Pääkallo jututti Mika Kohosta Suomen miesten maajoukkueen mediatilaisuudessa Hanasaaressa. Kaikkien aikojen pelaaja kertoi mietteitään Hall of Fame -valinnasta, yskineestä ylivoimasta ja Ruotsin touhuista.
Alkuvuodesta mittavan pelaajauransa lopettanut Kohonen valittiin tiistaina suomalaisen salibandyn Hall of Fameen. Hänestä tuli Hall of Famen kuudes jäsen. Nelinkertaisen maailmanmestarin valintaa tuskin tarvitsee enempää perustella.
– Totta kai se on mielettömän iso kunnia. Olen ylpeä ja kiitollinen. Nöyräksihän tuommoinen myös tekee. Tiistai oli hieno päivä, vaajakoskelainen tuumi Hanasaaren auditoriossa.
Tehoton ylivoima ei ole vienyt yöunia
Mailan varressa Kohonen ehti nähdä peräti 11. MM-kisat. Valmentajan roolissa hän on mukana ensimmäistä kertaa. Lajilegenda on saanut Petteri Nykyltä vastuuta etenkin ylivoimapelin suhteen.
Se on tökkinyt.
Suomi on päässyt ylivoimalle viisi kertaa, mutta turnauksen ensimmäinen ylivoimaosuma antaa odottaa vielä itseään. Kohonen sanoo, että saldo ei tyydytä, mutta huomauttaa, että ylivoimat ovat olleet pelien lopputulosten kannalta merkityksettömiä.
– Ruotsia vastaan ei ollut ylivoimaa. Ne ovat tulleet Tanskaa, Latviaa ja Slovakiaa vastaan. Pelien lopputuloksille niillä ei ole merkitystä, mutta ei saldo ole ok meidän joukkueelle ja tämän tasoisille pelaajille.
Ylivoimaa Kohonen on johtanut kesän leireistä asti. Kokeiluja ja variaatioita on tehty yhdeksän pelaajan voimin.
– Ollaan katsottu klippejä ja treenattu rakentaen siten, että kun tilanne on päällä, niin pallo on maalissa. Kaikki on rakennettu siihen, että huomisesta lähtien rupeaa tapahtumaan.
Turnauksen alkuvaiheessa kortteja pidetään yleensä piilossa. Niin Suomi on tehnyt tälläkin kertaa, Kohonen vahvistaa.
– Meitä on siellä yksi enemmän, niin tiettyjä sopimuksia on ja vähän ollaan katsottu mikä toimii yhdessä ja erikseen. Kyllä se kuitenkin lähtee pelaajan ratkaisuista ja yhteistyöstä muiden kanssa. Tilaa ja aikaa on, kun meitä on yksi enemmän, joten tietyt lainalaisuudet pitää näkyä. Ne ovat vähän näissä kisoissa pilkahdelleet, mutta tekemisen pitää muuttua paremmaksi.
Itsekin ylivoimamaestrona toiminut luotsi ei kuitenkaan ole huolissaan.
– Paikka kun tulee, niin nyt kyllä tehdään. Yöunet tai luotto äijiin ei ole mennyt vaikka rekordi onkin 0/5.
Uudenlainen Ruotsi
Kohonen ihmetteli sunnuntaina Latvia-ottelun jälkeen Helsingin Sanomien haastattelussa ruotsalaisten elokuusta alkanutta tuomareille räyhäämistä. Ruotsalaisten toiminta on näyttäytynyt erikoisessa valossa myös kaukalon ulkopuolella. Salaliittoja on nähty siellä täällä. Ensin suomalaisia syytettiin perusteettomasti Ruotsin harjoitusten kuvaamisesta. Alkusarjan ottelun jälkeen toinen päävalmentaja Niklas Nórden näki päätössummerin ja palkintoseremonian välisen Nykyn haastattelun suomalaisten kiusantekona.
– Luulen, että se on heidän ajatus voittaa jotakin. En kuitenkaan vaivaa päätäni sillä sen enempää, eikä kukaan muukaan meidän joukkueesta.
– Ruotsilla on selkeästi nälkäisempi ryhmä ja he tekevä asioita vähän eri kantista kuin aikaisemmin. Ei Ruotsi ole aikaisemmin tällä tavalla poukkoillut ja hämmentänyt. He sen tietävät, miksi noin tekevät, mutta ei se meitä hetkauta, 17 vuotta länsinaapurissa ammatikseen pelannut ja maassa edelleen asuva Kohonen pohtii.
Kysyttäessä, miten Ruotsissa hahmotetaan lajin voimasuhteita kahden hävityn MM-finaalin jälkeen, Kohonen näkee, että ainakin nöyryyttä on tullut lisää. Hän kuitenkin painottaa, ettei Ruotsissa ole koskaan oltu ylimielisiä.
– Heillä on ollut tietämys tai oletus siitä, mitä heidän salibandy on ja, että se kantaa pitkälle. Nyt nälkää ja nöyryyttä on tullut lisää.
Kärkiseura Storvretan valmennuksessa vaikuttava Kohonen sanoo, että maajoukkuetta on rakennettu pitkästä aikaa seurajoukkuekentällisten ympärille.
– Nythän heillä on Storvretan kenttä ja Falunin kenttä toisena. Kolmonen on rakennettu rooliäijistä, jotka juoksee, puree, huutaa ja tekee tulosta siinä samalla. He ovat pelanneet plussille melkeen kaikki pelit.
– Siellä on vähän erilainen lähtökulma. Luulen, että ovat heränneet siihen, että jotain on tehtävä. Uusi valmennus tekee sen sillä kaavalla, minkä he kokevat parhaaksi.