Päivä Savosen loukkaantumisen jälkeen alasarjavahti sai aivovamman törmäyksen seurauksena – ”Sairasloma jatkuu edelleen tänä päivänäkin”

Kuvituskuva: Ville Pasanen

Kuvituskuva: Ville Pasanen

Salibandyn 3. divisioonassa pelanneella salibandymaalivahti Ville Pasasella on ikävä yhteys ex-huippupuolustaja Krister Savoseen. Pasanen sai nimittäin vakavan päävamman vain päivää myöhemmin kuin Savonen syyskuussa vuonna 2021.

Pasanen kertoi tarinansa pitkässä Facebook-päivityksessä ja oli keskusteluyhteydessä toimituksen kanssa jo ennen sitä vakaviin päävammoihin liittyen. Hän tiedusteli lähtökohtaisesti sitä, että onko päävammoja tilastoitu millään tavalla salibandyssa. Tästä toimituksella ei ollut tai ole tietoa. Pasanen kokee, että asiaa on hyvä pitää esillä, sillä niin hänen kuin Savosen kohdalla kolhun seuraukset ovat olleet vakavia ja kauaskantoisia.

Aiemmalla päävammahistorialla on ollut vaikutusta molemmissa tapauksissa. Pasanen kertoi, että hänellä on ollut aiemmin useampia eriasteisia aivotärähdyksiä (osa ei lääkäreiden todentamia) eri yhteyksissä, joissa oireet ovat kestäneet maksimissaan 1-2 päivää. Salibandysta aivotärähdyksiä oli kertynyt useampi.

Edellisestä ehti olla aikaa jo useampi vuosi, mutta aiemman päävammahistorian vaikutus on kiistaton. Liian monet kuitenkin suhtautuvat edelleen pään seudun vammoihin melko kevyesti. Pasanen kertoi itsekin, ettei nähnyt aiemmilla päävammoilla aiemmin merkitystä, mutta todennäköisesti (vaikkei todennetusti) ne vaikuttivat nykyiseen tilanteeseen.

On kuitenkin tärkeä huomioida mahdollisten päävammojen seuraukset – olivat ne sitten pieniä tai isoja – myös salibandyssa. Savosen ja Pasasen tapauksissa on ollut paljon vaikuttavia tekijöitä, mutta niin kauan kuin erinäiset olosuhdeasiat ja mahdollisesti säännötkin lisäävät niiden saamisen riskiä, on aihetta syytä pitää pinnalla. Tällä ei kuitenkaan pyritä alleviivaamaan sitä, että juuri salibandy olisi erityisen vaarallinen, vaan sitä, että päävammojen ennaltaehkäisyksi on hyvä toimia salibandyssakin.

Pasanen kertoo kolhun tulleen Suomen Cupin ottelussa SB Lujaa vastaan. Hän ei itse tilanteessa oikein tajunnut mitä edes tapahtui, mutta jatkoi pelaamista, koska oli odottanut Monnarilla pelattua kohtaamista. Jossakin vaiheessa hän huomasi esimerkiksi suuntavaistonsa heikentyneen ja muitakin ongelmia ilmeni pään seudulla kivusta lähtien ja peli päättyi kesken hänen osaltaan.

Hän ei pelin jälkeen muistanut tilanteesta mitään ja hänelle lopulta kerrottiin tapahtumien kulusta, jossa oli mukana huonoa tuuria. Oma pelaaja oli ilmeisesti antanut vauhtia vastustajalle, jonka jalka oli osunut Pasasen pään seudulle.

Pelin jälkeen hänen olonsa oli huono, mutta Pasanen uskoi, että se paranee ajan kanssa. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan se heikkeni päivien edetessä. Lääkäri totesi myöhemmin magneettikuvista, että Pasasella olisi vain normaali aivotärähdys. Työelämään palaamisesta ei kuitenkaan tullut oikein mitään, ja Pasasella oli useita aivan perusarkeen liittyviä ongelmia.

Oireiden kirjo on ollut valtavan laaja viimeisen yli vuoden aikana. Arki on ollut vaikeaa ja Pasanen on ollut poissa työelämästä sen jälkeen, kun hänellä todennettiin aivovamma muutama kuukausi tapaturman jälkeen. Lisää arjen ongelmista ja koko tarinan voit lukea alla olevasta julkisesta Facebook-päivityksestä.