Pääkalloennakko: Vetääkö pidemmän korren kellokortin unohtaneet turkulaiset vai karjalainen keväthurmos?

FBC Turun otteissa on näkynyt ripaus aiempaa enemmän rentoutta. Kuva: Esa Jokinen

FBC Turun otteissa on näkynyt ripaus aiempaa enemmän rentoutta. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-liigan nousukarsintojen finaalissa kohtaavat Divarin runkosarjan 4. sijalle päätynyt FBC Turku ja 5. sijan Joensuun Josba. Otteluparin voittaja pelaa ensi kaudella F-liigassa.

Lähtökohdat:

Onko vihdoin FBC Turun aika nousta liigakentille vai onko Josban tivoli liikaa? Pudotuspeleissä vahvasti esiintyneet joukkueet ovat ansaitusti viimeisen vaiheen ja liiganousun äärellä.

FBC Turku oli kauteen lähtiessä Divarin ennakkosuosikki ja jatkaa ennakkosuosikkina myös tässä ottelusarjassa. Kevät on osoittanut joukkueen materiaalin olevan juuri niin laaja kuin nousevalta joukkueelta vaaditaan. Ratkaisijoita löytyy kolmen kentän verran ja valmennuspuolella Mikko Stenfors on osoittanut olevansa juuri se mies, joka kykenee tuomaan rentoutta ja luovuutta aiempien kausien virkamiesmäiseen suorittamiseen.

Henkisellä puolella tullaan näkemään mielenkiintoinen taistelu ainakin siinä mielessä, että Josballa ns. uskallus on aika tapissa ja äänekäs fanilauma pitää tunnelman korkealla ja joukkueen nälkäisenä.

FBC Turun kotipeleissä ei ole nähty ihan yhtä railakasta tunnelmaa, vaikkakin kevään myötä Kupittaan katsomossa on jopa alkanut kuulua kannustusta. Beeceen tulee päästä samaan pleijarikiimaan kuin Josban, että peli ei tyrehdy liialliseen ujouteen murtautumisissa. Aaro Ollikaisen tunteikkaasta jatkoaikatuuletuksesta Hawksia vastaan pystyi toiveikkaasti näkemään, että joukkue ei ole tänä keväänä pelkästään leimaamassa kellokorttia.

Josba on palauttanut Joensuun seudulle takavuosilta tuttua salibandyhurmosta. Kuva: Juhani Järvenpää

Matka finaaliin asti on ollut ehkä hiukan kevyempi turkulaisille, sillä ensimmäisenä kaatui Koovee voitoin 3-1 ja perään Hawks samoilla lukemilla. Kummassakaan ottelusarjassa ei nähty suurempia haasteita keltaisen sukellusveneen etenemiselle. Varsinkin toisen vaiheen osalta on eroa Josbaan, sillä joensuulaiset väänsivät tiukan viiden pelin sarjan SaiPaa vastaan ja FBC Turku sai hieman henkisesti kevyemmän paikan jatkossa. Lepoajassa eroa oli vain päivän verran.

Tilastojen valossa FBC Turun onnistujiin voi laskea erityisesti Sami Tuomisen, joka on pelannut pari ehjempää kautta ja vihdoin noussut parrasvaloihin. Piste per peli -tahdilla edennyt Tuominen on naputellut kahdeksaan peliin tehot 3+5.

FBC:n pistetehtailu on jakautunut varsin tasaisesti ja suunnilleen samoissa pistemäärissä löytyvät myös muiden muassa Aaro Ollikainen (2+6), Lauri Laine (7+0) ja vahvaa kevättä pelaava Teemu Aaltonen (2+5). Iloista on myös Antti Vuorisen herääminen tähän kevääseen. Ensimmäisessä vaiheessa tyhjin käsin jäänyt maalitykki iski Hawksia vastaan tehot 5+1.

Oliver Niemelä tullut hyvin Divaritasolle kesken kauden. Yhdeksään runkosarjapeliin tehot 6+2 ja pleijareissa 4+0. FBC Turun sarjaennakossa Antti Hopeanaula nosti Niemelän esille täydellisenä pelaajana tähän sarjaan: ”Repii, raastaa ja suu käy koko ajan. Sen lisäksi, että pääsee mukavasti kaverin ihon alle niin siinä sivussa pystyy helposti heiluttamaan verkkoa.”

Eniten plussalla on esimerkillisesti kapteeni Jussi Hoikkala lukemalla +5. Kevätpakkasukot Ollikainen ja Miikka Sokka ovat tuottaneet 13 maalin verran, mutta omissa on soinut jo ynseät 16 kertaa. Molemmilta voinee odottaa vastuullisempaa pelaamista omaan suuntaan finaalisarjassa ja Sokalta löytyy myös vielä hyvin piilossa pidettyä ratkaisukykyä tiukoissa otteluissa.

Vaikea sanoa, onko liiganousu ollut Josballa alusta alkaen päämäärä vielä tällä kaudella, mutta matkasta on ainakin nautittu. Viihdyttävä ja alati vaarallinen pelitapa sekä katsomossa liekkiä lietsova Josba Ultras on tehnyt Joensuun keväästä nautinnollisen ja idässä voidaan todellakin puhua sählybuumista vanhojen kunnon menestysvuosien jälkeen. Melko nuoren ikärakenteen joukkue nauttii pelata tunteella ja hurmoksessa heitä on vaikea pysäyttää.

Runkosarjan aikana on puhuttu LNM:n Iiro Savelasta ja Kooveen Peteris Treksestä, mutta kevään perusteella sarjan ylivoimaisesti paras pelaaja on Josban Olli Arkkila. Pallollista peliä johtava puolustaja on iskenyt jo tehot 8+10 ja maalipaikkojen tuottaminen onnistuu itselle ja muille vaivattoman näköisesti.

Kova vastuu ja rasitus näkyy kuitenkin hieman pallottomassa pelissä ja pallollakin tulee tehtyä välillä turhan optimistisia ratkaisuja. Tässä vaiheessa hyötyä on ollut huomattavasti enemmän kuin haittaa, mutta haaste kovenee jälleen napsun verran. Toivottavasti tähtipakki kestää ehjänä kauden päättymiseen asti, sillä hänen varassaan on todella paljon Josban menestyksestä ja peliminuutteja on luvassa varmasti tämän otteluparin yksilöistä eniten.

Arkkilan taustalla hienosti on suorittanut kokenut Tatu Könönen, joka on 12 pisteellä näyttänyt junioreille esimerkkiä tulosvastuusta. Tilastoknoppina: näistä pisteistä yli puolet on syntynyt kolmannessa erässä ja plus/miinus viimeisen kolmanneksen osalta on +8 (11-3). Toinen viimeisen erän sankari on Miika Kosonen, jonka kolmannen erän plus/miinus-tilasto on hurjasti +11 (12-1). Kosonen pelasi viime kaudella FBC Turun paidassa ja palasi takaisin Joensuuhun täksi kaudeksi.

Josbalta löytyy pelaajamateriaalissa tasaisuutta ja laajuutta, mutta suurimman osan parhaat vuodet ovat vielä edessä ja FBC Turun kokeneempi vastaavan laaja ryhmä voi olla vielä tässä vaiheessa prosessia iso haaste. Nuoret pelaajat pääsevät kuitenkin todella avoimin mielin ja vapautuneesti viihtymään kentälle ja esimerkiksi hyvän laukauksen omaava Fetja Naakka voi olla yksi pelaajista, joka on ottanut aiemmissa sarjoissa konkari Könöseltä opit talteen ja nousee nyt enemmän esille. Onnistumisia vaaditaan laajalta rintamalta vastaamaan Turun kolmen kentän rummutukseen.

Pallollisessa pelaamisessa Josban kohdalta on nostettava esille tässäkin sarjassa äärimmäisen laadukkaat yksilöt, joiden kautta avauspelaaminen hoituu. Kasper Tähkä ja Olli Arkkila ovat erityisesti niitä veijareita, jotka nauttivat pienestä paineistamisesta ja pyrkivät vedättämään karvaajia antamaan hieman lisätilaa syötöille taustaan. Pallollista rauhallisuutta löytyy muiltakin pelaajilta, mutta erityisesti tämä kaksikko on rakkikoiramaisesti pelaavan Josban tärkeitä palasia ottamaan pelin rytmiä omalle joukkueelle sopivaksi. Mielenkiintoista nähdä, pystyykö FBC luomaan tilanteita, jossa avauspelissä isompaan vastuuseen joutuisivat muut pelaajat kuin nämä maestrot.

Sitten kun on tarvetta railakkaammalle menolle, niin päävalmentaja Sakari Salmela alkaa lietsomaan hurlumheitä ja ylirohkeaa fiilistä, jolloin vauhti kiihtyy ja iloista haastamista pallolla näkyy joka puolella kenttää, eikä myöskään laadukasta laukomisosaamista enää säästellä. Tämä heijastuu tietenkin myös pallottomaan pelaamiseen, jossa FBC Turun lähtökohtaisesti selkeää avauspelaamista aletaan häiritä voimakkaammin. Variaatioita on toivottavasti kehitelty, sillä juoksutettavia karvaajia ainakin riittää ja aukkoja on tarjolla, kunhan ei jää jumiin samoille raiteille.

Hyökkäyspään hyökkäyspelissä Josba luottaa klassisempaan pakit pakkeina, hyökkääjät hyökkääjinä -tyyliin, jossa viivassa ovat taitavimmat kapellimestarit kahdestaan, toisin kuin nykypäivänä hieman trendikkäämmässä 1-3-1-muodostelmassa. Tämä tuottaa hieman haasteita hyökkäyspään tuottavuuden suhteen, mutta samalla antaa hyvän valmiuden puolustaa vastustajan kääntöpelaamista vastaan.

Ylivoima ei maistunut Josballe runkosarjassa, mutta ehkä sitä on piiloteltu koko kauden ajan. Erityisesti Olli Arkkilalle pakkopeli maistuu, 3+3 joukkueen seitsemään ylivoimamaaliin. Pallon liikuttelu on viisikolle hieman kankean näköistä edelleen, mutta yksilötason suoritukset pitävät tuloksen riittävän hyvänä. Aktiivinen alivoimanelikko pystyisi todennäköisesti tuhoamaan Josban hitaahkon ylivoimapelaamisen kokonaan, mikäli sähäkkyys ei mene ylipelaamisen puolelle.

FBC Turku ei ole päässyt nauttimaan yhtä useasta ylivoimamaalista, mutta on helppo nähdä joukkueen eniten ylivoimapisteitä tehneen Juuso Forsmanin (2+1) olevan mukavuusalueellaan Josbaa ja todella heikosti maskin takaa peiton ohi tulevia laukauksia torjuvaa Veikka Forsströmiä vastaan. Ratkaisupelaajia on tarjolla reilu määrä, joten ylivoimalla uhat on kunnossa. Tuomarilinjalla on iso vaikutus siihen, kumpi joukkueista pääsee nauttimaan enemmän ylivoimasta. Mikäli pilli ei mene taskuun turhan rikkovan fyysisen pelaamisen osalta, Beecee saa todennäköisesti huomattavasti Josbaa enemmän ylivoima-aikaa.

FBC Turun mahdollista liiganousua on odoteltu vuosia. Joko se toteutuu? Kuva: Anssi Koskinen

Ottelusarja ratkeaa pitkälti siihen, kuinka FBC Turku pystyy puolustamaan Josbalta vastahyökkäykset pois. Se vaatii laadukasta pallollista pelaamista ja hyökkäyspään tasapainoa, etteivät joensuulaiset pääse hyödyntämään raikasta kääntöpelaamistaan. Samalla kuitenkin pitäisi kyetä olemaan riittävän rohkea, etteivät kaikki suoritukset jää kehältä lauotuiksi kanteiksi.

Hyvällä pallollisella puolustamisella saa myös samalla tapettua Josban hurmosta ja estämään flow-tilaan pääsyä. Pallottomassa pelissä avainasemaan nousee melko maltillinen ja keskustan tukkiva muoto. Olli Arkkilan kaltaiset pallollisen pelin maestrot nauttivat, mikäli etäisyydet kasvavat liian suuriksi tasojen välillä ja keskustaan avataan äärimmäisen rohkeasti.

Pelin rytmittäminen tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa. FBC haluaa varmasti olla pallolla niin paljon kuin mahdollista, Josba taas vaatii pallollisia jaksoja, että kykenee ottamaan edes pieniä lepohetkiä kyykkimiseltä.

Joensuulaisten puolustuksesta löytyy kärjistetysti ääripäät 1v1-pelitavoissa, toiset ovat kovin jäähyherkkiä (esimerkiksi Arkkila kuusi 2 minuutin jäähyä) ja toisilta taas ei riitä jalkaa edes päästä kunnolla iholle asti ja tyytyvät peilaamaan ja puolustamaan keskustaa. Tässä on mahdollisuuksia fiksuun peluuttamiseen hakemalla laadukkaan HH-pelaamisen viisikkoa erityisesti tiettyjä pakkeja vastaan. Pitkien ja laadukkaiden hyökkäyksien merkitystä ei voi kyllin korostaa.

Josban yleisökeskiarvo on ollut Divarijoukkueelle miellyttävä 522 ja FBC Turulla pudotuspelijoukkueiden toiseksi paras, 372. Luvassa on hienojen ja elämyksellisten ottelutapahtumien sarja.

Jos ottelu venyy neljänteen kohtaamiseen, korkataan myös salibandylle kokonaan uusi areena: Joensuun Mehtimäen urheilukeskittymään tuoreimpana tulokkaana noussut uunituore palloiluhalli.

Tatu Könönen kuuluu Josban kokeneeseen kaartiin. Kuva: Esa Jokinen

Knopit:

Kasper Tähkä on urallaan jo kolmatta kertaa näin pitkällä. 2017–18 Loviisan Torin kanssa, 2018–19 ÅIF:n kanssa ja nyt Josban kanssa.

Josban kapteeni Juho Väisäseltä löytyy pari SM-kultaa: 2011–12 ja 2012–13 SPV:n paidassa.

Molemmilla päävalmentajilla on vahva liigahistoria takana pelaajana. FBC Turun Mikko Stenforsilla löytyy yhteensä 173 ottelua ja Josban Sakari Salmelalla 211 ottelua. Molemmat ovat ensimmäistä kautta pääsarjatason valmentajia, mutta kumpi heistä pääsee ottelusarjan päätteeksi jatkamaan matkaa suoraan liigaan asti?

Superpesiksessä hienosti menestyneen Joensuun Mailan Samuel Tirkkonen on Josban Aleksanteri Tirkkosen isoveli.

Taistelupari:

Aleksi Sillantaka (FBC Turku) – Veikka Forsström (Josba)

Otteluparin kysymysmerkki ja samalla taistelupari. Prosenttien osalta tämä maalivahtikaksikko on varsin tasainen, Forsström 78,74 % ja Sillantaka 77,78 %.

Kumpaankaan suuntaan on vaikea asettaa etua, sillä Forsström on tasaisuudeltaan hieman Sillantakaa parempi, mutta samalla omaa yhden valtavan heikkouden. SaiPalla saattoi olla pientä hajua siitä, sillä neljännen ottelun muutama viimeinen maali upposi jopa humoristisen helposti takanurkkiin. Ei tarvitse paljoa olla laukauksen linjalla maskissa tai epäonnistua peitossa ja Forsström jää levittelemään käsiään vastustajan tuulettaessa. Mikäli tämä ongelma pysyy kuitenkin piilossa puolustavan viisikon avustamana, Josba on todella vahvoilla tällä osa-alueella.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

25.9.2021 FBC Turku – Josba 4–1
20.2.2022 Josba – FBC Turku 6–5

Näin pelataan:

la 16.04.2022 klo 15.00 FBC Turku – Josba, Kupittaan ph
su 17.04.2022 klo 17.00 Josba – FBC Turku, Joensuu Areena
to 21.04.2022 klo 18.30 FBC Turku – Josba, Kupittaan ph
la 23.04.2022 klo 17.00 Josba – FBC Turku, Motonet Areena (tarvittaessa)
su 24.04.2022 klo 15.00 FBC Turku – Josba, Kupittaan ph (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

F-liigassa nähdään ensi kaudella Turun paikalliskamppailuja vihdoin myös miesten puolella. Tasaisessa ottelusarjassa nähdään muutama kotivoitto, kunnes neljännessä pelissä uudella Motonet-areenalla ei ole enää kotiottelun tunnetta, Beecee tylsyttää Josban pelaamisen hyvällä pallomaltilla ja blokkaa vastahyökkäykset onnistuneesti. FBC Turku kohti liigaa otteluvoitoin 3–1.