Jäikö Sveitsi-ottelusta mitään positiivista käteen, Petteri Nykky? ”Peli on ohi”

Sveitsi oli Nykyn mukaan ottelussa paljon paremmin hereillä. Kuva: Salibandyliitto

Sveitsi oli Nykyn mukaan ottelussa paljon paremmin hereillä. Kuva: Salibandyliitto

Suomelta nähtiin heikko esitys MM-turnauksen toisessa ottelussa, kun kisaisäntä Sveitsi oli lähes täyteen pakatun Swiss Life Arenan edessä vahvempi maalein 7-5.

Päävalmentaja Petteri Nykky myönsi ottelun jälkeen, että Sveitsi oli kamppailuun lähdettäessä huomattavasti valmiimpi. Varsinkin avauserä oli pitkälti kisaisännän dominointia, ja kotiyleisö pääsi juhlimaan omiensa maaleja kolmesti ensimmäisen 11 minuutin sisään.

– Kaveri oli paljon valmiimpi tähän leikkiin. Paljon tehtiin sellaisia virheitä, mitä ei pitäisi näissä peleissä tehdä. Toivottavasti herätään tästä, Nykky vastasi puhelimitse.

– Täytyy sanoa, että ne olivat paremmin valmistautuneet kuin me. En tiedä mikä oli. Ei päästy peliin, ja vähän shokkialku siihen. Sitten kun päästiin taas pelille niin tuli taas lapsus, että kaveri pääsi taas karkuun.

– Olihan tossa mahdollisuudet voittaakin peli, mutta liian helposti laskettiin omiin maaleja nyt tässä pelissä. Liikaa läpiajoja ja ylivoimahyökkäyksiä, että vähän oltiin lampaita tänään.

Suomi pelasi avausottelunsa Slovakiaa vastaan eilen lauantaina Winterthurissa, ja tämän päivän näyttämönä toimi Zurichin upouusi Swiss Life Arena. Kisaisännän avausvoittoa oli seuraamassa reilu 10 000 kannattajaa, joten siinäkin mielessä Suomen ensimmäisillä otteluilla oli eroa kuin yöllä ja päivällä.

– Joo tottakai, mutta kyllä pitää osata varautua. Eihän meillä ole kuin muutama kaveri ensimmäistä kertaa kisoissa niin kyllähän me tiedetään, että ei mennä minkään sellaisen taakse. Sanoisin vaan että valmentaja ois saanut laittaa ryhmän semmoseen kuntoon, että se olisi ollut valmis.

– Syyt vaan mun niskoille helposti.

Avausottelua Suomi hallitsi pitkälti pallon kanssa, mutta Sveitsiä vastaan se tyytyi antamaan hallinnan vastustajalle varsinkin kahden ensimmäisen erän aikana. Mistä tämä johtui?

– Niin se oli heti alusta, että kyllä siellä yritettiin kannustaa lähtemään. Oltiin verkkaisella jalalla siinä mielessä, että alivoimalla näytettiin pelaavan terveemmin kuin 5vs5:ttä. Oli vähän sellaista arkaa uskottomuutta. Sillä tavalla ryhmä ei ollut valmis. Siellä olisi pitänyt vähän työntää ja pulssittaa, että pääsee siihen pelin juoksuun kiinni.

Toinen asia, joka jäi sunnuntaina uupumaan, oli avausottelussa nähty vahva prässipeli. Slovakia-ottelussa Suomi pakotti vastustajan useampaan otteeseen virheisiin, joista sinivalkoiset myös rokottivat hyvällä prosentilla. Täytyy kuitenkin muistaa, että sunnuntain vastustaja oli myös eri tasolla.

– Ei me sitä oikein yritettykkään. En tiedä, siellä odoteltiin, että ne antaa ilmaiseksi pallon tai jotain. Täytyy keskustella pelaajien kanssa, että miksi näin.

Sveitsiä vastaan Suomen viidestä täysosumasta kaksi tuli tasakentällisin ja näistä toinen pomppi onnekkaasti sveitsiläispelaajan kautta omaan maaliin. Myös maalipaikat olivat suomalaisten osalta harvassa.

– Se on sitä samaa kokonaisuutta. Jos et ole terävällä jalalla ja pysty olemaan riittävän aggressiivinen, näissä peleissä tulee kiire. Silloin ei päästä sellaiseen viisikkopeliin, missä odotukset on.

Ottelun lopussa katsojan silmään vaikutti siltä, että kuudennen kenttäpelaajan käytön suhteen joukkueessa oli hieman epäselvyyttä. Nykky kertoi, että joukkueellakaan ei ollut hetkeen yhtenäistä tietoa asiasta.

– Siinä kun tuli eka maali tyhjiin niin siinä jätkät kuvitteli jotain, että kyllä piti jatkaa samalla tavalla. Se oli vain lyhyen aikaa se hämäännys siinä. Kuudella viittä vastaan oli tarkoitus mennä, ne oli hetken viidellä viittä vastaan.

Suomi päästi ottelussa lopulta seitsemän maalia omiin (joista yksi tyhjiin), ja Lassi Torisevan otteet maalilla herättivät keskustelua. Nykky näki kuitenkin tilanteen siten, että läpiajojen ja ylivoimahyökkäyksien myötä ottelu oli maalivahdin vinkkelistä vaikea.

– Muutamia hyviä torjuntoja, että hemmetin vaikea peli oli.

Voidaanko aloittavan maalivahdin suhteen odottaa muutoksia?

– Se katsotaan sitten, kun on se päivä kun pitää päättää.

Ensimmäisten päivien aikana ihmetystä on herättänyt myös se, että Joonas Pylsyä ei ole nähty ollenkaan joukkueen kokoonpanossa. Nykky paljasti, että Wiler-Ersigenin hyökkääjä on kärsinyt pienestä flunssasta.

Huomenna joukkueella on luvassa välipäivä pelien osalta, jonka jälkeen alkusarjan viimeisessä kamppailussa vastaan astelee Norja.

– Perusrivit kuntoon. Kunnioitetaan perusasioita; keskialueen ylitystä, puolustuspelaamista ja tasapainoa. Siitä lähtee liikkeelle. Mitään sellaista ihmeellistä ei ole, mitä ei oltais ikinä käyty.

Jäikö tappiosta mitään positiivista käteen?

– Peli on ohi. Meillä on paljon hyviä juttuja, mutta ne eivät toteutuneet tänään. Pitää terävöittää tekemistä kohti seuraavaa peliä ja siitä eteenpäin.

Lue lisää:
Suomelta heikko MM-ottelu Sveitsiä vastaan – kisäisäntä voitti maalein 7-5
Pääkallotodistus: Ei syytä silitellä päitä – Suomen maajoukkueelta surkein suoritus 10 vuoteen