.

– Olen varmasti nyt jo parempi valmentaja kuin kesällä. Peliuran aikana taktiset asiat liittyivät lähinnä kentällisen toimintaan, nyt pitää ajatella suurempaa kokonaisuutta. Onneksi tosiaan kokeneesta valmennusryhmästä ja heidän kanssaan käydyistä keskusteluista tulee paljon apua.

Huittisten ottelu luo positiivista jännitystä myös Stenforsille.

– Jokaista ottelua tietysti odottaa, kun sarja on näin tasainen. Divarissa mikä tahansa joukkue voi voittaa kenet tahansa, joten heikosti valmistautuneena ei voi lähteä yhteenkään otteluun. Kun kuulin Huittisissa pelattavasta ottelusta tuli positiivinen odotus. Itse asiassa ensimmäinen kerta itsellä Tahto Areenalla ja nyt kun peli lähestyy, voi myöntää, että fiilis on potenssiin kolme verrattuna tavalliseen runkosarjaotteluun.

Mikon veli Lauri Stenfors valmistautuu kohta alkaviin MM-kisoihin. Veljesten välistä salibandykeskustelua käydään aina välillä, mutta mitään säännöllistä palautetta ei ole tapana antaa.

– Lauri oli juuri yhden meidän ottelumme katsomassa ja pelin jälkeen soittelimme, mutta emme yleisesti pelejä kovin tarkkaan keskenämme käy läpi.

Kun Mikolta kysyy pitkän valmennusuran naisten puolella tehneen isän Mika Stenforsin avusta, vastaus tulee pilke silmäkulmassa.

– Ei ole vielä tarvinnut isältä apuja soitella, hänen pelikirjansa saattaa olla hieman vanhanaikainen.

Pirkoilla vaikea alkukausi

Pirkkalan Pirkkain alkukausi on ollut hankala. Edeltävänä viikonloppuna katkesi pitkä tappioputki ja päävalmentaja Petri Järvenpää katsoo tulevaa ottelua jo positiivisin odotuksin.

– Onneksi saatiin putki poikki. Haastajana tulemme lähtemään sunnuntain otteluun, mutta jo edellinen kohtaamisemme osoitti, että meillä on hyvät mahdollisuudet myös voittoon. Toivottavasti saamme hengen päälle ja pystymme näyttämään sitä peliä mitä osaamme pelata. Ihan jokainen pelaajamme tuskin tuntee ottelun tärkeyttä samalla tavalla kuin minä, mutta itselleni tämä on yksi kauden päätapahtumista. On hieno palata Huittisiin.

Järvenpäällä on jo pitkä valmennustausta ja Divarin Pirkkoja mies valmentaa nyt kolmatta kautta. Kohtaaminen entisen pelikaverin kanssa tuo oman fiiliksensä.

– Kun tässä on vuosia penkin takana pyörinyt, niin on oppinut tuntemaan myös vastustajien valmentajia ja osan kanssa käymme mielenkiintoisia keskusteluja ennen pelejä. Mikon näin ensimmäisen kerran valmentajana reilu kuukausi sitten, ja juttu sujui heti hyvin. Hattua täytyy miehelle nostaa, että saa joukkueen pelaajat pelaamaan hyvin seuran identiteetin mukaisesti. Sunnuntaina haluamme tosissaan haastaa heidät, edellinen kohtaaminen ei ollut meiltä ehjä suoritus.

Ottelun henkilökohtaista tärkeyttä Järvenpää kuvaa seuraavasti.

– Aiemmin Pirkkojen riveissä on ollut enemmänkin huittislaisia pelaajia, nykyjoukkueessa minä ja Mikko Kelkka edustamme Rupun kasvatteja. Pari vuotta sitten tämän ottelun merkitys olisi varmasti ollut vielä suurempi, mutta nyt pitää tämä tunne saada jaettua kaikille pelaajille.

Järvenpään lisäksi valmennuksessa mukana olevalle, Punkalaitumelta lähteneellä Jani Vatasella on kertynyt otteluja Rupun paidassa ja pelaajistossa oleva Risto Harjula on salibandyoppinsa saanut Vammalassa.

Divaria Huittisissa?

Ensimmäisen kerran ajatusta polkaistiin käyntiin jo pari vuotta sitten, mutta silloin Rupun suunnitelmissa oli jo Tahto Areenalla pelattu liigaottelu. Pirkat oli kesällä uudestaan yhteydessä Rupuun.

– Nyt saatiin mukava lisämauste otteluun, kun mahdollisuus oli tuoda kaksi paikkakuntalaista päävalmentajaa joukkueineen kotiseudulleen. Tarkoitus on myös luoda salibandyn ilosanomaa kaikille. Otteluun pääsevät juniorit veloituksetta sisään minkä tahansa seuran pelipaita päällä. Divari on erittäin mielenkiintoinen sarja tasaisuutensa vuoksi, joten toivottavasti saamme Tahto Areenan täyteen.

Salibandyn Divari-ottelu Pirkat – FBC Turku, Tahto Areenalla sunnuntaina 28.11. klo 17:00

Teksti: Heikki Hakala